Als de temperatuur boven de 25 graden komt, is het eigenlijk te warm voor een paard. Normaliter past het dier zich aan de hitte aan, maar door een combinatie van factoren zoals arbeid, weinig wind en hoge luchtvochtigheid kan de lichaamstemperatuur hoog oplopen.
Signalen van oververhitting
Wanneer je paard het te warm heeft, kunnen een aantal dingen opvallen. Verhoogde lichaamstemperatuur (normaal tussen de 37.4-38.0). Bij temperaturen boven de 40 is je paard echt oververhit!
De Sectorraad Paarden heeft gesteld dat bij temperaturen van 35 graden en meer alle evenementen en wedstrijden met paarden geannuleerd dienen te worden.
Vooral bij warm, vochtig weer en een zware training kan een paard oververhit raken. Je paard heeft onder deze omstandigheden meer moeite om af te koelen door middel van zweten. De verdamping van het zweet gaat te langzaam en hierdoor raakt het paard te weinig warmte kwijt.
Paarden kunnen best goed tegen de warmte, doordat ze heel gemakkelijk zweten en daardoor goed afkoelen. Hieronder een aantal tips om je paard tijdens warme dagen een handje te helpen. Zorg ervoor dat je paard voldoende vers drinkwater heeft.
Paarden voelen zich het fijnst tussen de 0 en 20 graden Celsius. Boven de 20 graden is het al snel te warm voor ze. Als je je paard wilt laten bewegen, doe je dit op warme dagen dan niet in de volle zon, maar in de koelte van de ochtend of avond. Zodra je paard veel zweet en het te warm krijgt, is dit ongezond.
De comfortzone voor een paard ligt ongeveer tussen de +5°C en de +25°C. 's Zomers is het vaak te warm en hebben paarden vooral schaduw nodig. 's Winters is het buiten vaak te nat.
Door het verdampen van zweet is een paard hoofdzakelijk in staat om af te koelen. 80% van de energie van spierarbeid wordt geproduceerd in de vorm van warmte. Deze warmte moet afgevoerd worden om oververhitting te voorkomen. Bloed transporteert deze warmte naar de huid en longen waar het afgevoerd kan worden.
Wanneer er lagere of hogere omgevingstemperaturen zijn, gaat het lichaam van het paard hierop reageren. Bij een hogere omgevingstemperatuur wordt het voor het paard moeilijk om de warmte die door zijn lichaam geproduceerd wordt af te geven aan de omgeving. Er wordt dan van hittestress gesproken.
Als regel zou moeten gelden dat alle dieren in een weiland schuilgelegenheid hebben. Paarden zijn niet dol op regen en hagel, maar ze zullen er niet aan doodgaan. Over het algemeen trekken ze zich wat minder aan van sneeuw. Het is in ieder geval goed dat ze voer en vers drinkwater krijgen.
Paarden trekken de onweer meer aan dan mensen door de zogenaamde stapspanning. Die is bij een paard veel groter dan bij een mens. Tussen de hoeven ontstaat bij een inslag namelijk een spanningsveld op de grond. Paarden en Pony's zijn daardoor veel sneller slachtoffer van een blikseminslag.
Jij hebt het zonder kleren niet te warm en niet te koud bij een temperatuur tussen de 28 en 30 graden Celsius, dat is jouw thermo neutrale zone. Voor een ongeschoren paard met wintervacht ligt deze zone tussen de -5 en +15 graden. De comfortzone bij een paard met zomervacht ligt tussen de 5 en 25 graden.
Een zweetdeken (ook wel fleece deken genoemd) neemt het vocht van je paard op, waardoor hij sneller opdroogt. Tegelijkertijd zorgt de zweetdeken er ook voor dat je paard niet te snel afkoelt en daardoor geen blessures krijgt. Tegenwoordig is er zoveel keuze in zweetdekens.
Omdat paarden veel minder goed hun lichaamswarmte kwijt kunnen zweten ze ook sneller dan mensen. Het kan dus zijn dat een paard tijdens een training flink zweet, maar dit wil niet altijd zeggen dat het paard ook intensief gewerkt heeft.
Een mens drinkt gemiddeld 2 liter water per dag maar wist je dat een paard 30 tot 35 liter water per dag drinkt?
De Griekse schrijver Xenophon vertelt dat de Perzische jeugd niet transpirerend gezien wilde worden, dit lichaamsvocht zou bij voortdurende lichaamsinspanning, zware arbeid en een ingetogen leven (zo dacht men) immers zijn verdampt of ingedroogd. Uit deze redenering komt de uitdrukking "het luie zweet" voort.
1x per jaar bij paarden is meestal voldoende.
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt. Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.
Voor de aankoop van een pony moet je rekenen op 1.000 tot 5.000 euro. Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.000 en 10.000 euro. Voor paarden die al (hoog) in de sport zijn uitgebracht, is 'the sky the limit'.
Koeien, maar ook andere dieren, worden lusteloos als ze niet kunnen schuilen in de schaduw. Koeien krijgen klauwproblemen, pensverzuring en allerlei andere gezondheidsproblemen. En als dat nog niet genoeg reden is, produceren koeien ook minder melk als ze last hebben van hittestress.
Boven de twintig graden krijgen koeien al last van de warmte en bij dertig graden is het echt niet meer te harden”, stelde Thomas van Slobbe van het meldpunt Koeien zonder schaduw. „Ze worden lusteloos, staan te puffen en te hijgen.
Schapen en hittestress
Schapen krijgen vanaf 23 graden last van hittestress. Ze gaan dan hijgen, snel ademhalen, zoeken schaduw op, proberen in elkaars schaduw te staan en worden sloom. Experts noemen vooral schaduw en voldoende water als belangrijke maatregelen om hittestress tegen te gaan.