Niet sporten is nog slechter voor je oren. Maar je moet wel uitkijken. Zorg dat je een goede ademhaling volhoudt en luister naar je lichaam, belast het niet te heftig. Kijk tenslotte uit met klappen tegen het oor, zoals bij boksen, en gebruik gehoorbescherming als lawaai een issue is, zoals in de schietsport.
Er zijn chronische ziektes die niet direct een relatie hebben met de oren, maar toch gehoorschade tot gevolg kunnen hebben. Bijvoorbeeld hartproblemen, een beroerte, hoge bloeddruk en diabetes. Deze aandoeningen blokkeren soms de bloedtoevoer naar het binnenoor of de hersenen.
Onderzoekers ontdekten dat magnesium en een mix van vitamine A, C en E de gevoelige haarcellen in het binnenoor kunnen beschermen tegen beschadiging door harde geluiden. Magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn onder andere veel soorten groenten en fruit, avocado's, noten, tofu, zaden, volle granen en zelfs pure chocolade.
Stimuleer uw gehoor
Strategische spelletjes, gehoorspellen of cognitieve associaties kunnen helpen het gehoor te stimuleren en het brein te trainen om geluiden te herkennen, in te schatten hoe ver ze weg zijn, etc. Bovendien helpen ze u het gehoor beter te focussen, bijvoorbeeld in een lawaaiige omgeving.
Niet sporten is nog slechter voor je oren. Maar je moet wel uitkijken. Zorg dat je een goede ademhaling volhoudt en luister naar je lichaam, belast het niet te heftig. Kijk tenslotte uit met klappen tegen het oor, zoals bij boksen, en gebruik gehoorbescherming als lawaai een issue is, zoals in de schietsport.
Door een hard geluid kunt u last krijgen van ruis of een piep in de oren. Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. De kans op gehoorschade hangt af van de tijdsduur en geluidssterkte. De haarcellen bij de mens zijn helaas niet in staat te herstellen.
Tinnitus kan door het gebruik van koffie, alcohol, chocola, cola en nicotine erger worden.
Bijvoorbeeld: verergert de tinnitus door koffie, sigaretten, en alcohol? Door rust en ontspanning vermindert de tinnitus vaak. Nee, er is geen algemene lijst. Tinnitus kan verergeren door allerlei externe omstandigheden, inclusief eten, drinken, roken etc.
Oorsuizen door stress, koffie en medicatie
Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat heel wat stimulerende genotsmiddelen zoals drugs, alcohol, nicotine en caféïne oorsuizen kunnen veroorzaken.
Als u opeens minder hoort aan een oor, kan dit door een aantal dingen komen. Als u slecht hoort, kan dit komen door een probleem in het oor. Bijvoorbeeld door te veel oorsmeer, een ontsteking in uw oor of een probleem met uw trommelvlies. Uw huisarts kan deze problemen zien bij het onderzoek.
Bij langdurige of chronische stress is er een overproductie aan adrenaline die een verhoogde bloeddruk veroorzaakt. Bij een hoge bloeddruk vermindert de bloedsomloop naar de oren en raken de haarcellen dus beschadigd.
Slechthorendheid of doofheid kan veel oorzaken hebben. Gehoorverlies is soms erfelijk, maar kan ook komen door gehoorschade, het gebruik van medicijnen, een ziekte of syndroom, een geleidingsprobleem of ouderdom. Soms is de oorzaak niet te achterhalen.
Bij perceptief gehoorverlies is er iets stuk in het binnenoor, ook wel slakkenhuis genoemd. Dit kan komen door zuurstoftekort bij bijvoorbeeld de geboorte, geluidsoverlast, schadelijke stoffen in medicijnen en ouderdom. Andere oorzaken voor slecht horen zijn: Een verstopt oor, door bijvoorbeeld oorsmeer.
Gehoorschade en gehoorverlies komen steeds vaker voor, zowel bij jongeren als ouderen, en kunnen heel wat verschillende oorzaken hebben. Veel voorkomende oorzaken zijn ouderdom, ziekte, familiale voorbestemdheid, erfelijke factoren of blootstelling aan lawaai.
De meest voorkomende oorzaken van gehoorschade zijn plotselinge harde geluiden of een langdurige blootstelling aan luide muziek.
Suppletie bij Tinnitus
Magnesium – Wetenschappers van de Universiteit van Leicester ontdekten dat het eten van voedingsmiddelen met een hoog magnesiumgehalte, zoals donkere bladgroenten, noten, zaden, bananen, avocado's en pure chocolade, het rinkelende geluid helpt beheersen.
Onderzoek naar het verband tussen tinnitus en vitamine D-tekort laat zien dat een groot deel van de patiënten met tinnitus daaraan lijdt. Ook blijkt het te kort aan vitamine D verband te houden met de negatieve impact die tinnitus heeft.
Tinnitus kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan (te veel) lawaai, maar ook van afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht. Daarnaast komt het voor als bijverschijnsel van andere aandoeningen of ontstaat het als bijwerking van bepaalde medicijnen. Ook stress kan een rol spelen.
Gun je oren rust! Ook al heb je oordoppen in, blijf niet de hele avond in een luide omgeving hangen. Neem af en toe een pauze en laat je oren tot rust komen. Een 'oorpauze' zal de kans op gehoorschade en oorsuizen aanzienlijk doen verminderen.
De inname van voldoende antioxidanten gaat gehoorverlies door lawaai tegen. Belangrijk om binnen te krijgen dus! En dat doet u door bijvoorbeeld veel broccoli, avocado, rode vruchten en kruiden te eten.
Magnesium kan helpen om de functie van de trilhaartjes te verbeteren. Daarnaast kan het oorsuizen ook komen door een chronisch magnesiumtekort. In dat geval zou u met behulp van de magnesiuminhalatie (de beste opnamevorm van magnesium) goed geholpen kunnen zijn om de klachten doen te verminderen/ verdwijnen.
je hoort minder goed (lawaaislechthorendheid) je hoort continu een piep of ruis (tinnitus) je bent overgevoelig voor geluid (hyperacusis) je hoort geluid vervormd (distortie)
Wat ons brengt bij de vraag: hoe hard is té hard? Geluid wordt gemeten in decibellen (dB). Over het algemeen worden geluiden van minder dan 75 dB veilig bevonden en zullen geen gehoorschade aanrichten. Oordopjes en hoofdtelefoons hebben vaak een geluidsniveau van maximaal 85 tot 110 dB.
Het wordt gemeten in decibel (dB), verwijzend naar hoe luid geluiden moeten zijn voordat u ze kunt horen. Normaal gehoor (≤25 dB) Geen symptomen van gehoorverlies waargenomen. Licht gehoorverlies (26-40 dB) Bij licht gehoorverlies, zijn de stilste geluiden die u kunt horen met uw beter oor tussen 26 en 40 dB.