Meestal is de kleur van de curry poeder geel, maar er is ook de rode versie. De rode kleur is afkomstig van rode pepers, waardoor de rode kerrie dan ook over het algemeen pittiger van smaak is. Het woord kerrie of curry is een verbastering van het Tamil woord “kari” wat saus betekent.
De term 'kerrie' wordt voornamelijk in Nederland gebruikt. Belgen houden het bij currypoeder. De exacte samenstelling kan verschillen van producent tot producent. Een curry kan ook verwijzen naar een Indiase bereiding die meestal behoorlijk wat pit heeft.
Kerrie is een in de keuken gebruikt mengsel van specerijen, en ook wel de naam voor de daarmee bereide gerechten, maar in dat geval wordt, in Nederland, over het algemeen alleen de benaming 'curry' gebruikt. In België spreekt men bij curry over de specerij.
Rode currypasta is een ietwat pittigere kruidenpasta dan de gele currypasta, maar milder van smaak dan de groene currypasta. Rode currypasta wordt gemaakt van o.a. rode pepers, citroengras, knoflook, sjalot en laos (een plant verwant aan gember).
Rode curry is erg scherp en kruidig, maar aardser en rokeriger dan de groene. Kip past goed bij elke curry. Specifiek smaken eend, rundsvlees, varkensvlees en aubergine ook heel lekker met rode curry. Gele curry krijgt zijn kleur van verse kurkuma en doet daarom ook wat meer denken aan currypoeder.
De winnaar van de rode curry pasta test is Asian Home Gourmet! Gefeliciteerd! Deze currypasta wordt in kleine zakjes voor 1 portie verkocht en heeft een mooie kleur, een spannende en complexe smaak en genoeg pittigheid om niet flauw te zijn. Op twee stond, ook bijna unaniem, nummer 3 uit de test: Aromax.
Rode curry is ietwat pittig, maar milder dan de Thaise groene curry. In Thailand wordt rode curry kaeng phet genoemd, dit heeft precies dezelfde betekenis als bij ons. Rode curry wordt vaak bereid met kip of garnalen, maar kan ook met andere ingrediënten worden gecombineerd.
Groene curry wordt in Thailand gaeng kiaw wan genoemd, en dat betekent zoete curry. Zoet is hij niet per se. Sterker nog: hij kan behoorlijk pittig zijn, nog pittiger dan de rode curry. Dat komt door de verse groene chilipeper.
Voeg pindakaas toe om de pittige smaak te nuanceren
Maak je een stoofschotel, curry of soep? Dan kun je prima een lepel pindakaas toevoegen. De smeuïge smaak van pindakaas zal je gerecht zelfs nóg beter laten smaken! Vergeet niet om te vragen of iemand een notenallergie heeft.
Naast chilipepers bevatten de currypasta's allemaal de volgende smaakmakers en specerijen: citroengras, sjalot, galangal (ook Thaise gember of laos genoemd), knoflook, korianderzaad, komijnzaad, witte peper, vissaus, garnalenpasta, suiker en limoensap.
Op zichzelf hoeft een curry niet pittig te zijn. Een masala is een gerecht, bv een curry, waar een masala (kruidenmix) aan is toegevoegd om het een specifieke smaak te geven en daarom meestal rijker, pittiger en rood-bruiner van kleur.
Het antwoord is simpel. Kerrie is een kruidenmengsel een mengsel van specerijen. Curry is de Engelse naam voor gerechten die bereid zijn met kerrie. En masala is weer een mengsel van een groot aantal verse kruiden en specerijen.
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
Masala is een uitgebalanceerde melange van kruiden en specerijen. Het komt uit India en is door de Hindoestanen meegenomen naar onder andere Suriname. In de mix gaan koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella-zaad, fenegriek en peper. Al deze ingrediënten worden vers geroosterd en gemalen.
In kerrie zitten meestal de volgende specerijen: gember, kardemom, koriander, kruidnagel, karwij, kurkuma (waar de gele kleur vandaan komt), komijn en zwarte peper. Deze losse specerijen zijn ook bij ons te koop, handig als je je eigen curry poeder wilt samenstellen.
Het antwoord is simpel; niet. Althans, er is niet zomaar een simpele vervanger. Natuurlijk kun je diverse specerijen toevoegen waardoor er verschillende smaken worden toegevoegd aan je gerecht. Kies dan voor specerijen zoals kruidnagel, mosterdzaad, korianderzaad, komijn, kaneel, zwarte peper en kardemom.
Gele currypasta is over het algemeen vrij mild, dat ligt er natuurlijk aan hoe pittig je het zelf maakt. Samen met kip, vis of als vega-variant wordt deze curry het meest gegeten. Bekijk ons recept van gele curry met sugarsnaps en kikkererwten.
'Pikant eten vormt geen enkel probleem voor de gezonde maag. Ook wie een gevoelige maag heeft, zal aan vurig voedsel geen blijvende schade overhouden, hoogstens wat ongemakken zoals een zwaar gevoel of krampen. Maak je daarover niet ongerust. Dit heeft gewoon te maken met aanleg.
We zouden dit niet tegen een volwassen man moeten zeggen, maar het is belangrijk om je achterste zo schoon en droog mogelijk te houden wanneer je geregeld last hebt na het eten van pittig voedsel. Was met een milde zeep en warm water. Wanneer het schoon is, kun je een verzachtende crème opsmeren.
Rode curry bevat meestal gedroogde rode chilipepers wat een meer rokerige smaak geeft. Gele curry is de zachtste van de drie en doet meer denken aan currypoeder. Deze soort krijgt zijn kleur van verse kurkuma.
Currypasta bestellen | Albert Heijn.
Omdat dit een Thaise curry is gemaakt van kokosmelk en verse groene paprika , is de kleur die eruit komt een zacht, romig groen of, zoals deze kleur in het Thais wordt genoemd, "zachtgroen". De ingrediënten zijn niet precies vastgesteld.
Panang curry is een Thaise rode currypasta op smaak gebracht met pindanootjes. Resultaat is een perfecte smaakbalans tussen zout, zuur en zoet.
De groene curry pasta is de pittigste van de vier Thaise curry pasta's. Het zijn de verse groene pepers die voor die pittigheid, de kleur en de smaak zorgen. Lekker als curry met kip, vis of groenten, maar ook lekker in de soep. Bewaar de curry pasta na opening in de koelkast, zo is hij langer houdbaar.