Kleurrijke eyecatcher Deze Tricolore kaas is een hele bijzondere kaas. Het zuivel bestaat uit drie kleuren, namelijk rood, wit en groen (Italiaanse vlag). Vandaar ook de naam Tricolore Kaas. Naast dat de kaas er fantastisch uitziet, is de smaak ook erg goed.
Nidelven Blå! 2023 was een recordjaar voor de World Cheese Awards, met meer dan 4.500 die streden voor de wereldbeker. Dit jaar werd de prestigieuze competitie gehouden in Trondheim in Trøndelag. De blauwe kaas 'Nidelven Blå' van Gangstad Gårdsysteri kreeg de kroon van beste kaas ter wereld.
De verschillen tussen geitenkaas en koeienkaas
Geitenkaas staat namelijk bekend om zijn karakteristieke pittige en vaak wat zuurdere smaak, terwijl koeienkaas over het algemeen milder en romiger is. Deze smaakverschillen worden deels veroorzaakt door de samenstelling van de melk en de voeding van de dieren.
Dit is onze kampioen: De Rotterdamsche Oude 55 weken gerijpt is bij de Gouda Cheese Awards 2020 bekroond met goud en draagt nu het predicaat 'lekkerste oude Goudse kaas van Nederland'. Eerder werd deze kaas ook al met goud bekroond tijdens het wereldkampioenschap kaas in Wisconsin.
Aan de buitenkant van het stuk kaas bij jou in de koelkast zit een oranje laagje. Dat is een plastic coating die de kaas beschermt tegen schimmels en uitdroging. Niet om op te eten dus!
De waarheid is dat melk geen natuurlijk voorkomend oranje pigment bevat, en daarom is kaas in zijn natuurlijke staat een witte of gelige kleur . De kaas verkrijgt zijn oranje kleurtinten door de toevoeging van een geeloranje carotenoïde genaamd annatto.
Van deze kazen kun je de korst beter niet eten
En dat geldt ook voor buitenlandse kazen met een harde, donkere korst. Comté, morbier en manchego, daar kun je de korst beter van laten liggen omdat het letterlijk plastic is wat je binnenkrijgt.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Sommige kazen zoals burrata, mascarpone, feta en mozzarella zijn helemaal niet bedoeld om lang te rijpen. Deze kazen zijn doorgaans vochtigere varianten met een andere set microben en bacteriën. Ze laten rijpen zou ze alleen maar hun vorm en smaak ontnemen.
Jong belegen kaas van ALDI Beste Koop volgens Consumentenbond. De Molenland Goudse jong Belegen 48+ kaas van ALDI is door de Consumentenbond uitgeroepen tot 'Beste Koop'1. De Consumentenbond testte samen met een panel, bestaande uit 8 experts en 43 consumenten, 25 voorgesneden plakken jong belegen kaas.
Feta is rijk aan mineralen en vitamines: calcium, magnesium, zink, selenium, fosfor en B-vitaminen.Ook bevat feta minder vet en calorieën dan oude kazen zoals cheddar of parmezaan. Daarnaast is feta een goede bron van proteïnen. Er zit alleen vrij veel natrium in, dus je kan er beter niet te veel van eten.
Geitenkaas bevat slechts 75 calorieën per ounce, aanzienlijk minder dan populaire koeienkazen zoals mozzarella (85), brie (95), Zwitserse (108) en cheddar (115). Het bevat ook meer vitaminen en mineralen dan koeienkaas.
Echte feta is gemaakt van schapen- en maximaal 30% geitenmelk, 'witte kazen' zijn van koemelk. Verder worden er aan feta nog allerlei extra eisen gesteld door de Griekse wet. Zo moet de kaas bijvoorbeeld 60 dagen rijpen en er mag niet meer dan 56% vocht in zitten.
Goudse kaas: vernoemd naar de stad Gouda, waarin deze kaas oorspronkelijk werd geproduceerd en verkocht. Goudse kaas is toch wel onze populairste kaas.
De Portugees Queijo de Ovelha Amanteigado uit Quinta do Pomar is vrijdag gekroond tot Wereldkampioen Kaas. Leden van de superjury zijn in het bezit van kaas nr. 1.
Hoewel Nederland een echt kaasland is, staat het niet op de eerste plek qua kaasconsumptie. De meeste kaas wordt namelijk gegeten in Denemarken. Daarna volgt Griekenland, waar vooral veel feta in gerechten wordt verwerkt.
Cheddar – Men moet 6 uur wachten na het eten van zo’n kaas. Feta – Men moet 6 uur wachten na het eten van zo’n kaas. Zie hieronder. Parmezaanse kaas – Men moet zes uur wachten na kaas die is gerijpt, zelfs als deze gesmolten is.
Het hangt allemaal af van de persoon. Voor sommigen kan zuivel de ontsteking in het lichaam vergroten, wat leidt tot oxidatieve stress . Oxidatieve stress is een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige veroudering. Diëten met weinig zuivelproducten kunnen de aan de zon blootgestelde huid beschermen tegen rimpels.
Jonge kaas is het slankst
Dat komt doordat er minder vocht in oude kaas zit. Vocht bevat geen vet, de 'droge stof' wel. Jonge kaas bevat meer vocht en, in verhouding, dus minder vvet.
Ook kaas is zout. Minder zoute kaassoorten zijn: Milner-minder zout, Maaslander en smeerkazen van Slankie of La Vache qui rit. Koop niet teveel hartige snacks. Koop niet teveel soepen en sauzen.
Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Smaak en textuur
Boerenkaas: Door het gebruik van rauwe melk en de ambachtelijke productiemethode heeft boerenkaas vaak een rijker, dieper en complexer smaakprofiel dan fabriekskaas. De smaak kan variëren afhankelijk van het seizoen, het voer van de dieren en de specifieke productiemethoden van de boerderij.
FAQ's: Kaaskorsten
Echter, slechts enkele zijn bedoeld om te eten. U kunt gerust genieten van gearomatiseerde korsten, gewassen korsten en bloeiende korsten als onderdeel van uw kaaservaring. Andere korsten gemaakt van was of doek kunnen over het algemeen worden verwijderd en weggegooid — deze korsten zijn er om de kaas te beschermen tijdens zijn rijpingsreis.
De oranje coating, vaak aangetroffen op kazen als Gouda en Beemster, is een beschermende plastic laag die de kaas afschermt van schimmels. Aan deze plastic coating wordt vaak ook nog het schimmelwerende middel natamycine (E235) toegevoegd. De concentratie hiervan is gelukkig zo laag dat je er niet ziek van wordt.
Manchego | Spaanse kaas van schapenmelk | Kazen | Kaas.nl.