Tarwe-intolerantie betekent dat het lichaam vijandig reageert op een eiwit in tarwe en is anders dan gluten-intolerantie dat veroorzaakt wordt door het eiwit gliadine. Intoleranties voor bepaalde stoffen zijn meestal moeilijk te herleiden.
Symptomen tarwe allergie
Jeuk aan de mond of keel. Verstopte neus. Jeuk aan de ogen. Buikkrampen en/ of diarree.
Als een allergoloog een tarwe-allergie heeft vastgesteld, moet de patiënt tarwe en aanverwante granen zoals spelt, groene spelt, emmer, einkorn en kamut vermijden. Als u verpakt voedsel koopt, helpt de lijst van ingrediënten: Tarwe als ingrediënt moet worden vermeld en visueel worden geaccentueerd.
Mensen met tarwe intolerantie symptomen krijgen specifieke (IgG) reacties op tarwe, maar niet op gluten, waardoor ze keuze hebben uit een breder scala van graanvervangers omdat zij niet reageren op eiwitten uit gluten.
Toegelaten: rogge, haver, gerst, spelt, maïs, rijst, soja, boekweit, maniok, sesam, quinoa en hun afgeleiden, tarwevrij brood, beschuit, muesli, havervlokken, koekjes. Niet toegelaten: tarwe(bloem) afgeleiden (zetmeel, griesmeel, vlokken, paneermeel), brood, beschuiten, gebak, koekjes (zoet of zout).
De meeste broden worden gemaakt van tarwe, maar ook speltbrood, roggebrood en maisbrood zijn heerlijk, net zoals glutenvrij brood van quinoa, boekweit of haver.
In het geval van coeliakie is dit het eiwit 'gluten'. Gluten zit in tarwe, maar ook in andere graansoorten. Bij een tarweallergie reageert het lichaam op een ander eiwit, één die alleen aanwezig is in de tarwekorrel. Mensen met een tarweallergie reageren dus alleen op tarwe en op producten waarin tarwe is verwerkt.
De klachten kunnen beperkt worden door een strikt glutenvrij dieet te volgen. Het kleinste spoor van gluten kan de darm al beschadigen. Een persoon met coeliakie mag dus geen glutenbevattende producten. Een persoon met tarweallergie mag glutenbevattende producten met uitzondering van tarwe.
mond, keel en neus: jeuk, branderig gevoel, loopneus, hese stem, dikker worden van tong en keel. huid: vlekjes, jeuk, roodheid, bulten, eczeem. longen: hoesten, moeilijk ademen, piepend geluid bij het ademen.
Ja, zilvervlies rijst is glutenvrij. Zilvervlies rijst is hetzelfde als volkorenrijst. Je kunt het dus goed toepassen in een glutenvrij dieet. Zilvervlies rijst heeft een hogere voedingswaarde dan witte rijst.
Rijst behoort tot de grassenfamilie van granen, de Poaceae. De rijstplant is een grasgewas die eetbare en voedzame zaden produceert. Binnen deze familie horen ook vele andere graansoorten zoals tarwe, haver, spelt en gerst. Rijst heeft het geslacht Oryza, dat erop wijst dat het om een rijstplant gaat.
Rijst is net als tarwe een graansoort, maar – en daar zit 'm de verwarring – niet alle graansoorten bevatten gluten. In couscous en bulgur zit bijvoorbeeld tarwe verwerkt, en gort en parelgort bevatten gerst. Die granen moet je dus niet eten als je een glutenallergie hebt. In rijst zit géén gluten.
Spelt is verwant aan tarwe en bevat gluten. Deze gluten zijn niet hetzelfde als tarwegluten, maar wel vergelijkbaar. Daarnaast komt spelt ook vaak in aanraking met andere granen, waaronder tarwe of is het een kruising van twee granen. Speltbrood is dus niet glutenvrij!
Het verschil met de graansoorten rogge, spelt en tarwe is dat pure haver glutenvrij is. De eiwitten van pure haver hebben een andere aminozuursamenstelling dan de glutenbevattende granen en daardoor leveren ze geen problemen op voor mensen die niet tegen gluten kunnen.
Een voedselintolerantie ontstaat wanneer je lichaam niet voldoende stoffen (=enzymen) aanmaakt om etenswaren correct te verteren of opgenomen voedingsstoffen af te breken. Daarom noemen we een intolerantie vaak ook een enzymtekort.
Haver is lid van de grassenfamilie, Poaceae. Maar valt onder een andere klasse dan Tarwe en Spelt. Haver komt voort uit het geslacht Avena, terwijl spelt en tarwe uit het Pooideae komt.
Glutenvrij brood kan gemaakt zijn van graansoorten die van nature glutenvrij zijn, zoals boekweit, rijst, haver, quinoa, gierst, amaranth (kiwicha), teff, tapioca, sorghum of maïs (let op: 'gewoon' maïsbrood bevat meestal ook meel gemaakt van tarwe). Ook soja-, kastanje- en kikkererwtenmeel zijn glutenvrij.
Gluten is een eiwit dat in verschillende granen voorkomt, zoals tarwe, rogge, gerst, spelt, en khorasantarwe (kamut). Volkorenmeel, meel, bloem, maar ook moutmeel van deze granen, bevatten gluten.
Glutenvrije producten zijn niet automatisch ook tarwevrij. Glutenvrij is namelijk niet hetzelfde als tarwevrij. Dit kan behoorlijk verwarrend zijn als je net glutenvrij moet gaan eten. Als je glutenvrij eet, eet je geen tarwe maar vermijd je óók andere producten waar gluten in zitten zoals rogge, bulgur, spelt etc.
Volkoren wil namelijk zeggen dat de gehele graankorrel is gebruikt: meellichaam, zemel en kiem. Of dat nu tarwe, rogge of spelt is, maakt niet uit. Volkorenmeel kan namelijk van verschillende graansoorten worden gemaakt. Indien het van tarwe wordt gemaakt, spreken we van volkoren tarwemeel.
Helaas is roggebrood dus niet glutenvrij. Wees niet getreurd, er zijn namelijk heerlijke alternatieven voor roggebrood die daarin tegen wél glutenvrij zijn. Zoals dit heerlijke stevige volkorenbrood van 3 Pauly.