Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat er geen verschil is tussen het drinken van rode of witte wijn voor de gezondheid. Naast allerlei stoffen, die alleen in wijn voorkomen, is het ook alcohol die een gunstige werking kan hebben.
Als we rode en witte wijn vergeleken op basis van het aantal calorieën, dan is droge witte wijn het beste voor de lijn. Droge witte wijn bevat minder calorieën dan rode wijn. Zoete witte wijn heeft de meeste calorieën. Als je kijkt naar wat beter is voor je gezondheid, dan is rode wijn echter beter om te drinken.
Want de alcohol in rode wijn kan ook al in kleine hoeveelheden ziektes veroorzaken, zoals bijvoorbeeld kanker. De algemene conclusie is dat het drinken van alcohol niet gezond is. Het is niet zeker of alcohol het hart wel of niet beschermt. Het is wél zeker dat alcohol andere ziektes zoals kanker kan veroorzaken.
Welke wijn heeft meer suiker, rode of witte wijn? Rode wijn bevat ongeveer 1,5 gram suiker per glas. Zoete witte wijn bevat bijna 6 gram suiker per glas. Droge witte wijn bevat slechts zo'n 0,6 gram suiker per glas.
Positief effect op cholesterol
Ook heeft witte wijn een positief effect op je cholesterol. Een studie onder 146 proefpersonen wees uit dat zowel rode als witte wijn drinkers een betere cholesterol-waarde hebben dan mensen die geen wijn dronken. Ook hier geldt weer: met mate. Maximaal één glas per dag.
Alcohol is een giftige stof en verhoogt de bloeddruk. Dat geldt voor alle alcoholische dranken. Dus bijvoorbeeld voor sterke drank zoals jenever, voor bier, maar ook rode wijn jaagt de bloeddruk op. Recente onderzoeken tonen aan dat ook een klein beetje alcohol de bloeddruk al doet toenemen.
Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen.
Welke wijnen mag ik dan wel drinken? White zinfandel, sauvignon blanc en chardonnay zijn ideaal voor als je op je lijn let. Één glas bevat minder dan 85 calorieën, 2,6 gram koolhydraten en 1 gram suiker. Inspiratie: de leukste manier om je wijn te bewaren.
Witte wijn bevat bovendien heel wat calorieën. Een groot glas bevat zelfs evenveel calorieën als een ijsje. Een fles bevat dan weer evenveel calorieën als twee croissants met chocolade. Omdat witte wijn dus een echte caloriebom is, zorgt het niet alleen voor gewichtstoename, maar kan het ook leverziekten veroorzaken.
“Wanneer we een gemiddelde hoeveelheid witte wijn drinken, gaat ons lichaam in relax-modus en stimuleert de spijsvertering. Soms kan het ook positieve effecten hebben op je bloeddruk en cholesterol“, vertelt medisch adviseur Richard Honaker.
Bij meer dan 15 gram alcohol (meer dan 1,5 glas) neemt het risico op een beroerte toe. Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag, neemt de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toe.
Meer dan drie glazen alcohol per dag verhoogt de kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm. De kans op deze vormen van kanker is nog eens extra groot bij wie zowel drinkt als rookt.
Mannen die meer dan 14 standaardglazen per week drinken en nooit meer dan 5 glazen per gelegenheid drinken overmatig. Bij vrouwen is deze norm iets anders: als zij meer dan 7 standaardglazen per week achteroverslaan en nooit meer dan 3 glazen per gelegenheid dan drinken zij overmatig veel.
Onderzoeken naar het effect van alcohol op het lichaamsgewicht tonen tegenstrijdige resultaten. Wat wel duidelijk is: wie veel (2 tot 3 glazen per dag) en/of langdurig alcohol drinkt, loopt kans op een paar extra kilo's. Of en in welke mate dat gebeurt, hangt ook af van je leeftijd, gender en erfelijke aanleg.
Daarnaast laat onderzoek zien dat overtollige energie door het lichaam voornamelijk wordt opgeslagen als vet rond de buik3. Er zijn aanwijzingen dat alcohol (vooral bij overmatige consumptie) een risicofactor is voor het opslaan van buikvet, vooral bij mannen.
Van alle alcoholische dranken heeft rode wijn de beste reputatie. Elke dag een glas rode wijn nuttigen versterkt je hart en kan de kans op kanker verkleinen. En in tegenstelling tot witte wijn, waar suiker aan wordt toegevoegd, word je niet dik van rode wijn.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
Rode wijn en bier zijn redelijk donker van kleur en geven dus een grotere kans op een kater. Heldere sterke dranken bevatten de minste schadelijke bijproducten. Zo toonde verschillende studies aan dat whisky drinkers een grote kater kregen dan wodka drinkers met dezelfde hoeveelheid alcohol.
- De kans op een beroerte neemt toe als je meer dan anderhalve glas per dag drinkt. - Bij meer dan twee glazen per dag neemt de kans op tumoren op verschillende plekken en longkanker toe. - Wie langere tijd drinkt heeft een grotere kans op leveraandoeningen.
Wat calorieën betreft, is rode wijn in principe de grootste boosdoener: 100 ml rode wijn bevat gemiddeld 82 kcal, rosé wijn 71 kcal en witte wijn 67 kcal. Dit geldt echter enkel voor droge witte wijn. Zoete witte wijn bevat 90 kcal per 100 ml, en wordt dus het best vermeden door mensen die een dieet volgen.
Volgens het Voedingscentrum bevat een glas rode wijn van 150 ml. 123 calorieën, eenzelfde hoeveelheid droge witte wijn bevat 100 calorieën en een glas zoete witte wijn 144 calorieën.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel drinken een verhoogd risico op verschillende soorten kanker hebben. Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker.
Door overmatig alcoholgebruik kan men een droge huid krijgen en worden rimpels zichtbaarder. Netelroos, eczeem, rosacea (couperose), acné, rhinophyma ('bloemkoolneus') en psoriasis worden over het algemeen niet veroorzaakt door alcoholgebruik, maar het gebruik kan de klachten wel verergeren [4,5].
Ongeveer 75% van de mensen met hersenschade herstelt in een bepaalde mate als ze de juiste behandeling krijgen. Naar schatting herstelt 25% uiteindelijk helemaal, 25% gedeeltelijk en nog eens 25% enigszins (Cox et al., 2004). 25% van de mensen met alcoholgerelateerde hersenschade herstelt - ondanks behandeling - niet.