Die kaas bestaat uit stukjes mozzarella en verse room. Een goede stracciatella smaakt fris en licht zuur en is lekker in combinatie met een eenvoudige groene salade, een simpele pasta of op een zelfgemaakte pizza.
Burrata heeft de smaak van verse, frisse kaas. Het is zacht, ontzettend romig. De buitenkant is gemaakt van mozzarella, de binnenkant is gemaakt van verse stracciatella room.
Burrata is simpelweg mozzarella gevuld met extra room. Ja, je leest het goed: mozzarella + room! Het prachtige kaasje komt uit Puglia (Italië) en is een ware delicatesse uit de Italiaanse keuken. Door de toevoeging van room is zowel de smaak als structuur een stuk zachter dan gewone mozzarella.
De mozzarella die gemaakt is van koemelk heeft een gelere kleur dan de buffelmozzarella. Buffelmelk is van nature een stuk witter dan koemelk en de kaas heeft daardoor een porselein-achtige kleur.
Nog even in het kort: Parmezaan, Pecorino en Grana Padano kun je prima onderling vervangen. Hetzelfde geldt voor mozzarella en burrata, ook deze kaassoorten liggen erg dicht bij elkaar. Ricotta en Mascarpone zijn wel echt allebei verschillende producten en kun je niet zo makkelijk door elkaar vervangen.
Die kaas bestaat uit stukjes mozzarella en verse room. Een goede stracciatella smaakt fris en licht zuur en is lekker in combinatie met een eenvoudige groene salade, een simpele pasta of op een zelfgemaakte pizza.
De grana padano heeft eerder een rooksmaak met een lichte nasmaak van boter terwijl de parmezaan, koning der kazen, eerst een zoute smaak ontwikkelt, verlengt met een intens pikante ondertoon en een fruitige nasmaak.
Pizza beleggen met kaas
Van alle kazen die vaak op pizza worden gebruikt is mozzarella een absolute favoriet. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat mozzarella van alle kazen het beste smelt, kleurt en bubbelt. In Nederland hebben we het vaak over mozzarella.
Lager vetpercentage
“Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte. In kaas zitten veel verzadigde of 'slechte' vetten die het cholesterolgehalte doen stijgen.
Mozzarella kun je in de koelkast zo'n twee of drie dagen bewaren. Het is belangrijk dat je mozzarella in zijn eigen vocht bewaart. Dit houdt in dat je bij het openen van de verpakking, het vocht in een bakje giet zodat je de mozzarella – die je over hebt – daarna in zijn eigen vocht kan leggen.
Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen burrata gemaakt van rauwe melk, want daar kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
Hoe kan je het vervangen? Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is de burrata in geen velden of wegen te bekennen. Je kunt het product eventueel vervangen door gewone mozzarella of buffelmozzarella, al zal het resultaat dan iets afwijken (minder romig).
Burrata is een verse kaas, die gemaakt is van mozzarella en room. De binnenkant is heerlijk romig en dat is geweldig in combinatie met frisse cherry tomaatjes. Toegegeven: Er is redelijk veel vet in de kaas en is daardoor niet de 'gezondste' keuze.
Alledrie zijn zachte, Italiaanse kazen die worden gemaakt van koe- of buffelmelk. Buffelmelk heeft een meer uitgesproken smaak en is dan ook de holy grail als het op deze kazen aankomt. Burrata heeft een luxere reputatie dan mozzarella, maar het is niet per definitie beter.
Simpel gezegd is burrata een mozzarella gevuld met een mengsel van room en wrongel. Vandaar dat de binnenkant altijd zo mooi uit de kaas loopt als je hem aansnijdt.
Burrata kopen kun je dus het beste bij het Hollands kaashuis doen! De verse burrata wordt geleverd in een bakje met vocht wat gebruikt is bij de bereiding van de kaas. In dit bakje zit 1 bolletje van 100 gram.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Zowel brie als camembert wordt gemaakt van koemelk. Toch heeft een van de twee een aanmerkelijk hoger vetpercentage. Aan brie wordt namelijk extra room toegevoegd, waardoor het melkvetgehalte hoger ligt en de textuur van de kaas smeuïger is.
En dat is een van de redenen dat bijvoorbeeld het Voedingscentrum adviseert om soorten te kiezen met minder zout. Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Beleg je pizza à la quattro stagioni en vul elke kwart in met ander beleg. Ga bijvoorbeeld voor vijf kazen op één kwartje, margherita op het tweede, beleg het derde met champignons en ham en het vierde met tomaten en geitenkaas. Laat je inspireren door onze recepten voor pizza.
Vooral bij pizzabakkers zijn Italiaanse kruiden populair: rozemarijn, basilicum, tijm en oregano. Daarnaast is peterselie erg populair als pizzakruid. We gebruiken deze vijf pizzakruiden voor de Sensazione, onze populaire steenovenpizza, en Rustipani.
Mozzarella. Vrijwel al onze pizza's zijn belegd met de lekkerste mozzarella, afkomstig uit Frankrijk. We maken gebruik van de allerbeste ingrediënten en daarom wordt er 100% mozzarella gebruikt. 100% mozzarella houdt in dat er uitsluitend koemelk wordt gebruikt voor de lekkerste smaak!
De reden hiervoor is heel eenvoudig: échte parmezaan kan enkel worden gemaakt in een bepaald deel van Italië (de omgeving van Parma, waar ook parmaham wordt gemaakt), rijpt tussen de 18 en de 36 maanden én moet worden ingevoerd. Geen wonder dat er een prijskaartje aan vasthangt.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Pecorino Sardo – Dit is de meest populaire variant in Toscane, Umbrië en Sardinië (noord-Italië) en krijgt zijn naam vanuit Sardinië. Dit is een pecorino die in Toscane wordt gegeten met wat peper, vaak na de maaltijd. Vooral de zachte (jonge) variant is hiervoor zeer geschikt.