RVS A2 bevat chroom en nikkel. Onder normale omstandigheden is deze soort prima bestand tegen corrosie. Heb je echter te maken met agressieve omgevingen, bijvoorbeeld met zeewater en chloor, dan kun je beter je RVS A4 toepassen.
RVS C1: Voor hardhout en voor waar men niet voor wil boren zijn er speciale versterkte schroeven van RVS C1 (martensitisch roestvrij staal) vervaardigd. Deze zijn van RVS met een grote hardheid vergelijkbaar met "normale" schroeven (breuksterkte).
Vlonderschroeven staan ook wel bekend als terrasschroeven. Vlonderschroeven zijn groot van formaat en bijzonder robuust. Deze schroeven zijn gemaakt voor vlonderplanken. Dit zijn de planken die je gebruikt voor je terras.
Deze RVS C2 vlonderschroeven zijn gemaakt om zonder voor te hoeven boren direct te kunnen monteren zonder dat deze af breken. Hardhout soorten waar deze schroeven uitstekend voor te gebruiken zijn: Azobe.
Verschillen tussen RVS 304 en 316
Het grote verschil tussen 304 en 316 materiaal zit in de samenstelling. RVS 316 bevat namelijk 2% molybdeen waardoor het materiaal beter bestand is tegen spleet- en spanningscorrosie en putcorrosie. Het molybdeen in de legering maakt 316 ongevoeliger tegen chloriden.
Wilt u het liefst de sterkste schroeven die er bestaan voor uw trap of hekwerk? Dan gaat u voor verzinkte schroeven. Deze schroeven zijn echter minder geschikt voor gebruik buitenshuis omdat ze sneller gaan roesten. RVS schroeven zijn gemaakt van roestvrij staal.
Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS, maar kunnen gaan roesten. RVS heeft hier minder last van en is dus beter buiten te gebruiken. Bij de keuze voor schroeven is het dus belangrijk om te weten waar u ze voor wilt gaan gebruiken. Verzinkte schroeven zijn uitgerust met een laagje wat ze beschermt tegen corrosie.
Gegalvaniseerde en RVS schroeven
Voor buiten is het van belang dat de schroeven niet gaan roesten. Daarom kun je kiezen voor gegalvaniseerde schroeven. Deze schroeven zijn bedekt met een laag metaal, wat in veel gevallen zink is.
Wij raden aan te kiezen voor vlonderschroeven van RVS 410 kwaliteit. Deze vlonderschroeven hebben geen moeite met het opvangen van de werking van hardhouten of naaldhouten vlonderplanken.
De meest bekende en in Europa meest toegepaste roestvast staal soort is RVS 304 (AISI 304, ook wel V2A genoemd), de 'huishoud' kwaliteit, en RVS 316 (AISI 316, ook wel V4A genoemd), de zuurbestendige kwaliteit.
Dit is in feite het geheim dat roestvast staal in principe niet roest c.q. corrodeert. Maar dit houdt tegelijkertijd in dat zuurstof uit de lucht het roestvast staaloppervlak moet kunnen bereiken. Zo blijkt dat roestvast staal wel een mensenleven mee kan indien je de regels eerbiedigt die daarvoor gelden.
Nikkel heeft een hogere dichtheid (8.800 kg/m³) dan staal (7.800 kg/m³) en zal daarmee een aandeel zijn in RVS waardoor RVS een hoger soortelijk gewicht kan hebben dan staal. Het soortelijk gewicht van chroom is daarentegen net wat lager (7.190 kg/m³) dan dat van staal.
Een van de dingen waar je bij een vlonder niet op wilt besparen zijn de schroeven. Deze moeten namelijk bestand zijn tegen de werking van het hout zonder te knappen en het liefst wil je ook niet dat ze gaan roesten. De beste keuze voor het vastschroeven van je terras zijn de RVS 410 vlonderschroeven.
Aluminium en RVS (roestvast staal) lijken op elkaar en zijn door de regel genomen, allebei niet magnetisch. Hier werkt een magneet als hulpmiddel dus niet. Waar u het onderscheid tussen aluminium en RVS wel aan kunt zien? RVS is zwaarder en vaak donkerder van kleur dan aluminium.
RVS is sterker en kan een hogere temperatuur aan dan staal. Het is uiteraard roest en kalk bestendig en milieuvriendelijker dan gewoon staal. Uiteraard zijn er ook nadelen bij RVS.
Roestvast staal roest niet
RVS wordt door veel mensen roestvrij staal genoemd, maar de juiste term is roestvast staal. Dit versterkt de verkeerde opvatting dat RVS helemaal roestvrij is. RVS is een legering van ijzer, nikkel, chroom en koolstof.
Roestvaststaal of roestvrijstaal – ook wel RVS of inox genoemd – is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. De benaming 'roestvrij' is intussen algemeen ingeburgerd. Maar omdat 'gewoon' staal niet per definitie roest, gebruiken kenners liever het woord 'roestvast' staal.
Wat is stainless steel? Stainless steel ken je misschien ook wel onder de naam roestvrij staal of rvs. Stainless steel is een mengsel (legering) van verschillende metalen die versmolten zijn. Stainless steel is een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof.
Verzinkte (VZ) Schroeven
Toch is deze schroef ook bestand tegen vocht en voorzien van een beschermende zinklaag. Ondanks deze laag kan een verzinkte schroef toch gaan roesten. Daarnaast zullen verzinkte schroeven eerder gaan oxideren in omgevingen waar bijvoorbeeld veel ammoniak in de lucht zit.
Doordat zink onedeler is dan staal en gietijzer zal er bij kleine beschadigingen geen roestvorming optreden. Bij een oppervlaktebeschadiging ontstaat een elektrochemische reactie. De reactie-producten die hierbij ontstaan, zorgen ervoor dat roest zich niet hecht aan (kleine) beschadigingen en zich verbreidt.
Het grote voordeel van torx schroeven ten opzichte van pozidrive schroeven is dat er bij torx schroeven een betere overdracht van de kracht van de schroevendraaier of boormachine op de schroef is. Hierdoor is de kans veel kleiner dat het bitje uit de schroefkop schiet. Monteren wordt hierdoor aanzienlijk makkelijker.
De meest voorkomende RVS typen zijn: RVS-304 (74% ijzer, 18% chroom en 8% nikkel) en RVS-316 (71% ijzer, 18% chroom en 8% nikkel en 3% molybdeen). Beide typen zijn van de austenitische soort.
RVS304 (A2)
RVS304 is het meest voorkomende RVS soort in ons assortiment en is geschikt voor zowel binnen als buiten. Een voorwaarde voor buitengebruik is dat het wordt toegepast in een natuurrijke omgeving, waarbij het materiaal niet kan worden aangetast door bijvoorbeeld zout of zuur.
Roestvast staal smelt bij 1.538 °C. Staal bij 1370° C. Inox kan geen zware schokken weerstaan terwijl staal schokken absorbeert. RVS is roestvrij terwijl staal zeer corrosief is en dus snel roest.