Een red velvet cake (rode fluweeltaart) is een donker- of lichtrode taart. De taart heeft een witte topping, meestal van roomkaas of witte chocolade. De rode kleur van de taart is uit rode biet of van rode voedingskleurstof. In de taart zit verder vaak karnemelk, boter, cacao en bloem.
Het basisrecept voor het beslag van de red velvet cake wordt gemaakt met boter, suiker, eieren, karnemelk, azijn, cacaopoeder en bloem. Tot zover geen nieuws. Maar hoe krijgt de red velvet cake haar rode kleur? Hier wordt bietensap of rode kleurstof voor gebruikt.
Samen met de rode kleur maakt het dan ook red velvet. Ondanks dat red velvet een benaming is kunnen we er wel een smaak aan koppelen. Het heeft een lichte chocoladesmaak en de witte vulling / topping is meestal een roomkaas of witte chocolade.
De rode kleur was een reactie tussen de azijn, de karnemelk en de toen minder bewerkte cacao. De cake kreeg daardoor dus die bekende rode kleur. De naam Velvet kreeg het doordat de cake een fluweelzachte structuur krijgt door de combinatie van de karnemelk met de baking soda en azijn.
Rode ontlasting kan worden veroorzaakt door bloed wat bij de ontlasting zit. Dit is nooit een goed teken. Als je bloed ziet is het altijd verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts. Maar rode poep kan ook worden veroorzaakt door het eten van rode kleurstof, bijvoorbeeld een red velvet cake.
Wat heb je de afgelopen 24-48 uur gegeten? Als je red-fluwelen cake is gemaakt van bietenverf of andere voedingsadditieven, is een roodkleurige ontlasting mogelijk .
Helderrood bloed is vers.Het duidt daarom op aandoeningen van de laatste delen van het darmstelsel. Denk hierbij aan aambeien of een scheurtje in uw anus (anusfissuur). Bloed in combinatie met slijm kan wijzen op een ontsteking in het maagdarmstelsel.
Een goede rode kleurstof waarmee je een mooie rode botercrème kunt krijgen is de RD Kleurstof ProGel Red 25 gram.
Red velvet taart bewaren
De cake kun je 2-3 dagen eerder maken en luchtdicht verpakt op kamertemperatuur bewaren. Je kunt de cake ook prima 2-3 maanden invriezen. Opgebouwd en afgesmeerd met het roomkaas glazuur kun je de red velvet taart in de koelkast bewaren. De taart blijft dan 2-3 dagen goed.
Wil je donkeroranje maken, dan heb je 1 druppel rood en 1 druppel geel nodig.Wil je liever groen, dan heb je 1 blauwe druppel nodig en 5 gele.Voor paars meng je 25 druppels rood en 1 blauw. Op de verpakking staat een handige tabel en lees je hoe je de mooiste kleuren maakt met de Kleurstofstiften.
Ontzettend populair én heel erg lekker, we hebben het natuurlijk over red velvet cake! Deze typisch Amerikaanse cake bestaat uit laagjes chocoladecake met daartussen een friszure roomkaasglazuur.
Smaakprofiel
Hoewel er cacao-ondertonen zijn, is red velvet geen chocoladecake omdat het zowel chocolade- als vanillesmaken in balans brengt. Het bevat cacao, maar niet dezelfde hoeveelheid als traditionele chocoladecake, wat resulteert in een subtielere cacaosmaak en pittigheid vanwege de karnemelk en azijn.
Klop de poedersuiker en boter ca.3 minuten met een handmixer tot een licht en luchtig geheel.Voeg de roomkaas, het citroensap en de citroenschil toe en klop alles snel door elkaar. Versier je taart met het roomkaasglazuur.
Hoe Red Velvet Cake te bewaren en serveren. Een versgebakken Red Velvet Cake kan 5-7 dagen bewaard worden als deze goed in de koelkast wordt bewaard . Deze cake schittert echt op zichzelf en heeft geen toevoegingen nodig zoals slagroom of sausjes, maar hij gaat heel goed samen met thee of koffie.
Naast de rode kleur kan een witte roomkaastopping ook niet ontbreken bij een echte red velvet taart. Dit is meteen een mooi contrast met de rode taart.
Schadelijke effecten van kunstmatige kleurstoffen
Hoewel het er aantrekkelijk uitziet, brengt het wijdverbreide gebruik van kunstmatige kleurstoffen in Red Velvet Cake wel degelijk zorgen met zich mee: Gezondheidsrisico's: Kleurstoffen zoals rood #40 worden in verband gebracht met allergische reacties, hyperactiviteit bij kinderen en mogelijke gezondheidsproblemen op de lange termijn .
Botercrème is onder andere gemaakt van boter, waardoor die wat vetter en wat geler van kleur is dan crème chantilly. Ben je niet zo dol op botercrème? Gebruik dan crème chantilly. Deze crème is namelijk lekker luchtig en zoet.
Vloeibare levensmiddelen kleurstoffen zijn op waterbasis.Ze zijn geschikt voor het op kleur brengen van royal icing, slagroom, botercrème, drankjes e.d. Maar je kunt ze ook uitstekend gebruiken om mee te airbrushen.
Na bijna alle soorten botercrèmes te hebben geprobeerd, is Swiss voor mij de beste keuze.
Bloed en/of slijm in je ontlasting
Bloed of slijm in je ontlasting kan door darmkanker komen. Het bloed hoeft er niet altijd rood uit te zien, ook donkere (bijna zwarte) ontlasting kan betekenen dat er bloed in je ontlasting zit. Als er bloed bij je ontlasting zit, ga dan naar de huisarts.
Deze drang kan soms zo sterk zijn dat het moeilijk wordt om de aandrang te beheersen, vooral tijdens stressvolle momenten of situaties. De ontlasting zelf kan variëren van los en waterig tot volledig vloeibaar. Daarnaast kan er ook buikkramp of een opgeblazen gevoel optreden.
Graad I: de aambeien puilen uit aan de binnenkant van de anus en zijn van buitenaf niet te zien. Graad II: de aambeien puilen uit tijdens het poepen, maar herstellen zich daarna spontaan. Graad III: de aambeien blijven uitpuilen en de zwelling moet je zelf terugduwen.
Rode voedingsmiddelen eten
Het consumeren van rode voedingsmiddelen, zoals bieten, bramen, rabarber of voedingsmiddelen met rode kunstmatige kleurstoffen (zoals cake frosting of rode snoepjes), kan leiden tot rode urine . Het drinken van rode wijn kan de urine ook een rode tint geven. Wat te doen: Rode urine door het eten van rood voedsel wordt niet als klinisch significant beschouwd.
Verder bevat ze veel rode kleurstof, waaronder betanine.Die is niet afbreekbaar in het lichaam en kan daardoor rode urine en ontlasting veroorzaken, wat volledig onschuldig is. Rode bieten bevatten ook veel nitraten, dat sportprestaties zou verbeteren.
Het eten van pittig eten op zichzelf kan er niet voor zorgen dat uw maag of een ander orgaan in uw spijsverteringskanaal gaat bloeden. Dat gezegd hebbende, een verbinding in pittig eten (genaamd capsaïcine) kan leiden tot diarree, wat ervoor kan zorgen dat u bloed in uw ontlasting hebt .