RVS is sterker en kan een hogere temperatuur aan dan staal. Het is uiteraard roest en kalk bestendig en milieuvriendelijker dan gewoon staal. Uiteraard zijn er ook nadelen bij RVS.
Corrosiebestendigheid. RVS (RoestVast Staal) is beduidend beter bestand tegen corrosie dan staal. Helemaal 100% correct is dit niet. Aan het oppervlak van RVS ontstaat namelijk een uiterst dunne oxidelaag van Chroom wat gereageerd heeft met zuurstof en chroomoxide heeft gevormd.
RVS is veel sterker dan aluminium en vervormd nauwelijks onder extreem gewicht of hitte. Dit materiaal is daarom vaak de basis voor keukenapparatuur, woningbouw en scheepsbouw.
Inox of roestvast staal (RVS) is een ijzerlegering met minstens 10,5% chroom. Staal is een legering van ijzer en minstens 1 ander element (meestal koolstof). Roestvast staal en staal hebben beide een koolstofgehalte tussen 0,5% en 2,1%. RVS is niet hard terwijl staal hard is en een hoge treksterkte heeft.
RVS is namelijk niet volledig vrij van roest. Er is zelfs een roest laagje op het metaal aanwezig, de zogenaamde oxide laag. Deze dunne oxide laag is blank van kleur en niet zichtbaar. Dit in tegenstelling tot roest op normaal staal, die eenvoudig te zien is en bruine vlekken op het materiaal achterlaat.
Naast vuil is zeelucht één van de grootste vijanden van RVS. Zeelucht bestaat uit minuscule druppeltjes zeewater die zowel zout als chloriden bevatten.
RVS producten zijn duurzaam en door hun luxe uitstraling graag gezien! Roestvorming ontstaat eigenlijk alleen in uitzonderlijke gevallen en bij slecht onderhoud. De zogenaamde 'oxidehuid' beschermt RVS tegen water én weersinvloeden. Daarnaast is het materiaal goed te bewerken tot allerlei producten.
Zilver (argentum) is namelijk een edelmetaal en roest bijna niet. Andere edelmetalen zijn goud (aurum) en plantina (platinium). Let op: deze edelmetalen reageren wel met zuurstof en water, maar ze zullen niet snel roesten. Zilver moet je bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd even oppoetsen.
Roestvast staal roest niet
RVS wordt door veel mensen roestvrij staal genoemd, maar de juiste term is roestvast staal. Dit versterkt de verkeerde opvatting dat RVS helemaal roestvrij is. RVS is een legering van ijzer, nikkel, chroom en koolstof.
Roestvaststaal of roestvrijstaal – ook wel RVS of inox genoemd – is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. De benaming 'roestvrij' is intussen algemeen ingeburgerd. Maar omdat 'gewoon' staal niet per definitie roest, gebruiken kenners liever het woord 'roestvast' staal.
RVS is sterker en kan een hogere temperatuur aan dan staal. Over het algemeen heeft roestvrij staal een temperatuurbestendigheid tot wel 650 graden celsius. Nadeel van RVS is dat het duurder is. Daarnaast is roestvrijstaal ook moeilijk te lassen, dit komt door de snelle dissipatie van hitte.
Roest is aantasting van metaal doordat het reageert op een combinatie van water en zuurstof. In het geval van ijzer ontstaat er dan ijzeroxide. Daarom wordt roesten ook vaak oxideren genoemd. Roest wordt doorgaans als negatief effect op metaal ervaren, omdat het de sterkte en het volume van metaal beïnvloed.
Helaas, natuurlijk zeewater is een van de meest agressieve en corrosieve middelen waar het RVS mee te dealen heeft. Zelfs het 'zuurbestendige' RVS316 heeft een beetje onderhoud nodig om het RVS roestvrij te houden.
RVS is goed bestand tegen corrosie en daarom populair om in de tuin te gebruiken. Dit komt omdat RVS is voorzien van een doorzichtige beschermlaag, die dit materiaal zeer geschikt maakt voor buitengebruik.
Roestvast (ook wel “roestvrij”) staal van goede kwaliteit is een niet giftig metaal. Het is massief, laat geen ongewenste metaaldeeltjes los en gaat niet bladderen. RVS is goed te reinigen. Schoon en veilig speelmateriaal is belangrijk.
Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS, maar kunnen gaan roesten. RVS heeft hier minder last van en is dus beter buiten te gebruiken. Bij de keuze voor schroeven is het dus belangrijk om te weten waar u ze voor wilt gaan gebruiken. Verzinkte schroeven zijn uitgerust met een laagje wat ze beschermt tegen corrosie.
RVS schoonmaken doe je met RVS reiniger, glasreiniger, afwasmiddel of keukenontvetter. Een RVS reiniger en glasreiniger ontvetten en geven een streeploze glans. Bij gebruik van keukenontvetter of afwasmiddel, kan het wenselijk zijn om na te poetsen met olijfolie of glansspoelmiddel.
Aluminium ten opzichte van staal is zo'n 3x duurder per kg. Echter een goede aluminium constructie is gemiddeld 40% lichter. In aanschaf is de aluminium materiaalprijs dus nog steeds duurder maar geen 3x meer. Als we aluminium vergelijken met RVS is RVS zo'n 2x duurder, per kg.
Het enige wat je hoeft te doen is WD-40 aan te brengen op het oppervlak van de metalen tuinstoelen – of een ander metaal dat bescherming tegen roest nodig heeft – en het tijd te geven om in te trekken. En… dat is het! Met WD-40 is het beschermen van metalen terrasstoelen tegen roest echt een eenvoudige taak geworden!
Met het Nederlandse regenachtige klimaat, komt het metaal vaak in aanraking met water. Dit is echter geen probleem, mits je het metaal goed schildert en beschermt tegen roest.
Roest verwijderen met huishoudelijke middelen
Azijn is behoorlijk zuur en die zuren bijten door de roest heen. Limoen en zout. Strooi wat zout over de verroeste delen om het daarna te besprenkelen met limoen- of citroensap. Het ruwe zout en de zuren van de citrusvrucht lossen roest op.
Chroom of RVS
RVS heeft een geborstelde of zijdeglans afwerking terwijl chroom een hoogglans afwerking heeft. Op RVS zie je dan ook minder snel vingerafdrukken en vuil dan op chroom. RVS krast minder snel dan chroom en krassen zijn minder zichtbaar.
Hoe houd ik rvs mooi en glanzend? Rvs blijft mooi en glanzend als het goed wordt onderhouden. Dit doet u door vuil en viezigheid tijdig te verwijderen en geen agressieve- of schurende middelen te gebruiken.
Rvs is duurzaam
Roestvast staal is duurzaam. Het materiaal is sterk, stevig en bestand tegen verschillende weers- en menselijke invloeden. Daarnaast is roestvast staal ook slijtvast.