Heeft u btw betaald in Frankrijk, dan ziet u dat aan de term TVA (voluit geschreven tax sur la valeur ajoutée). Het percentage dat erbij vermeld staat is 20% (hoog tarief), 10%, 5,5% of 2,1% (laag tarief).
De taxe sur la valeur ajoutée (TVA), kent net zoals de BTW in België en Frankrijk een basistarief (20%) met daarnaast een aantal uitzonderingen. Standaardtarief, wordt op merendeel goederen toegepast.
In Nederland zijn er 3 btw-tarieven: 0%-tarief. 9%-tarief. 21%-tarief.
Hoe vraagt u btw terug? U kunt btw terugvragen op de internetsite Teruggaaf van btw uit andere EU-landen. Maak hierbij gebruik van de Vereisten en toelichting bij het verzoek om teruggaaf btw uit andere EU-landen. Wij sturen uw verzoek door naar de belastingdienst in het EU-land waar u btw terugvraagt.
Hoewel er in de hele EU btw wordt geheven, mogen de lidstaten zelf de hoogte daarvan bepalen. U vindt de tarieven in de tabel hieronder, maar als u zeker wilt zijn welke tarieven momenteel gelden, kunt u contact opnemen met de belastingdienst in uw land.
Het hoogst is de belasting- en premiedruk met 48 procent van het bbp in Denemarken. Op de tweede plaats staat Zweden (46 procent), terwijl België (44 procent) de derde plaats inneemt. Litouwen kent met 26 procent de laagste druk, gevolgd door Bulgarije (27 procent) en Letland (28 procent).
De lidstaat met het laagste btw-tarief is Luxemburg met een common law-tarief van 17%. Hongarije is de lidstaat die het hoogste btw-tarief toepast met een common law-tarief van 27%. Het gemiddelde tarief in de EU en het VK is ongeveer 21%.
Goederen en diensten die u koopt van een ondernemer uit een ander EU-land, zijn meestal belast in Nederland. De buitenlandse leverancier met wie u zakendoet, verlegt de btw vaak naar u als afnemer. U moet de verschuldigde btw zelf berekenen en opgeven in uw btw-aangifte.
Exporteert u vanuit Nederland goederen naar ondernemers in andere EU-landen dan Nederland? Dit noemen wij een intracommunautaire levering. Deze levering is belast met 0% btw. Voor de afnemer van de goederen is dit een intracommunautaire verwerving in het EU-land waar de goederen naartoe gaan.
Je kunt je btw terugvragen als je voldoet aan de volgende voorwaarden: Je woont permanent buiten de Europese Unie. Je aankopen hebben een minimale waarde van € 50 per winkel op één dag. Je voert je aangekochte goederen ongebruikt en voor het einde van de derde maand na de maand van aankoop de Europese Unie uit.
Als u goederen uit andere EU-landen afneemt, brengt de leverancier u meestal 0% btw in rekening. U moet dan als afnemer Nederlandse btw betalen. Neemt u diensten af uit een ander EU-land, dan wordt de btw vaak naar u als afnemer verlegd. U berekent de btw in beide gevallen zelf en geeft deze aan in uw btw-aangifte.
U hanteert het 0%-tarief als u bijvoorbeeld goederen levert naar het buitenland of opslaat in een douane-entrepot. U brengt dan geen btw in rekening. Op de factuur noteert u 0% btw.
Het algemene tarief is 21%. Voor sommige goederen en diensten geldt het verlaagde tarief van 9%. Doet u zaken met het buitenland, dan kan het tarief van 0% van toepassing zijn.
U berekent btw over de vergoeding die u rekent voor uw leveringen of diensten. Vaak is deze vergoeding opgebouwd uit verschillende onderdelen: de prijs van de geleverde goederen of diensten en de bijkomende kosten. Over het totaal hiervan berekent u btw.
U moet uw btw terugvragen voor 1 oktober na het jaar waarover u de btw terugvraagt. U heeft bijvoorbeeld in 2020 btw betaald in een ander EU-land en deze wilt u terugvragen. Dan doet u de btw-terugvraag voor 1 oktober 2021.
Een factuur naar het buitenland versturen
Ten eerste is het verplicht om het btw-nummer van de buitenlandse onderneming op de factuur te vermelden en ten tweede zijn de btw-tarieven in veel gevallen anders (buitenlandse klanten factureer je meestal zonder Nederlandse btw).
Als de goederen in Nederland worden afgeleverd, krijgt u in de meeste gevallen een factuur met 0% btw. In Nederland moet u vervolgens voor deze aankoop btw betalen. We noemen dat een intracommunautaire verwerving. Bij diensten uit andere EU-landen staat op de factuur 'btw verlegd'.
De regeling voor intracommunautaire transacties geldt voor de landen die behoren tot de Europese Unie: België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, ...
Betaalde btw terugvragen van de Belastingdienst
Hebt u de btw al aan ons betaald? Dan kunt u die terugvragen met het formulier 'Suppletie omzetbelasting'. U kunt het formulier digitaal invullen en verzenden via de pagina 'Inloggen voor ondernemers'.
Invoeren van goederen in een ander EU-land
Vindt invoer van goederen plaats in een ander EU-land? Dan betaalt u btw in dat land. U kunt deze btw digitaal terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst.
– 10 % voor werken aan landbouwmachines, onroerend goed en ook de verkoop van consumpties en elektriciteit tegen lage spanning. Voor alle andere diensten en goederen geldt het basistarief van 19,6 %.
BTW Tarieven Spanje
Het algemene BTW tarief in Spanje is de afgelopen jaren verhoogd van 16% tot 21%. Er is een verlaagd tarief van 10%, onder andere voor onroerend goed, en een bijzonder tarief van 4%. Dit laatste is alleen in uitzonderingsgevallen van toepassing.
Btw (belasting over de toegevoegde waarde) of omzetbelasting is een indirecte verbruiksbelasting die de overheid heft op de verkoop van producten of diensten. In België bestaat de btw sinds 1 januari 1971.