Spaghettimeters. Ideaal om de juiste hoeveelheid spaghetti per persoon af te meten als je voor een groep gaat koken. Met een spaghettimeter hoef je nooit bang te zijn dat je teveel of te weinig kookt.
Nadat je hebt besloten voor hoeveel personen je gaat koken stel je de spaghettimeter daar op in. Vervolgens pak je een hoeveelheid noodles of bijvoorbeeld spaghetti die overeenkomt met het het gat en steekt het daar doorheen. Deze precies afgemeten hoeveelheid gooi je vervolgens in de pan.
Dan is er nog een andere simpele methode om vast te stellen hoeveel je nodig hebt voor één portie. Houd simpelweg je duim tegen je wijsvinger aan gedrukt en kijk hoeveel pasta er in de diameter past. Dit staat ongeveer gelijk aan één portie.
Neem een bundel spaghetti tussen je duim en wijsvinger. 1 portie pasta, of 60 g, staat gelijk aan een bundel spaghetti met een diameter van 2,4 cm tussen in je hand.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
De hoeveelheid pasta per persoon voor een grote groep:
Hoeveelheid pasta voor 1 persoon: 125 gram. Hoeveelheid pasta voor 2 personen: 250 gram. Hoeveelheid pasta voor 3 personen: 375 gram. Hoeveelheid pasta voor 4 personen: 500 gram.
Hoeveelheid pasta per persoon bepalen
De vuistregel is hierbij ongeveer keer 2,5. Oftewel 100 gram ongekookte pasta is zo'n 250 gram gekookte pasta. Gemiddeld genomen kook je als je pasta kookt zo'n 75 tot 125 gram ongekookte pasta per persoon. Voor een kleine eter ga je dus voor ongeveer 75 gram ongekookte pasta.
Reken gemiddeld op zo'n 100 gr droge pasta per persoon. Voor kinderen voorzie je best iets minder, zo'n 80 gr per persoon. En voor grote eters neem je je voorzorgen en voorzie je rond 120 gr per persoon.
Ongeveer een halve gram.
Op de verpakking staat natuurlijk wel hoeveel gram Spaghetti er in een pak zit, maar niet hoeveel slierten dat dan zijn. Nadat wij zelf uit nieuwsgierigheid een pak van 500 gram ongekookte spaghetti hebben geopend en het aantal sliertjes zijn gaan te tellen, kwamen wij uit op ongeveer 750 slierten!
Ongekookt-gekookt gewicht berekenen
Pasta: ongekookt 100 gram = gekookt 250 gram (x 2,5) Rijst: ongekookt 100 gram = gekookt 295 gram (x 2,95)
Een goede vuistregel is echter om ongeveer 1-1,5 kopjes Macaroni per persoon te eten. Wanneer je gaat kijken naar gram kom je daarmee op ongeveer 80 tot 125 gram macaroni per persoon.
Een spaghettimaat is een praktische keukenaccessoire die u kunt gebruiken om de juiste porties spaghetti te maken. Met de spaghettimeter kan eenvoudig gemeten worden hoeveel spaghetti u nodig hebt voor één persoon of een gezin.
Productinformatie. Handig keukenhulpje voor het afmeten van de juiste hoeveelheid spaghetti.
De verpakkingen bevatten meerdere 'nestjes' van tagliatelle, dit zijn opgerolde slierten van tagliatelle. De hoeveelheid tagliatelle per persoon is gemiddeld 100 gram. Grote eters kunnen wel 100 tot 200 gram tagliatelle eten. Dus denk goed na over het gezelschap waarmee je eet.
Mits je over de dag niet meer energie binnenkrijgt dan dat je verbrandt, maakt pasta zeker niet dik. Of je aankomt of afvalt, hangt niet af van dit product, maar van je voeding over de gehele dag, oftewel de totale hoeveelheid calorieën. Als je kiest voor de volkoren variant zit je helemaal goed.
Pasta: twee handjes per persoon. Indien je spaghetti eet, maak je een rondje van je duim en wijsvinger ter grootte van een euro. De pasta die daartussen past, is genoeg. Rijst: een handje per persoon.
Pasta blijkt absoluut geen dikmaker, maar heeft juist het tegenovergestelde effect. Regelmatig pasta eten kan je BMI (body mass index) verlagen en verkleint de kans op overgewicht.
Een gemiddelde maaltijd bevat bij de maaltijdservice tussen de 450 en 500 gram eten, een kleine maaltijd gemiddeld zo'n 350 gram en een grote portie zo'n 650 gram. Daarbij is het belangrijk te vermelden dat er minimaal 30% groente in de maaltijden zit. Dit is goed voor gemiddeld zo'n 200+ gram groente.
Pasta koken met de juiste hoeveelheid water
Simpel gezegd: gebruik minimaal 1 liter voor elke 100 gram pasta. Pasta neemt water op tijdens het gaar worden. Tijdens het pasta koken kan pasta twee keer z'n eigen gewicht aan water opzuigen. Dit is eigenlijk de belangrijkste reden om veel water te gebruiken.
Voor een voorgerecht reken je 75 g vlees of 100 g vis per persoon. Voor het hoofdgerecht mag je die hoeveelheid verdubbelen: 150 g vlees, 200 g vis per persoon. Vis is lichter verteerbaar dan vlees, daarom mag je er wat meer van serveren. Heb je veel mannen aan tafel zitten?
Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn. Ieder mens is anders.
1 portie vlees of vis of peulvruchten= 100 – 125 gram bereid. 4-5 aardappelen = 200 – 250 gram gekookt (dit komt neer op 4-5 opscheplepels) 250 gram groente = 5 opscheplepels. Volkoren pasta of rijst = tijdens het koken verdubbelt de ongekookte hoeveelheid.
Een portie gehakt, rund komt overeen met 150 gram.