De term RAW slaat op het ruwe onbewerkte beeldmateriaal. In feite zoals de beelden direct onveranderd en ongecomprimeerd vanaf de beeldchip uitgelezen worden.
RAW is geen afkorting, maar betekent letterlijk 'ruw' of 'onbewerkt'. En dat is ook precies wat het is: de ruwe data die rechtstreeks afkomstig is van de beeldsensor van jouw camera. Momenteel is er nog geen algemene standaard voor het RAW-bestandsformaat.
Bestandsgrootte. Het belangrijkste verschil tussen JPEG en RAW is de bestandsgrootte. RAW-bestanden zijn aanzienlijk groter dan JPEG- (en andere) afbeeldingsbestanden. Dat komt omdat ze alle onbewerkte en volledig ongecomprimeerde afbeeldingsinformatie bevatten die door de sensoren van de digitale camera is vastgelegd.
Kent RAW dan helemaal geen nadelen ? Het grote nadeel is dat je bestanden ongeveer net zo groot zijn als je sensor. Oftewel als je sensor 24 megapixels is, zal je RAW-bestand ongeveer 25 mb groot zijn, terwijl een JPEG-bestand dan ongeveer 7-8 mb zal zijn.
Oplossing 1: installeer de nieuwste versie van de Camera Raw-invoegtoepassing die compatibel is met uw Adobe-toepassing. Oplossing 2: verwijder Photoshop of Photoshop Elements en installeer de toepassing opnieuw. Oplossing 3: Upgrade naar de nieuwste versie van Photoshop of Photoshop Elements.
Open de foto's die in RAW-formaat staan in bijvoorbeeld Photoshop. Ga naar 'Bestand' en kies 'Opslaan als' (of 'Save') en kies uit de lijst JPG of JPEG. Kies een compressie tussen de 90 en 100%, anders leidt dit tot teveel verlies van kwaliteit. Compressie verlaagt tevens de bestandsgrootte.
Ja, je kunt een gratis proefversie van Photoshop downloaden die 7 dagen geldig is. De gratis proefversie is de officiële, volledige versie van de app – deze bevat alle functies en updates van de nieuwste versie van Photoshop.
Nee, Photoshop is niet moeilijk. Het is wel fijn om uw kennis zoveel mogelijk vanaf de basis op te bouwen. Zo mist u niks en leert u allerlei handige dingen die u later aan de lopende band zult gaan gebruiken.
Het belangrijkste voordeel van fotograferen in RAW en niet gelijk in JPG's is dat je je foto's helemaal zelf kunt optimaliseren. Hoewel je tegenwoordig zelfs in de software voor het maken van een fotoboek je beelden kunt nabewerken, kan het extra mooie resultaten opleveren als je RAW bestanden op een computer aanpast.
JPEG en JPG zijn hetzelfde
JPEG staat voor de afkorting van Joint Photographic Experts Group. Een JPG comprimeert een afbeelding: er worden pixels samengevoegd of vervaagd. Het comprimeren van een afbeelding valt niet altijd op, maar maakt de afbeelding in KB's een stuk kleiner!
Je maakt 3 foto's met dezelfde compositie, maar zorgt er wel voor dat de belichting anders is. Met een fotobewerkingsprogramma voeg je de beelden samen, zodat je 1 foto krijgt waarin alle licht informatie zit. Op die manier kan je vervolgens wel een goed belichte foto krijgen.
Wat is het verschil tussen RAW en C-RAW? Bij de komst van CR3-bestanden op Canon-camera's kun je er voor kiezen om je bestanden op te slaan als C-RAW in plaats van RAW. C-RAW is een compressed bestand. C-RAW is ongeveer 40% kleiner dan een RAW-bestand, bijvoorbeeld 15 MB in plaats van 25 MB.
Juridische context
De RAW is gebaseerd op het huidige aanbestedingsstelsel zoals vastgelegd in de aanbestedingsreglementen en gebruikt de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken (UAV). De RAW gaat uit van de gelijkwaardigheid van contractpartners.
Pixlr is onze favoriet! Je kunt gebruik maken van een web-based programma, maar er zijn ondertussen ook al Pixlr-webapps ontwikkeld gezien de groeiende populariteit. Er is zelfs een app voor iOS en Android. Dit is wat ons betreft het beste alternatief voor Photoshop.
Pixlr (Android, iOS, Mac, Windows, Linux)
Dit online programma werkt goed in elke moderne browser en dus ook op Android-smartphones, tablet en iPhones. Dit vergroot de gebruiksvriendelijkheid, deels ook dankzij een gelikte en moderne interface, met helemaal van nu: de keuze uit donkere en lichte kleurenschema's.
. CR2 (Canon RAW versie 2) is het bestandsformaat dat door een Canon digitale (spiegelreflex) camera wordt gebruikt om foto's in op te slaan. RAW betekent dat alle ruwe informatie van de foto wordt opgeslagen.
Sinds de komst van CR3-bestanden op camera's van Canon (EOS M50), is het mogelijk om te kiezen voor het bestandsformaat C-RAW in plaats van het bekende RAW. De C staat voor compressed en de bestandsgrootte van het nieuwe bestandstype is ongeveer 40% kleiner dan van een niet-gecomprimeerde RAW.
Photoshop of Lightroom herkent de RAW-bestanden niet. Wat moet ik doen? Zorg dat u de meest recente update installeert. Als u na het installeren van de meest recente update uw camerabestanden niet kunt openen, controleert u of uw camera wordt vermeld op de lijst met ondersteunde camera's.
De meest gangbare breedte-hoogteverhouding bij digitale camera's is 4: 3, zodat afbeeldingen "correct” op computer beeld schermen passen (800 x 600, 1024 x 768, 1280 x 1024) en standaard TV-schermen. Vele camera's bieden een 3: 2-modus, zodat u "perfecte "10 x 15 cm prints kunt afdrukken zonder dat bijsnijden nodig is.
Probeer een minimale sluitertijd van 1/100 seconde te hanteren als je uit de hand fotografeert. Fotografeer je met een lange zoomlens, dan zal je een snellere sluitertijd nodig hebben om bewegingsonscherpte tegen te gaan. Ook zorg je altijd voor een zo laag mogelijke ISO-waarde.