Schijndracht is een aandoening die voorkomt bij niet-zwangere teven en gaat gepaard met verschillende symptomen die lijken op zwangerschap. Het ontstaat 6 tot 12 weken na de oestrus, het begin van de loopsheid. In deze fase wordt het hormoon prolactine vanuit de hersenen gevormd.
Als uw teef schijnzwanger is, dan kan uw eigen gedrag helpen om minder (of meer…) klachten te geven of sneller van de klachten af te zijn. Zorg voor voldoende afleiding en probeer het schijnzwangere gedrag te negeren, zeker als uw teef pieperig is en om aandacht vraagt. Probeer ook niet te veel over de buik te aaien.
Schijndracht ontstaat zes tot twaalf weken na de start van de loopsheid en duurt tien tot dertig dagen. Schijnzwangerschap gaat vanzelf over. Als de hond eenmaal schijnzwanger is geweest, komt dat meestal na elke loopsheid weer terug.
De symptomen van schijndracht bij de huishond
ze vertoont heel wisselend eetgedrag, weigert vaak te eten. ze verzamelt opeens van alles en nog wat (in haar mand) ze is onrustig, vertoont agressief gedrag. ze begint een soort nest te bouwen en gebruikt daar van alles voor: kleding, handdoeken en kleedjes.
Schijnzwangerschap kan ontstaan ongeveer 40 dagen na de ovulatie. In deze fase wordt het hormoon prolactine in de hersenen gevormd. Prolactine zorgt ervoor dat de melkproductie op gang komt. Een schijndracht stopt meestal vanzelf.
Hoofdschudden is voor honden normaal gedrag. Omdat honden geen vingers en duimen hebben , schudden ze instinctief hun kop om ongemak, jeuk of irritaties te verhelpen. Hoofdschudden is een effectieve manier om water, vuil of insecten uit de gehoorgang te verwijderen.
Als je teef schijnzwanger is, dan kan je eigen gedrag helpen om minder (of meer…) klachten te geven of sneller van de klachten af te zijn. Zorg voor voldoende afleiding en probeer het schijnzwangere gedrag te negeren, zeker als je teef pieperig is en om aandacht vraagt. Probeer ook niet te veel over de buik te aaien.
Lichamelijke tekenen van schijndracht zijn: gewichtstoename, vergroting van de melkklieren, vaak voornamelijk te zien bij het achterste melkpakket.
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden leeftijd, dus voor de eerste loopsheid of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid.
Bij de eerste pup mag de teef, na het breken van de vliezen, tot 45 minuten (flink) persen of 1 tot 2 uur lang af en toe persen. Als het langer duurt, neem contact op met de dierenarts.
Als een vrouw zwangerschapssymptomen vertoont en gelooft dat zij zwanger is, maar niet écht zwanger is, dan heet dat schijnzwanger. Iemand die schijnzwanger is, kan zelfs een buikje krijgen en wordt niet ongesteld. Echter groeit er dan toch echt geen baby in de baarmoeder.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Ja hoor, dat kan best. Over het algemeen worden teefjes ieder half jaar loops, maar er zijn er genoeg die vaker of minder vaak loops zijn. Een teefje laat zich alleen dekken op haar hoogte punt. de vulva zwelt op.
Wat zijn de oorzaken van een schijnzwangerschap? In de meeste gevallen is de oorzaak vooral psychosomatisch. De vrouw wil zo graag zwanger worden dat haar hersenen allerlei veranderingen in haar lichaam op gang brengen. Het kan ook gaan om vrouwen die een panische angst hebben om zwanger te worden.
Bij een normale dekking zal de reu de vulva besnuffelen en likken en zal de teef de staart opzij houden en een sta-reflex vertonen. De reu brengt nu de nog niet overmatig gezwollen penis in de vagina (dit is mogelijk door de aanwezigheid van een botje in de penis).
De periode van loopsheid duurt gemiddeld ongeveer drie weken. Tijdens die drie weken is de teef maar enkele dagen echt vruchtbaar; het is echter niet zo eenvoudig om zeker te weten welke dagen dat zijn. De eerste loopsheid treedt op als het teefje in de puberteit is gekomen.
Ook bij sterilisatie geldt dat de behandeling per hond of kat, maar ook per dierenarts verschilt. De kosten van sterilisatie van de hond of poes liggen gemiddeld tussen de €180 en €550.
In het algemeen is 2-3 dagen pijnstilling voldoende om uw hond zich prettig te laten voelen. Let op! ook als het lijkt alsof uw dier helemaal NIET pijnlijk is, raden we toch aan de tabletten te geven. De wondgenezing en het herstel gaat aantoonbaar sneller met de medicijnen!
Een loopse teef is vaak wat onrustig, afgeleid en een beetje humeurig. Ze zal ook vaker kleine plasjes laten tijdens het uitlaten om haar geur te verspreiden. Vaak is de eetlust van een loopse teef ook wat minder. Loopsheid uit zich bij iedere hond anders.
Couvade of mannenkraambed is het verschijnsel dat mannen met zwangere vrouwen zelf zwangerschapsverschijnselen gaan vertonen. Ze kunnen bijvoorbeeld klagen over rugpijn, indigestie, veranderingen in eetlust (eetbuien kunnen soms tot gewichtstoename leiden) en aan het einde van de zwangerschap zelfs weeën.
Kan ik voelen of ik zwanger ben? Helaas kan je aan de baarmoedermond niet voelen of je ook daadwerkelijk zwanger bent geworden. Hiervoor zal je toch echt een zwangerschapstest moeten aanschaffen. Maar het is toch wel erg leuk om zélf te kunnen inschatten wanneer je vruchtbaar bent door de baarmoedermond te voelen!
Tijdens vroege zwangerschap kunnen je borsten voller voelen of gevoeliger zijn dan gewoonlijk en sommige vrouwen merken op dat het gebied rond de tepels (areola/tepelhof) donkerder is. Gevoelige borsten zijn een van de meest voorkomende vroege zwangerschapssymptomen, maar dit kan tijdelijk zijn.
Sommige honden kunnen behoorlijk ziek zijn van schijnzwangerschap. Meestal nemen de verschijnselen van schijnzwangerschap per loopsheid toe. Na sterilisatie kan uw hond niet meer schijnzwanger worden. De gemiddelde levensverwachting van een jong gesteriliseerde hond neemt met ongeveer 2 jaar toe.
De symptomen van een baarmoederontsteking bij de hond
Sloomheid. Veel drinken en plassen. Niet meer eten. Een dikkere buik.
Een tijdige sterilisatie is dus van belang om de kans op melkkliertumoren te verkleinen. Melkkliertumoren spelen meestal een rol bij teven van middelbare leeftijd. Als de teef melkkliertumoren ontwikkeld heeft en deze moeten worden verwijderd, dan is dit een behoorlijke ingreep.