Ti pan kai (Gesneden kipfilet met knoflook en Hui Kuo saus)
Tipan is een aloude bereidingsvorm, die bepaalde gerechten spettervers op uw tafel brengt. Met dit gerecht demonstreert de kok de mogelijkheid om tausi (Chinese zwarte bonen, verrijkt met verse pepers en een vleugje knoflook) tot een verrassende element te maken in een zeer smakelijke Kantonese schotel.
achtergrondinfoKoe lo kai is van oorsprong een Kantonees gerecht van gefrituurde kip in een zoetzure saus. Er zijn in Nederlands-Chinese gerechten grofweg twee versies van dit gerecht: de Kantonese versie met een dunner laagje deeg, en de vernederlandste versie waarbij het eerder balletjes deeg zijn.
Definitie voor het Tagalog-woord tipan:
tipán. [zelfstandig naamwoord] testament; verbond; afspraak .
Tau sie kai (kip met zwarte bonensaus) Geniet van een heerlijk Oosters gerecht met deze kip in zwarte bonensaus. De kip wordt gebakken in een wok met verschillende groenten en smaakmakers zoals geraspte gember, sojasaus en ketjap. Serveer met rijst en geniet van deze smaakexplosie.
Kai Panang, één van de zeer populaire curry's uit Thailand, staat vaak ook wel bekend als Thaise rode curry. Deze heerlijke kip in pindacurry is ietwat pittig en snel en makkelijk te bereiden. Een ideaal gerecht voor wanneer er snel iets lekkers op tafel getoverd moet worden.
De smaak is sterk, heel kruidig en zout. Bij sommige varianten worden grote stukken gember verwerkt, waardoor de boontjes nog iets kruidiger en pittiger worden.
Kip gongbao is een pikant gerecht dat je zal doen watertanden.Pittige kipblokjes gebakken met lente-ui, pindas en een smakelijke Gongbao saus. Serveer met rijst of noedels voor een explosie aan smaken.
Koe loe yuk (of Koe lo yuk) is een Chinees gerecht van gefrituurde stukjes varkensvlees die worden geserveerd in of met een zoetzure saus. Vaak wordt er ananas toegevoegd aan de saus en soms ook groenten. Ik deze variant voeg ik verse paprika, bosui en ananas toe.
Ku lo kai, lekker bij de chinees.
Foto van : Links: Tipan Haa (grote garnalen in zwarte bonensaus) Rechts: Tipan Tjap Yuk (rindvlees, kip en varkensvlees in tomatensaus)
Kung po kai; een heerlijke Chinese kipgerecht met champignons, ui, paprika en komkommer. Maak af met pinda's en roerbaksaus voor de perfecte smaakbeleving. Serveer met witte rijst of mie voor een volledige maaltijd.
In Nederland zijn populaire Chinese gerechten vaak de klassiekers zoals Babi Pangang, Foe Yong Hai, Tjap Tjoy en natuurlijk diverse soorten Nasi en Bami. Daarnaast zijn gerechten zoals Peking-eend, Dim Sum en verschillende noedelgerechten ook geliefd.
De Chinese gerechten koe loe yuk en koe loe kai bestaan uit blokjes varkensvlees danwel kip in een deegjasje, geserveerd met een zoetzure saus met daarin ananas en knapperige stukjes paprika. Het is een van de meest bekende Chinese gerechten op de wereld.
Tjap tjoy oftewel cap cai betekent letterlijk gemengde (tjap) groenten (tjoy) en is een vernederlandst Chinees gerecht gemaakt van, inderdaad, gemengde groenten – vaak paprika, komkommer, taugé, wortel en champignons – gebakken met naar wens kip, varkensvlees, rundvlees of tofu in een milde, zoutige saus.
Golauyoek, veelal geschreven als ku lo yuk (met varianten als: koe lu/loe/lou/low yok/yoek) is een Chinees gerecht dat bestaat uit gepaneerde en gefrituurde varkensvleesblokjes in zoetzure saus, traditioneel gecombineerd met onder andere ananas, paprika en ui.
Zwarte Bonensaus, ook Tausi saus genoemd, is een populaire donkere Chinese saus. De Golden Turtle for Chefs™ Zwarte Bonensaus bevat enkel natuurlijke ingrediënten, zoals knoflook, sojabonen en een vleugje sesamolie. Het bevat geen conserveermiddelen, geen smaakversterkers, geen kunstmatige kleurstoffen.
achtergrondinfoAjam smoor is een Indisch gerecht waarin kip wordt gestoofd in een donkere saus van onder andere ketjap, nootmuskaat, kruidnagel, gember en peper. Ajam betekent kip en smoor betekent gesmoord/gestoofd.
Wist je dat? Het heetste gerecht ter wereld bereid is met kip: Jerk chicken. Van origine wordt de kip gekruid met een mengsel Caribische kruiden waar onder andere hete rode pepers in zitten. Thuis kun je de kippetjes met Tabasco op de barbecue leggen, als je durft.
De Gon Bao saus is een authentieke Chinese saus die zijn oorsprong vindt in de combinatie van chilipepers, knoflook, uien en oestersaus. Deze smaakvolle saus is perfect om te gebruiken bij gerechten met garnalen en rundvlees, samen met wat verse groenten.
Ti pan kai (Gesneden kipfilet met knoflook en Hui Kuo saus)
Veelgestelde vragen over szechuan saus
Szechuan saus is een smaakvolle woksaus. Zoet, zuur, zout, umami en pittig: deze saus heeft het allemaal. Het voegt een heerlijke, complexe smaak toe aan je wokgerechten. De saus bestaat uit o.a. sojasaus, azijn, suiker, knoflook en gember.
Thaise tom kha kai is een van de meest populaire gerechten uit het land. De aromatische curry wordt gemaakt op basis van rode currypasta en kokosmelk. 'Kha' is de Thaise naam voor galangal, een wortel uit de gemberfamilie, maar met een frissere, bijna citrus-achtige smaak.
Ja is Chai en nee is Mai of Me-chai. Voor goed of okay kan je Khapom gebruiken, of gewoon Okay. Mooi is Soewai. Als iets prettig voelt, bijvoorbeeld bij een Thaise massage, zeg je Sabai.
Kai choi wordt ook wel mosterdkool genoemd. Het is een soort binnen de Aziatische mosterdkool familie. Kai choi lijkt qua uiterlijk een beetje op ijsbergsla. De bladeren zijn alleen een stuk stugger en de stelen zijn wat dikker.