Sago Parels Mutiara (betekent parel) is de benaming die wordt gebruikt in Nieuw Guinea en de Molukken. In het gebruik zijn ze hetzelfde zijn als tapioca pearls en worden met name gebruikt in desserts of drankjes voor de vorm en textuur, niet zozeer voor de smaak.
Wat is het? De op tempex balletjes lijkende tapioca parels worden gemaakt van het zetmeel dat wordt gewonnen uit de cassave wortelknol. Ze zijn er in verschillende maten en kleuren. De kleinere pareltjes worden vaker gebruikt in desserts, de grotere vaker in drankjes zoals bubble tea.
Het meel kun je gebruiken als ieder ander meel of bloem. Maak er bijvoorbeeld lekkere cakejes mee. Met de parels kun je vooral heel lekkere toetjes maken. Kook dan de parels in kokend water (niet in koud water, want dan lossen ze op) en spoel ze, als ze een gelei-achtige substantie hebben, af met koud water.
Tapioca parels zijn kleine balletjes gemaakt van het zetmaal van de cassave plant. Tapiocaballetjes hebben opzichzelf eigenlijk geen smaak. Als je ze kookt worden ze doorzichtig en een beetje gel-achtig.
1 Breng 1 liter water aan de kook. Voeg vervolgens de sago parels toe. Draai het vuur naar middenlaag en kook de sago parels gedurende 10 minuten. Zet het vuur uit en laat het 10 minuten nagaren met de deksel op de pan.
Tapiocameel is rijk aan vitamine B en C, mineralen zoals kalium, calcium en ijzer. Wij raden je aan om het regelmatig in je dieet te integreren als je last hebt van een slechte spijsvertering of darmklachten. Het wordt ook aanbevolen voor sporters omdat het een uitstekende voeding is voor de spieren.
Deze balletjes bestaan uit zetmeel uit de cassave, een wortelknol met een wat nootachtige smaak. Door de balletjes te koken in suikerwater, krijgen ze een taaie, gelatineachtige structuur.
Tapiocameel is gemaakt van de cassave ook wel maniokwortel genoemd en komt oorspronkelijk uit Brazilië. Het is zetmeelrijk en glutenvrij. Tapiocameel kan gebruikt worden als bindmiddel in zowel zoete als hartige glutenvrije gerechten.
De parels worden ook wel in afgepast suikerwater gekookt dat niet wordt afgegoten, het resultaat is een meer stijfselpapachtige pudding. Ongekookte parels zijn lang houdbaar. Gekookt en gekoeld ongeveer drie dagen.
De meest voorkomende balletjes met de gewilde QQ-kwaliteiten zijn: Tapioca parels: deze kleine, ronde balletjes zijn gemaakt van gekookt tapiocazetmeel en hebben een gomachtige structuur zonder smaak. Ze zijn meestal donkerpaars, maar ze kunnen ook wit of pastel van kleur zijn. Dit is verreweg de meest populaire boba.
Is tapiocazetmeel hetzelfde als maizena? Nee, zeker niet! Tapiocazetmeel is heel anders dan maïszetmeel. De ene is afgeleid van een maïskorrel, terwijl de andere afkomstig is van de wortelknol van de cassaveplant.
De cassave staat ook wel bekend als tapioca, maniok of yucca. In veel tropische landen is de cassave een belangrijk gewas. De wortel is zetmeelrijk en daardoor erg voedzaam. Vaak wordt er cassavepap van gekookt of cassavemeel van gemaakt.
Sagozetmeel is verkrijgbaar als poeder, maar ook in de vorm van parels. Het poedervormige zetmeel kan worden gebruikt om producten te binden. De parels worden vaak gebruikt in puddingen, waar het na het weken en koken zijn vorm behoudt.
Sago of Palmmeel is een zetmeelproduct dat wordt gewonnen door het merg van verschillende soorten palmen en palmvarens, vnl. soorten uit de geslachten: Metroxylon en Zamia, (alle Sagopalm genoemd), uit de stam te persen.
Doe de tapioca parels in een kom. Voeg ongeveer 2 eetlepels bruine basterdsuiker, een scheut water en ongeveer een halve eetlepel speculaaskruiden toe. Roer goed door. Bewaar de tapiocaparels in een goed afgesloten pot in de koelkast.
Hieronder een lijst met glutenvrije producten: Zeeuwse kroepoek. Knabbelspek.
Tapioca is een smaakloos zetmeelrijk ingrediënt, gemaakt van bewerkte en gedroogde cassavewortel (maniokwortel). Het wordt het meest verwerkt in kleine harde witte korrels, ook wel "parels" genoemd, die gedrenkt moeten worden voor gebruik.
Deze knol, een cassavewortel, wordt na het oogsten geplet en tot een fijn poeder gedroogd. Tapiocapoeder in korrelvorm heeft een lichtzoete smaak en een hoog zetmeelgehalte. Door dit zetmeelgehalte is het uitstekend geschikt voor het verdikken van sauzen, soepen, taartvullingen, dipsauzen en pudding.
Tapioca balletjes worden gemaakt van cassave, hebben weinig smaak en zijn een beetje taai, net als gummibeertjes. Bubble Tea wordt geserveerd in een glas of plastic meeneembeker en drink je met een breed rietje, zo komen ook de balletjes naar boven.
Boba betekend boefje. Het is een oud Nederlands woord en vertoont overeenkomst met het Duitse woord Bube. Het is een troetelnaam voor een ondeugend kind.
Bubble tea is een unieke aanvulling op het koude dranken-assortiment. Het is een frisse ijs thee met fruitparels. In de Efteling kun je kiezen uit drie smaken: perzik & appel, tropisch fruit en kokos & ananas. Alle smaken bubble tea kosten € 5,25 per stuk.
Bubble tea toppings
Zwarte tapiocaparels zijn een van de bekendste toppings. Tapiocaparels worden gemaakt van o.a. cassavewortel. Gekookt zijn ze chewy, net als gummibeertjes. De parels hebben weinig smaak, het gaat puur om de textuur en de vrolijke look.
Popping boba zijn balletjes gemaakt van (vruchten)sap met een dun membraan aan de buitenkant en een vloeibare binnenkant. Er zijn talloze variaties die je kan maken met popping boba.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.