De mogelijke zeldzame complicaties zijn: Hersenvliesontsteking (meningitis), ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) en eenzijdige doofheid. Als niet-gevaccineerde (jonge) mannen de bof krijgen, kan één van de zaadballen ontstoken raken. Dit heet een orchitis.
Meestal verloopt de bof zonder ernstige complicaties. Bij meer dan de helft van de kinderen jonger dan 2 jaar merk je zelfs niet dat ze ziek zijn. Word je ziek, dan begint dat met koorts. Daarna kunnen spierpijn en hoofdpijn ontstaan.
Bof kan ernstige complicaties veroorzaken, zoals hersenvliesontsteking. Bij jongens vanaf de puberteit kan de ziekte leiden tot een ontsteking van de teelballen (orchitis), wat steriliteit kan veroorzaken. Bij meisjes kan een ontsteking van de eierstokken optreden, maar dat komt zelden voor.
Bof wordt veroorzaakt door het bofvirus en is zeer besmettelijk. Bof begint vaak met koorts en een opgezette wang door een ontstoken speekselklier. Eten, kauwen, slikken en de mond wijd openen doen pijn.
Iemand die de bof heeft gehad kan de ziekte niet opnieuw krijgen.
Er zijn geen medicijnen tegen de bof. Na één tot twee weken bent u weer beter. Als u of uw kind de BMR-prik(ken) heeft gehad, is de kans klein dat u of uw kind erg ziek wordt van het bofvirus.
Besmette dieren kunnen binnen enkele weken sterven, maar de ziekte kan ook chronisch worden waardoor deze jarenlang kan worden verspreid. Er is geen vaccin beschikbaar tegen kwade droes. Kwade droes is een zoönose, wat betekent dat mensen ook besmet kunnen raken, hoewel dat zelden voorkomt.
Vaccinatie leidt bij 95% van de volwassenen tot levenslange bescherming. Bij kinderen ouder dan 6 maanden maar jonger dan 12 maanden dient de vaccinatie met 14 maanden en bij 9 jaar herhaald te worden omdat het immuunsysteem op die leeftijd nog niet voldoende ontwikkeld is om langere bescherming te verkrijgen.
Voorkomen in Nederland
Na 1987 daalde het aantal gemelde gevallen in Nederland van 300-1500 naar minder dan 50 per jaar. Het aantal ziekenhuisopnamen door bof daalde van 300-800 naar 2-5 per jaar (Volksgezondheidenzorg.info).
Bof is een zeer besmettelijke virusziekte, waarbij vaak de oorspeekselklier ontstoken raakt. Deze zit onderhuids in de wang, voor en onder het oor. In Vlaanderen worden bijna alle kinderen tegen bof ingeënt met de zogenaamde BMR-prik tegen bof, mazelen en rode hond.
Als een man als kind of als volwassene de bof heeft gehad, dan moet hij dit melden aan zijn arts of specialist. In de meeste gevallen heeft het bofvirus geen impact op de vruchtbaarheid. In sommige gevallen kan het echter een ontsteking van de teelballen (orchitis) veroorzaken.
Bof of dikoor (parotitis epidemica) is een infectieziekte waarbij de speekselklier bij het oor ontstoken is. Bof wordt veroorzaakt door het bofvirus en komt meestal voor bij kinderen en jonge volwassenen.
Rodehond is een ziekte die rode vlekjes op de huid geeft. De oorzaak is een virus. Het is besmettelijk: het virus verspreidt zich door hoesten en praten, maar ook via bijvoorbeeld handen, bestek, speelgoed en deurknoppen. Kinderen in Nederland worden ingeënt tegen rodehond.
Als de difteriebacterie in de keel zit, kun je heel benauwd worden. Komt de gifstof verder in je lichaam, dan kan dat gevaarlijk zijn voor je hart en het zenuwstelsel. Ondanks medische behandeling kan de afloop zelfs dodelijk zijn. Gelukkig komt de ziekte in Nederland bijna niet meer voor.
Risico's voor de zwangere vrouw en haar foetus
Treedt de bof op in de eerste drie maanden van de zwangerschap, dan is er grote kans op een miskraam. Later in de zwangerschap treedt er mogelijk een verdikking op van de hartwand, maar verder zijn er geen afwijkingen aangetoond bij de menselijke foetus.
Bij kleine kinderen is er een kleine kans op een hersenvliesontsteking. Dit treft ongeveer één op de tweehonderd kinderen. Een hersenvliesontsteking door het bofvirus geneest meestal goed. Heel zelden ontstaat doofheid aan een oor.
Het virus veroorzaakt parotitis bij kinderen, maar kan ook leiden tot o.a. meningitis, pancreatitis, doofheid en orchitis met steriliteit tot gevolg. Na infectie verkrijgt het individu levenslange immuniteit.
De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar. De oorzaak is een virus. Uw kind krijgt rode wangen met rozerode vlekjes. Daarna komen er ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen.
Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de toekomst kunt u hier ook informatie vinden over de kindervaccinaties die u heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma.
De inenting wordt aangeboden op 9-jarige leeftijd. Op 9-jarige leeftijd krijgen kinderen een DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Tetanus en Poliomyelitis)-vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. De DTP-vaccinatie is de laatste in de serie kindervaccinaties tegen difterie, tetanus en polio.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest.
Een eerste vaccinatie rond de leeftijd van 6 weken beschermt je pup tegen hondenziekte, hepatitis en parvovirose. Komt je pup van bij een fokker, dan heeft hij die eerste injectie vaak daar al gekregen. Drie weken later, op 9 weken, krijgt de pup een herhalingsinenting (hondenziekte, hepatitis en parvovirose).
Het is belangrijk om zo snel mogelijk een diagnose te laten stellen en maatregelen te nemen. Er mogen geen eigen paarden van het erf af en geen vreemde paarden erop. Dit moet tot zes weken na de laatste ziektesymptomen worden volgehouden, want paarden die droes hebben gehad blijven de bacterie nog zo lang uitscheiden.
Een met droes besmet paard krijgt doorgaans binnen 3 tot 14 dagen heftige keelontsteking en voelt zich doorgaans erg ziek. De infectie stopt vaak 2-3 weken later, maar kan soms 4-6 weken of nog langer aanhouden.
Door de kosten te verlagen wordt het voor u als dierenarts gemakkelijker om bijvoorbeeld voor een aandoening als droes beter te diagnosticeren en daarmee een bedrijfsmatige aanpak aan de orde te stellen. Dit betekent dat GD vanaf nu voor alle paarden-PCR-testen een vast tarief hanteert van 33 euro.