Typisch Bretons zijn natuurlijk de grote visserstruien met hun Bretonse streep. Maar uiteraard ook de fruits de mer of de heerlijke biscuits, cakes en toffees vaak gemaakt met het zout uit de Guerande. Door het zachte klimaat hangt die uitstraling ook een beetje over de regio.
Weet je nog niet welke specialiteiten de trots van Bretagne zijn? Ontdek de essentie van de Bretonse keuken. Boekweit, gezouten boter, Bretonse taarten en gebak, de Plougastel-aardbei, de Coco de Paimpol (witte boon uit Paimpol) of de Andouille de Guéméné (worst met orgaanvlees).
Heb je plannen om op vakantie naar Frankrijk te gaan? Kies voor Bretagne, veelzijdig en spectaculair. Met vuurtorens, kastelen, een stoer wandelpad langs baaien en kliffen, schilderachtige eilanden voor de kust, een mild klimaat, frisse zeelucht en volop lekkernijen uit de Bretonse keuken.
Bretagne: Een rustiger regio met prachtige kustlijnen, waar huurprijzen rond de €600 per maand liggen en koopprijzen ongeveer €2,500 per vierkante meter zijn.
Saint-Paulin is een Franse gewassenkorstkaas, die op diverse plaatsen industrieel geproduceerd wordt. Van origine is de kaas afkomstig uit Bretagne. De kaas werd daar door monniken ontwikkeld en geproduceerd, onder de naam Port-du-Salut. Port Salut en Saint Paulin zijn vrijwel identieke kazen.
Geschiedenis van Bretagne
Nadat de Romeinen zich terugtrokken, trokken Kelten uit Groot-Brittannië naar het gebied om bescherming te zoeken tegen de Angelsaksische indringers van de 5e en 6e eeuw . Aan deze gebeurtenis ontleent Bretagne zijn naam. In de daaropvolgende 300 jaar werden de Kelten door missionarissen van de Britse eilanden tot het christendom bekeerd.
Bretagne beschikt over een bijzonder fenomeen, namelijk: De roze granietkust. Deze roze granietkust is slechts op drie plekken in de wereld te bezichtigen. De roze rotsen ontstaan door een combinatie van mineralen. Voor veel toeristen reden om tijdens hun vakantie een kijkje te nemen aan de granietkust.
Het Bretonse gebak (gâteaubreton)is ook heel bekend. Dit is een grote, ronde stevige koek met goudgebakken korst. Voor de vervaardiging wordt gezouten boter gebruikt, suiker, meel en een eidooier. Er bestaan varianten met rum, rum, bergamot en ook met rood fruit.
ð Okee!ð Ya, laouen !ð Hoe heet dat?
In de privésfeer begroeten Fransen elkaar vaak met 'la bise', maar op de werkvloer is dit niet gebruikelijk. Beperk je daarom tot het schudden van de hand van de ander. Geef altijd een stevige hand, maar let er goed op dat je niet knijpt. Vergeet niet om de andere persoon aan te kijken tijdens de begroeting.
Van typisch Franse hapjes zoals quiche en kaas tot steak tartare met een twist, camembert uit de oven en nog veel meer. Alle hapjes zijn makkelijk om te maken en je hebt alleen producten uit de winkel nodig en er is keuze uit vega, vis en vlees. En dat hoef helemaal niet veel te kosten.
Bretagne heeft alles: mondaine badplaatsen, idyllische vissershavens, oesterbanken, rode zandstenen kliffen en een rijke geschiedenis. De streek staat ook bekend om haar vele culinaire lekkernijen, zoals verschillende soorten oesters en de typisch Bretonse crêpe.
Typisch Bretons zijn natuurlijk de grote visserstruien met hun Bretonse streep. Maar uiteraard ook de fruits de mer of de heerlijke biscuits, cakes en toffees vaak gemaakt met het zout uit de Guerande. Door het zachte klimaat hangt die uitstraling ook een beetje over de regio.
De beste maanden voor Bretagne
Specifiek vormen de maanden juli en augustus de beste reistijd, maar kun je in mei, juni en september ook prima weer in Bretagne hebben.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.