Normaalgesproken kan dit niet meer. Een litteken bestaat namelijk uit bindweefsel en daarin ontbreekt pigment: de huid kan dus daar niet bruin worden.
Helaas komt het vaak voor dat de huid na herstel van acné geen typische littekens, maar juist bruine of rode vlekjes behoudt. Deze verkleuring van de huid ontstaat door hyperpigmentatie. De huid produceert dan, nadat de ontsteking over is, te veel melanine; het stofje dat de huid donker laat kleuren.
Fabel: littekens vervagen door de zon
Je hebt het misschien al eens gehoord: littekens vervagen door de zon. Dit is echter niet waar! Je huid verkleurt door de zon, maar littekenhuid doet dat ook. Mensen genieten graag van de zon, maar littekenhuid kan door de zon verkleuren en zelfs opvallender worden.
Hoelang blijft mijn litteken rood? We benoemden eerder dat een normaal litteken niet lang rood blijft, hooguit een paar weken/maanden (gemiddeld tot 3 maanden). Daarnaast treedt er geen (erge) verdikking op. Wanneer een litteken (fel)rood of paars blijft (langer dan 3 maanden), kan dit duiden op een afwijkend litteken.
Een litteken zal nooit helemaal verdwijnen, maar kan wel minder zichtbaar worden gemaakt. Daarbij is het belangrijk om meteen nadat een wond is gesloten, hiermee te beginnen. Bestaande littekens kunnen namelijk tot ongeveer twee jaar na het ontstaan ervan goed behandeld worden, daarna niet meer.
Kies een kwalitatieve littekencrème zoals de Cicaplast Baume B5 van La Roche-Posay, verkrijgbaar bij je lokale apotheek of online. Deze crème zal helpen bij het verzachten en herstellen van het litteken. Handig: deze littekenzalf is zowel op een open als gesloten litteken te gebruiken.
Een littekenzalf om jouw litteken te beschermen tegen de zon
Bij een litteken van minder dan 6 maanden oud, dat rozig of rood van kleur is, kunnen de UV-stralen van de zon onomkeerbare schade veroorzaken. Onder invloed van de zon kan je litteken bruin gaan worden en die pigmentatie is blijvend.
ANTWOORD: “Zelfs als de genezing van een wond voorspoedig verloopt, kun je de eerste maanden na een ingreep beter niet onder de zonnebank gaan. De wond mag pas aan uv-stralen worden blootgesteld als de rode kleur er helemaal uit verdwenen is. Dat zal na vijf weken zeker nog niet het geval zijn.
Smeren. Een littekencrème of -olie kan de zichtbaarheid van littekens aanzienlijk verminderen. Het ondersteunt het herstelproces van de huid en kan daardoor helpen het litteken soepel en licht te houden.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
Dit worden ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd. In medische termen 'zonne-lentigo', pigmentaties veroorzaakt door een combinatie van genetische en blootstelling aan de zon. Ze verschijnen vaak op de rug van de handen en het gezicht, maar nooit op zon-beschermde gebieden zoals de billen.
Het gebruik van een gewone verzorgende crème houdt de huid en het littekenweefsel soepel, waardoor het litteken wat minder zichtbaar kan worden. Ook smeren met vitamine A-zuur kan de wondgenezing versnellen en littekenvorming na een ingreep verminderen.
Nee, realiseer je dat een oud litteken verwijderen niet mogelijk is. Littekens jonger dan twee jaar zijn afhankelijk van het soort litteken goed te behandelen. Is het litteken ouder dan twee jaar, dan heeft het zich definitief gevormd. De huid zal nooit meer hetzelfde worden als de omringende gezonde huid.
Omdat een litteken een plek is waar de huid nog aan het herstellen is, is de huid minder beschermd tegen de zon op deze plek. Voornamelijk littekens die nog rood of roze zijn, verbranden sneller. Verbranding zal geen gevolgen hebben voor het herstel van een litteken, maar de kans is groot dat u pigmentvorming krijgt.
Littekens zijn door middel van lasertherapie goed te behandelen. Onze huidtherapeuten werken met fractionele lasers of een CO2 laser voor littekens. Het kenmerk van deze lasertypes is dat deze laser microkolommen van warmte in de diepere huidlagen maakt, waardoor elastine en collageen wordt gestimuleerd.
Een hypertrofisch litteken ontstaat meestal binnen enkele weken na de verwonding en kan spontaan genezen, hoewel dit lang kan duren. Een keloïd litteken is een abnormaal verdikt, onregelmatig gevormd litteken. Het is rood tot donker gekleurd en is groter dan de oorspronkelijke verwonding.
Er is geen bewijs dat littekens vervagen of verdwijnen door de behandeling met een crème of olie. Veel wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat een crème met het befaamde ingrediënt vitamine E helemaal niets uithalen. Soms kan het gebruik van vitamine E het uiterlijk van een litteken zelfs verergeren.
Een littekenbehandeling duurt zo lang als nodig is om littekens te voorkomen óf verwijderen. Het uitrijpen van een litteken kan enkele weken, maar ook tot 24 maanden duren. Stop dus niet te snel! Onze littekencrème mag je onbeperkt blijven gebruiken.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Hoe meer bindweefsel er komt in de wond hoe meer littekenweefsel er uiteindelijk gevormd wordt. Er zijn gewone platte littekens zonder pigment die'' normale'' littekens''. Soms kunnen de littekens ook onrijp zijn en een paarsige kleur hebben wat pijnlijk zijn en jeuken.
In het begin is een litteken meestal rood. Het litteken kan rood, donkerrood of bij een donkerdere huid zelfs bruin zijn. Hoe lang een litteken rood blijft, hangt af van het genezingsproces. Bij grote wonden kan dit wat langer duren terwijl dit bij kleine wonden wat sneller wegtrekt.
Hoe lang duurt het voordat het litteken stabiel blijft? Meestal is dit na twaalf tot achttien maanden, maar het kan ook twee jaar duren. Hoe kan je een litteken voorkomen? Bij het ontstaan van een litteken geldt: hoe langer het genezingsproces van de wond, hoe zichtbaarder het litteken.