Uit het onderzoek blijkt dat snoozen de kans op stress en depressie vergroot. Het snoozen zorgt er voor dat je hersenen constant een schok te verwerken krijgen. Zo val je langzaam in slaap en word je met een schok weer wakker, en dat telkens opnieuw. Die 5 minuten extra slaap heeft geen kwaliteit.
De oude wekkers werden ingesteld op een delay van 10 minuten, maar waren minder precies. Om een veilige marge in te bouwen, zodat niemand te laat op zijn werk kwam, werd gekozen voor 9 minuten en een beetje. De digitale wekkers van nu zijn preciezer, maar werden toch afgerond naar 9 minuten.
Nederlanders zijn dol op snoozen
Tweederde (66 procent) van de deelnemers snoozed bijna elke dag en ruim een derde drukt twee of drie keer op de snooze-knop. 79 procent van de ondervraagden blijft maximaal 25 minuten na de wekker liggen. Ruim 17 procent komt tussen de 25 en 45 minuten later het bed uit.
Uit het onderzoek blijkt dat snoozen de kans op stress en depressie vergroot. Het snoozen zorgt er voor dat je hersenen constant een schok te verwerken krijgen. Zo val je langzaam in slaap en word je met een schok weer wakker, en dat telkens opnieuw. Die 5 minuten extra slaap heeft geen kwaliteit.
Negen minuten was dus de beste snooze-functie die je kon krijgen zonder een meer geavanceerdere klok te ontwerpen. Daarnaast bestaat de theorie dat je een snooze van 10 minuten of meer de kans op een diepe slaap vergroot, waar je dan weer moeilijker uit zou komen.
Wakker worden op een natuurlijke manier ontstaat door het licht van de ochtendschemering dat via je gesloten ogen signalen naar de hersenen stuurt. Hierdoor worden er wekhormonen vrijgegeven, waardoor je geleidelijk aan wakker wordt. Je kunt dan heerlijk uitgerust opstaan en voelt je helemaal uitgeslapen.
Tijdens het snoozen wordt die slaapcyclus elke 5 a 10 minuten opnieuw onderbroken door je wekker. Je kunt deze slaapcycli dus niet afmaken waardoor je vaak nog meer moe voelt dan wanneer je die ochtend voor het eerst wakker werd.
Slaapinertie. Dit wordt ook wel 'slaapinertie' genoemd. Het houdt in dat je wakker bent, maar dat bepaalde delen van de hersenen nog in slaapstand verkeren. Als dat middenin de nacht gebeurt, is dat juist fijn, want daardoor kun je weer snel in slaap vallen.
Zodra je de app hebt gedownload en bezig bent met het instellen van je alarm, zoek je naar de optie "Geavanceerd" onder aan je scherm. Tik hierop. In het volgende scherm, tikt u op "Snooze Interval." Tik hierop en kies hoeveel minuten je wilt dat je iPhone sluimert.
Als je 's ochtends wilt stoppen met snoozen dan is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hofman raadt mensen aan om het in stapjes te doen. 'Als mensen gewend zijn om in de ochtend te snoozen met drie of vier wekkers, kunnen ze het beste geleidelijk stoppen door iedere keer een wekker weg te halen.
De reden voor 9 minuten snooze-tijd ligt namelijk diep verankerd in de geschiedenis van wekkers. In de tijd dat wekkers nog uit radertjes en tandwielen bestonden, was het praktisch onmogelijk om een snoozetijd van precies 10 minuten te bereiken.
Volgens de hoogleraar zijn de uren tussen acht en tien in de avond het beste moment. 'Wanneer je twee uur slaapt zit je op het juiste moment van het circadiane ritme. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, en daarin breek je adenosine het snelst af.
Altijd moe wakker worden heeft vaak te maken met een gebrek aan kwalitatief goede slaap. Dat komt in veel gevallen door stress, waardoor het niet lukt om je voor het slapen gaan echt goed te ontspannen. Ruim daarom meer tijd voor ontspanning in, bijvoorbeeld in de vorm van yoga of meditatie.
De precieze tijd hangt natuurlijk wel samen met hoe laat je op moet staan, maar met acht uur slaap kom je uit op 6.37. Voor de meeste mensen die van negen tot vijf werken een prima tijd om op te staan.
Dit slaap-waak ritme wordt dan ook wel het dag- nacht ritme of Circadiane ritme genoemd. Het wakker worden zonder wekker op basis van de biologische klok is te trainen door goed te luisteren naar je lichaam (wanneer je moe bent), te gaan slapen wanneer het donker wordt en op te staan wanneer het licht wordt.
Zorg voor fel licht in de kamer, dat aangaat zodra de wekker afgaat. Dit is gemakkelijk te realiseren met een tijdklok. Van fel licht word je binnen een mum van tijd wakker en bovendien heb je minder kans weer in slaap te vallen. Voor de echte slaapkoppen is er zelfs een speciale wake-up light.
Controleer alle toestemmingen voor je wekker-app (hier Timely) en kijk naar instellingen als batterijbesparing of automatisch starten. Als je je smartphone voordat je gaat slapen in de niet-storenmodus zet, moet je de rechten controleren bij 'Toegang tot 'Niet storen'' (eveneens te vinden bij 'Speciale app-toegang').
Snoozen definities
Vervoegingen: snoozede (verl. tijd ) Vervoegingen: gesnoozed (volt. deelw.) uitslapen, langzaam wakker worden, de wekker met tussenpozen laten afgaan vrije tijd Voorbeeld: `Waarom je wekker vroeger zetten en snoozen als je gewoon langer ...
Gesnoozde berichten kun je vervolgens terugvinden in het hamburgermenu aan de zijkant van de app. Hier staat de optie 'gesnoozed'. Op het moment dat de snoozeperiode afloopt, komt de mail gewoon weer in je mailbox. Hier wordt dan in het oranje de tekst getoond met sinds wanneer het bericht uit snooze is.
Een wekker snoozen of stoppen
Snoozen: Als je een wekker 10 minuten wilt uitstellen, swipe je naar links op het vergrendelingsscherm.