Er zijn verschillende soorten koffiebonen die allemaal een andere smaak hebben. Het verschil tussen koffie en espresso is dat bij espresso het water veel korter en harder door de gemalen koffiebonen wordt gedrukt.Bij gewone koffie wordt het water juist langzaam door de gemalen koffiebonen gefilterd.
Een espresso bevat zo'n 63 mg cafeïne terwijl in een gewoon kopje filterkoffie zo'n 85 mg cafeïne zit. Natuurlijk is een kopje filterkoffie wel meer dan 2x zo groot als die espresso. Dus als je in milliliters net zoveel espresso wilt drinken als je van filterkoffie opdrinkt, dan neem je wel veel meer cafeïne in.
Drink je geen filterkoffie, maar espresso, koffie uit een mokkapot of cups? Dan is drie kopjes het advies, vanwege het hogere gehalte aan cafestol. En let op bij een cafetière of kookkoffie. Hierbij geldt respectievelijk het advies om hier één kop of het liefst helemaal geen van te drinken, aldus het Voedingscentrum.
In koffie uit een filtermachine of koffiepad-apparaat zit dan ook weinig cafestol. Het drinken van filterkoffie heeft daarom bijna geen effect op het cholesterolgehalte. In espressokoffie zit meer cafestol. En in ongefilterde koffie uit een cafetière of Turkse koffie zit veel cafestol.
Je slokjes espresso activeren en versterken deze chemicaliën, waardoor je je extra gemotiveerd en gefocust voelt. Diezelfde espresso-slokken hebben ook een ander effect op je hersenen. Wanneer cafeïne in de bloedbaan komt, blokkeert het een andere molecule, adenosine genaamd, die ervoor zorgt dat je je slaperig voelt.
In koffie zitten de vetachtige stoffen cafestol en kahweol die het LDL-cholesterol. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Neem per dag niet meer dan 2 tot 3 kopjes espresso, koffie van cups of koffie gezet met een mokkapot, ook wel moka of Italiaanse koffiepot genoemd. Neem per dag niet meer dan 1 kopje, en niet meer dan in totaal 3 kopjes per week, van koffie gezet met een cafetière, ook wel French press of doordruk koffie genoemd.
De gezondste koffie is een kop warm gezette zwarte koffie zonder melk of suiker. Een kopje bevat vrijwel nul calorieën, bevat geen koolhydraten of vetten en nauwelijks natrium. En behalve antioxidanten levert zo'n kopje zwarte koffie nuttige voedingsstoffen als magnesium, kalium en niacine op.
Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte. De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie.
Dokters adviseren patiënten met een hoge bloeddruk wel om niet teveel kopjes koffie te drinken. Als u meer dan vier kopjes koffie per dag drinkt, dan krijgt u wel last van een hogere bloeddruk. Beperk het dus altijd tot maximaal vier kopjes koffie per dag om uw bloeddruk op pijl te houden.
Koffie als pepmiddel
Waar een cappuccino de spijsvertering in de weg zit, kan een espresso juist helpen. De stoffen cafeïne en chlorogeenzuur die in koffie zitten zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt na het eten en helpen ze de vetvertering een handje.
Koffie verkeerd is een kop koffie gemengd met melk. Oorspronkelijk bestaat koffie verkeerd voor hooguit de helft uit espresso en ten minste voor de helft uit warme melk. Tegenwoordig wordt een koffie verkeerd vaak gezet met 1/3 koffie en 2/3 melk.
Americano. Americanos zijn een van de populairste dranken voor bij het ontbijt. De Americano wordt gemaakt met espresso en een beetje water; daarom is deze koffie iets minder sterk.
Espresso en ristretto
Het effect van een espresso, waar mensen helemaal wakker van zouden worden, is dus eerder psychologisch. Een lungo, een espresso met meer water, is daardoor de koffie met het laagste cafeïnegehalte.” Hetzelfde geldt voor ristretto.
Het drinken van 2 à 3 kopjes koffie per dag hangt samen met een lager risico op hartaandoeningen en gevaarlijke ritmestoornissen. Ook lijkt er een verband te zijn met een langer leven. Dat zijn de resultaten van 3 opeenvolgende studies, gepresenteerd op het congres van het American College of Cardiology.
Ook een mythe. Integendeel: koffie is gezond. Omdat elke boon zeer veel antioxidanten bevat die het immuunsysteem versterken. Niet erg verrassend: melk vermindert dit positieve effect van koffie.
Om te genieten van alle voordelen van koffie, zonder last te hebben van een overdaad aan cafeïne is het voor gezonde volwassenen aan te raden niet meer dan 3 tot 4 kopjes koffie per dag te drinken. Een kopje koffie bevat ongeveer 80-100 mg cafeïne waardoor je dus uitkomt op een maximum van 400 mg cafeïne per dag.
Thee met cafeïne is gezonder dan koffie, omdat het aantal milligram cafeïne in thee veel lager is dan het aantal milligram cafeïne in koffie. In koffie zit zo'n 70 milligram cafeïne, terwijl er in een kopje zwarte- of groene thee ongeveer 25 milligram zit.
Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie.
'Hoewel het ideaal is om je maag te vullen met voedsel om een deel van de zuurgraad van koffie te compenseren, kan het toevoegen van (plantaardige) melk ook de impact op je maag verlichten,' zegt ze.
In de avond blijft de espresso erg gewild onder de Italiaanse bevolking. Begin je aan het avondmaal of ga je even langs een bar, dan wordt er meestal een espresso gedronken.
Hoge bloeddruk
Om een gezond hart en een gezonde bloeddruk te behouden, moeten mensen hun koffie beperken tot minder dan zes kopjes per dag - op basis van onze gegevens was zes het kantelpunt waar cafeïne het cardiovasculaire risico negatief begon te beïnvloeden.
Een Espresso van 40 ml bevat ongeveer 0.6 calorieën en een Lungo van 110 ml ongeveer 1 calorie.