Trimkoorts is hetzelfde als normale koorts met het bijbehorende ziektebeeld. De hond is sloom, gaat zich anders gedragen, hijgt en voelt warm aan. Het heet trimkoorts omdat de hond ziek wordt door gevolg van de trimbehandeling.
Bij deze trimtechniek wordt het haar alleen ingekort. De haarwortel blijft in de huid zitten. Het enige verschil tussen knippen/effileren en scheren is de lengte van de vacht die je laat staan.
Als je de hond dan wast, kunnen de haarzakjes gaan ontsteken wat veel jeuk en irritaties veroorzaakt. Plukken op de onderwol moet om de zes maanden gebeuren. Strippen is de helft van de plukvacht eruit halen. De hond wordt niet geheel ´bloot´ geplukt.
Eigenlijk zijn het niet echt messen. Ze hebben een vlak, metalen lemmet met een botte en getande rand. De afstand tussen de tanden kan fijn, middelmatig of grof zijn. Dit helpt je om de haren tussen je duim en het trimmes met gemak vast te pakken en meer grip te hebben om ze vervolgens uit te trekken.
Honden met een plukvacht zijn onder meer de ruwharige Teckel, Schnauzer, West Highland White Terriër en de Schnauzer.
Nee, plukken doet niet pijn. Mits uw hond goed plukrijp is en het plukken door een vakkundige trimmer wordt gedaan.
Is plukken echt nodig? Ja, bij plukhonden is het plukken van de vacht echt een noodzaak. Doe je dit namelijk niet, dan krijgt de hond enorme jeuk. De hond zal zich gaan krabben tot bloedens toe.
NEEN, het scheren met de moderne mesjes geeft een goed en glad gevoel en is vooral veilig. De mesjes staan erg dicht op elkaar en er zit een geleidende strip aan. Een trimmer is een soort tondeuse. Het opzetstuk bepaalt de lengte van het haar maar is ook een stukje veiligheid.
De beste manier om je hond zelf te trimmen is gewoon met de hand of met behulp van een trimmesje. Pak een pluk haar tussen je wijsvinger en duim en trek deze voorzichtig los. Kijk uit dat je viervoeter geen pijn ervaart wanneer je aan plukken trekt die nog stevig vast zitten!
De meeste plukhonden zijn maar 2 keer per jaar rijp om te trimmen. Krulharige vachten tussen de 4 tot 8 x per jaar (poedels en dergelijke). Langharige vachten tussen de 4 tot 6 x per jaar. Honden met veel onderwol moeten 2 tot 4 keer per jaar getrimd worden (bijvoorbeeld de Golden Retriever of Berner Sennen).
Wat is een plukvacht? De plukvacht van een hond bestaat in de meeste gevallen uit een zachte dikke onderwol en een laag draadachtige (langere) dekharen. De dekharen vormen de bovenste laag van de vacht. Voorbeeld van rassen met een plukvacht: Ruw harige teckel, Foxterriër, Cairnterriër .
Trim je haartjes voor je jezelf scheert.
Om ze te trimmen trek je de haartjes best wat omhoog, weg van de huid en snij je ze af met een klein, scherp schaartje of een speciale trimmer (zonder roterend hoofd). Zorg ervoor dat je haartjes zeker nog maar 0.6 cm lang zijn of zelfs korter.
We raden u aan om de Boomer elke 8-10 weken te laten trimmen; Om de Boomer aan de Trimsalon en de behandeling te laten wennen is het raadzaam om de Boomer als Pup eens te laten wassen en drogen; Borstel uw Boomer regelmatig. Zo heeft u minder last van hondenharen in huis.
Welke trimmer voor intieme zone? Voor intieme delen gebruik je een bodytrimmer. Deze kun je gebruiken als een schaamhaar trimmer zonder dat je last krijgt van huidirritaties. Een bodygroomer is voorzien van afgeronde mesjes die beter geschikt zijn om voor het trimmen van je lichaam en de gevoelige plekken.
We noemen het schaamhaar omdat het groeit op het schaambeen of in de schaamstreek, het V-vormige voorste deel van je bekken. Maar dat is niet het enige gebied van de V-Zone waar haar kan groeien.
Doet dit pijn? Nee, als de haren plukrijp zijn betekend het dat ze oud genoeg zijn en los in de huid staan. Is de hond niet plukrijp, zal het wel pijn doen en wordt de plukbeurt uitgesteld. Plukken gebeurd vaak bij ruwharige honden zoals: Teckels en Jack Russels.
Mag ik mijn ruwhaar/plukhond laten scheren? Plukken is voor de ruwhaar de beste oplossing. Als de vacht hier (plaatselijk) niet geschikt voor is, of als de (oudere of zieke) hond zo'n lange behandeling niet meer aankan, wordt in overleg met U een andere techniek gekozen, bijvoorbeeld scheren of knippen.
Er is één ding waar alle trimexperten het over eens zijn: plukken kan alleen bij ruwharige hondenrassen of honden met een plukvacht! Deze vachten hebben twee soorten haar: een zachte ondervacht en een lange, dichte en ruwe bovenvacht.
De basenji is absoluut een van de beste honden die niet stinken en verharen. Zijn korte vacht gaat twee per jaar in de rui maar hier merk je amper wat van. Ook is deze vacht vrijwel geurloos. Niet veel mensen hebben van de basenji gehoord.
De basenji is het enige hondenras ter wereld dat niet blaft.
Los van zijn stemgeluid kan je deze Afrikaanse hond tot de rustigere hondenrassen rekenen. De Basenji is een rustig hondenras dat niet kan blaffen.
Rassen die op deze manier verharen zijn bijvoorbeeld de Boxer, Dalmatiër, Dobermann, maar ook langharige honden met weinig onderwol zoals de Ierse Setter en de Cocker spaniël. Toch zien we ook bij deze honden vaak een kleine piek in het voorjaar en in het najaar.