Bitter. Bitter is eetlustopwekkend, geeft droogte, werkt ontstekingsremmend, heeft een verkoelend effect en reduceert lichaamsweefsels. Onder andere bladgroenten, witlof, rabarber, koriander, geelwortel hebben een bittere smaak. Bij bitter denken wij aan: grapefruit, koffie en witlof.
Witlof, radicchio, bier, koffie, pure chocolade of grapefruit, allemaal bittere elementen die je in de keuken goed kunt gebruiken.
Een bitter (ook wel kruidenbitter of bittertje) is, net zoals jenever en brandewijn, een drank op basis van neutrale alcohol. Bekende bitters zijn Fireman en Jagermeister. De meeste bitters bevatten 15-30% alcohol en worden aangezoet met een beetje suiker.
Grapefruits en pomelo's, witlof, artisjokken en rucola, koffie en cacao zijn voorbeelden van voedingsmiddelen met bitterstoffen.
Bitter. Bitter is eetlustopwekkend, geeft droogte, werkt ontstekingsremmend, heeft een verkoelend effect en reduceert lichaamsweefsels. Onder andere bladgroenten, witlof, rabarber, koriander, geelwortel hebben een bittere smaak. Bij bitter denken wij aan: grapefruit, koffie en witlof.
Een van de vijf basissmaken
Bij bittere smaken kun je denken aan rucola, witlof, koriander, andijvie, spruitjes en grapefruit: allemaal producten die stoffen bevatten die goed zijn voor je lever.
Kruidenbitters en likeuren
bben meestal een alcoholpercentage van tussen de 15% en 45%, hoewel er ook uitschieters bestaan van meer dan 70%. Ze worden gebruikt als aperitief of digestief na de maaltijd, als ingrediënt in gemengde dranken, zoals cocktails en longdrinks, en verwerkt in tal van gerechten.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Bitter is 1 van de 5 basissmaken (naast zoet, zout, zuur en umami) die door de tong waargenomen kunnen worden. Onder andere witlof, gember, rucola, kurkuma, dille en grapefruit hebben een bittere smaak.
Een bitter is een alcoholische drank die traditioneel gebruikt werd als medicijn. Drankjes die in de categorie bitter vallen worden gekenmerkt door een bittere smaak, waar uiteraard ook de naam vandaan komt. Een veel gebruikte toepassing was om maagkwaaltjes mee te bestrijden.
Recent onderzoek aan de Universiteit van Miami wijst uit waarom: naast de vier primaire smaken zoet, zout, zuur en bitter bestaat er nog een vijfde smaak: umami. Wat je ruikt en proeft, bepaalt hoe iets smaakt.
Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de mens naast de basissmaken zoet, zuur, zout , bitter en umami, een zesde smaak kan onderscheiden.
Ontdekt in 1908 door de Japanse Kikunae Ikeda – scheikundig professor op een universiteit van Tokio – en afkomstig van het Japanse woord umai ('heerlijk'): umami. Het is de vijfde basissmaak naast zoet, zuur, zout en bitter en wordt al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke smaakversterker in de Aziatische keuken.
Bitters worden vaak ook kruidenbitters genoemd en zijn onder de drankengroep minder bekend dan onder de bekende merken, naast natuurlijk de oer-Hollandse Beerenburg, die hier toebehoren zoals Jägermeister en Schrobbeler.
Inwendig gebruik
Zweeds kruidenbitter is sterk bloedzuiverend; het ruimt overtollige stofwisseling afvalproducten op door de grote uitscheidingsorganen lever, nieren en darmen aan te zetten tot deze opruimactie. Ook goed te gebruiken voor een detox-kuur.
Gezondheid
Alcoholische dranken zoals Beerenburg zijn niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Beerenburg kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Aangezien suiker moeilijk oplost in water, en water onze likeur verdunt, maken we dikwijls gebruik van suikersiroop. Wanneer men een deel van de suiker (max 15%) vervangt door glucosesiroop bekomt men bovendien een typisch licht stroperig effekt.
Texels Juttertje is een heerlijke kruidenbitter van het eiland Texel. Deze op ambachtelijke wijze bereide bitter is getrokken van talrijke natuurzuivere kruiden volgens oud Texels familie recept. Het Juttertje is bekroond met het keurmerk 'Echt Texels Product' en is bekend in binnen- en buitenland.
Kruiden met veel bitterstoffen zijn peterselie, salie, rozemarijn, tijm, basilicum, rooibos en mariadistel. Wat fruit betreft, bevat al het rode fruit veel bitterstoffen net als grapefruit, appels, peren, ananas en mango's.
Een grapefruit kan behoorlijk bitter zijn. Je kunt de vrucht zoeten met suiker, maar ook zout maakt de vrucht zoeter. Niet iedereen vindt de bittere smaak van grapefruit lekker. Daarom voegen veel mensen suiker aan de vrucht toe.
De bittere stoffen uit planten zijn een soort superfood. Ze remmen de eetlust, activeren de spijsvertering, versterken het immuunsysteem en helpen tegen verzuring van het lichaam. Helaas hebben bitterstoffen, de naam zegt het al, een sterk bittere smaak.