Gebalanceerd met blauw licht, kan rood licht gedurende de hele levenscyclus van een plant worden gebruikt - van zaad tot oogst. Rood licht is nodig voor planten voor een gezonde groei. Interessant genoeg halen planten tijdens fotosynthese het meeste energie uit rood licht.
Voornamelijk rood licht is belangrijk voor de groei van binnenplanten. De beste keuze is een LED of UV-LED groeilicht. LED wordt niet te warm en is ook erg energievriendelijk.
De rol van groen licht in fotosynthese
Blauw en rood licht worden bij voorkeur geabsorbeerd aan de adaxiale (bovenste) zijde van bladeren en zijn efficiënter in het stimuleren van fotosynthese in dit gebied in vergelijking met groen licht.
Daarom wordt voor de beste resultaten aanbevolen om LED-kweeklampen met een full-spectrum te gebruiken. Ze zijn speciaal ontworpen voor het kweken van gezonde planten, doordat ze gebruik maken het exacte licht spectrum die planten nodig hebben.
Een goede LED van 250W is gelijk aan een HPS van 400W. Daarmee krijgen ongeveer 5–6 planten genoeg licht. Ter vergelijking, een hoogwaardige LED van 1200W is genoeg voor zo'n 8–9 planten.
Een plantenlamp is een lamp waarmee je kunstmatig daglicht kan nabootsen. Hierdoor optimaliseert de lamp de fotosynthese bij planten. Door dit kunstmatige daglicht kan je planten ook in een donkere hoek plaatsen zonder dat het de groei en de gezondheid van de plant beïnvloed.
Een plant gebruikt 's nachts de suikers die gedurende de dag zijn aangemaakt, omdat er dan geen zonlicht is. Hierbij worden de suikers weer omgezet in koolstofdioxide (CO2) en water (H2O), maar er is ook zuurstof uit de lucht nodig.
Een klein beetje rood licht in een lange nacht is bijvoorbeeld al voldoende om chrysanten vegetatief te houden. Bij het stuureffect van licht gaat het altijd om de verhouding tussen kleuren. Bijvoorbeeld de verhouding tussen rood en verrood. Meer rood zorgt voor compacte planten.
Ultraviolet (UV) licht heeft ook effect op planten waardoor er compacte groei met korte afstand tussen de knopen ontstaat en kleine, dikke bladeren. Maar te veel UV-licht is schadelijk voor planten omdat het DNA en de plantmembranen negatief beïnvloedt. Fotosynthese kan door te veel UV-licht worden gehinderd.
Direct zonlicht is het licht dat direct vanuit het raam naar binnen komt. Planten die van direct zonlicht houden zijn echte zonaanbidders. Ze hebben maar liefst minstens 5 uur zonlicht per dag nodig! Planten die van direct zonlicht houden, zijn in de natuur zijn vaak grote planten.
Zorg ervoor dat je stek uit de directe zon blijft, maar geef hem wel veel daglicht. Kies daarnaast voor een warme temperatuur: “Minstens 15 graden, ook 's nachts”, vertelt Liedewij. “Wat helpt is om een klein kasje te bouwen rond je stek: een plastic zakje rond je stek en pot houdt warmte vast en laat wel licht door.
5000 lux wordt als een absoluut minimum gezien, het is beter om 10.000 lux als minimum aan te houden. Bij binnen zaaien bij een relatief hoge temperatuur (huiskamer) heb je nog een extra probleem: de plant wil door de hoge temperatuur groeien, maar kan dat niet goed door gebrek aan licht.
In elke plant vangt het bladgroen van alle kleuren van de regenboog op en gebruikt die lichtenergie voor fotosynthese. Dan zijn er pigmenten genaamd carotenen, die blauw en groen licht opvangen en dat gedeeltelijk inzetten voor fotosynthese.
Een groeilamp is veel feller dan een normale lamp. Daarom kan je een normale lamp dan ook niet gebruiken om je kamerplant te laten groeien. Daarnaast wordt aangeraden om altijd voor een groeilamp met wit licht te gaan, omdat een plant alle kleuren van het lichtspectrum nodig heeft om te groeien.
Groen licht (waaronder ook groene led verlichting) zorgt ervoor dat de ogen zich aanpassen aan het donker (de staafjes worden actiever) en er beter kan worden waargenomen bij lagere lichtniveaus.
Als u gewassen teelt wilt u dat deze mooi groeien en bloeien. Dit kan best een uitdaging zijn. Er zijn namelijk 6 factoren die de groei en bloei van uw gewas beïnvloeden: voeding, watervoorziening, lichtintensiteit, zuurstof en CO2, temperatuur en luchtvochtigheid.
Rode bladeren hebben wel bladgroenkorrels en doen dus ook aan fotosynthese. Deze bladeren bezitten echter nog andere kleurstoffen die de groene kleur van de bladgroenkorrels overschaduwen.
De groei en ontwikkeling van planten hangt in sterke mate af van de kwaliteit en de hoeveelheid licht die ze waarnemen. Planten hebben immers licht nodig voor de fotosynthese, het proces waarbij ze koolstofdioxide omzetten in koolhydraten. Omdat planten niet zelf kunnen bewegen, groeien ze naar het licht toe.
Planten doen immers aan fotosynthese. Dit wil zeggen dat ze overdag onder invloed van het zonlicht zuurstof produceren. 's Nachts is dit niet mogelijk: ze nemen dan zuurstof op en stoten CO2 uit.
Meestal hebben planten zonlicht nodig voor de fotosynthese; dat is het proces om koolstofdioxide om te zetten naar zuurstof. Maar er zijn ook planten die juist in het donker zuurstof afgeven zoals de Sansevieria, Aloë vera en Kalanchoë.
Ze veranderen lichtenergie dus in chemische energie, in de vorm van koolhydraatrijk stoffen. Dit proces wordt fotosynthese genoemd. Wanneer een plant geen licht, water of koolstofdioxide krijgt, dan kan de plant geen chemische energie aan maken en zal deze uiteindelijk dood gaan.
De beste led kweeklamp is de Ortho Led Groeilamp. Deze lamp geeft namelijk geen rood of blauw licht, maar mooi fel wit licht. Dit is voor de meeste planten de beste keuze om te groeien. Ook wordt door het licht dat hij afgeeft het groeien van de planten meteen versneld.
Wat doet een groeilamp eigenlijk? Een groeilamp is een LED-lamp die eigenlijk altijd wordt gebruikt in de tuin- en kassenbouw om planten en bloemen te laten groeien (en bloeien). Door het aangepaste kleurenspectrum van blauw, rood en wit licht zal de plant het beter doen onder deze lamp dan zonder lamp.
De gemiddelde E27 kamerlamp geeft zo'n 400 tot 800 lumen af. Dat is prima licht voor bij de eettafel bijvoorbeeld. LED Kweeklampen halen lumens tot wel 80.000 of 100.000, maar dit zegt niks over hoe goed de lamp is voor je planten.