Werkwoord. Bij het enten wordt een deel van een plant (de ent) vastgemaakt op een deel van een andere plant (de onderstam).
tijd enkelv.) Vervoegingen: heeft geënt op (volt. deelw.) baseren op (iets) Voorbeeld: `je personeelsbeleid enten op je ondernemingsstrategie`geënt zijn op (...
Bij enten wordt een zwak takje op een sterke stam gezet en zo ontstaat een gezonde plant of boom. Vaak wordt dit enten gedaan door telers, maar het is ook goed zelf te doen.
Wat zijn planten op stam
Planten op stam zijn planten die op een onderstam zijn geënt. Op de onderstam is een heester, maar soms ook een klimplant gekweekt. Bijvoorbeeld zoals op de foto een Viburnum op stam, of een blauweregen op stam, waardoor u een soort treurboompje krijgt.
Het duurt ongeveer twee maanden voordat de ent begint te groeien, maar laat het draad of elastiek minstens een jaar zitten om er zeker van te zijn dat de ent goed vergroeit.
Planten kunnen vegetatief vermeerderd worden door entloten of enten. Hierbij wordt een deel van een plant (de ent) vastgemaakt op een deel van een andere plant (de onderstam). De techniek wordt vaak gebruikt ter "verbetering" ("veredeling") van de plant, bijvoorbeeld rozenknoppen op een wilde onderstam.
Wat is enten van tomaten? Enten wil zeggen dat we het bovengrondse deel van het tomatenras dat we gewoon zijn te telen zullen laten vergroeien met een onderstam die zeer groeikrachtig is en vele ziekteresistenties heeft.
Door te enten kun je fruitrassen vermeerderen, met behoud van de goede eigenschappen. Je gebruikt hiervoor een deel van een tak van de fruitboom die je wilt vermeerderen. Deze plaats je via een bepaalde techniek op een onderstam van een soort die rechte stammen geeft en een goed wortelstelsel ontwikkelt.
Door ze schuin af te snijden wordt het contactoppervlak vergroot en groeien de ent en onderstam het beste en snelste naar elkaar toe. Bij het plakenten is het niet noodzakelijk dat de snijvlakken even lang zijn. Plakenten wordt meestal toegepast als de onderstam dun is (0.5 cm) of als de onderstam dunner is dan de ent.
Waar bij enten een takje wordt geplaatst wordt bij oculeren slechts een enkele knop (oog) geplaatst. Een ent en oculatie kan alleen maar slagen als de cambiumlaag van de onderstam en van de ent elkaar op één of meerdere plaatsen raken.
Bij het enten worden twee bomen gebruikt, die nauw verwant zijn. De ene heeft de gewenste eigenschappen, de andere is een soort die gemakkelijk via zaad of stekken te vermeerderen is. In het verleden is bijvoorbeeld de rode beuk vaak geënt op de onderstam van een gewone beuk.
Knip een stuk snoeihout recht af van ongeveer 10 cm. Doe dit op zo'n manier dat er 1 knop zicht in het midden en aan elke kan 5cm scheut. Zorg dat je meerdere druiven stekken maakt, zodat je later de sterkste stek kunt bewaren. Je kunt de druiven stekken in een pot of bak met potgrond gaan opkweken.
Tijdstip enten: Enten is een kwestie van timing. In de beroepskwekerij doet het tijdstip er niet zo toe omdat de materialen dan gekoeld bewaard worden; als amateur ent je met de meeste kans van slagen, wanneer de onderstammen tot leven beginnen te komen (de knoppen beginnen te zwellen). Dat is meestal rond eind maart.
Om te enten gebruik je een mooi stukje uit het midden van de tak, met twee ogen. De essentie van plakenten is, dat ent en onderstam precies even dik zijn, want dan zitten de groeilagen precies tegen elkaar. Door ze schuin af te snijden wordt het contactoppervlak vergroot.
In de snede wordt een plukje mos geplaatst, en eventueel kan er wat stekpoeder op de snede worden gestoven. Vervolgens wordt een plastic zak zonder bodem over de stengel geschoven, om de stengel dichtgebonden, en gevuld met vochtige potgrond of mos. De zak wordt aan de bovenkant dichtgemaakt.
Tijdens het enten wordt de ent vastgemaakt op een deel van een andere boom (de onderstam). Dit is ter verbetering (veredeling) van de boom, want door het enten krijgt de uiteindelijke walnotenboom de eigenschappen van de ent en dus de eigenschappen van de moederboom waar de ent vanaf geknipt is.
Voordelen en tips bij het enten van de appelboom:
Het is ook beter om iets oudere bomen te enten; De bestuiving kan hiermee verbeteren; Men kan snel opnieuw oogsten van deze fruitbomen; Men kan ook meerdere appelrassen op 1 appelboom enten.
Een appelboom snoeien doe je best in de winter, zoals de meeste fruitbomen. De snoeiperiode voor deze boomsoort loopt van november tot en met maart. In de periode van juni tot eind oktober kan je ook een lichte onderhoudssnoei doen.
Waarom enten? Een geënte groenteplant heeft extra groeikracht en geeft meer productie. Omdat de onderstam beter resistent is tegen ziektes is een geënte plant dat dus ook. Meer informatie over groenten, het aanbod van tomaten en het planten van aardbeien.
WAAROM ENTEN? = Kwaliteit: Je krijgt een zeer sterk groeiende, gezonde plant die resistent is tegen heel wat vaak voorkomende ziektes, en zeer goed voedingsstoffen uit de grond opneemt. (Chemische) bestrijdingsmiddelen worden dus dikwijls overbodig.
De Komkommer geënt (Cucumis sativus) is een eenjarige, maar wel snelgroeiende plant. Deze komkommerplant is geënt, dit betekend dat er twee komkommerplanten zijn gecombineerd, namelijk een sterke plant en een plant die veel vruchten draagt. Hierdoor heeft u een hele sterke en veel vruchtgevende plant.
Oculatie of oogenten is een methode voor het vegetatief vermeerderen van planten, bijvoorbeeld rozen. Hierbij wordt het tamme oculatiehout op een wilde onderstam geplaatst. Bij het oculeren snijdt men van het tamme hout de ogen af en plaatst deze op de wilde planten.
vorm van ongeslachtelijke voortplanting bij planten waarbij een stukje blad of stengel van een plant uitgroeit tot een nieuwe plant.