PUTZUNA® HY 25 kg is een gebruiksklare droge pleister op cementbasis (cement, uitgezochte kwartszanden, toeslagstoffen) met een hoge waterdichtheid voor het bezetten van muren zowel binnen als buiten.
De dispersie moet een uitzonderlijke flexibiliteit geven in een mortel met de volgende samenstelling: 100 g cement, 200 g zand en 100 g COMPAKTUNA® in een cementering van 2 mm dik.
Voor het aanmaken van het waterdichte cement, mortel of specie, vervangt u de geadviseerde hoeveelheid water met Hydramix Pro. Hydramix Pro verdicht het cement waardoor er meer water nodig kan zijn dan op de verpakking van het cement vermeld staat.
Compaktuna hydro is 100% waterdichte mortel om binnen en buiten te gebruiken voor waterdichte voegen in je badkamer, een droge kelder, snelle herstellingen, enzovoort. De specie heeft een verwerkingstijd van 180 minuten en een droogtijd van 24 uur.
Bij een cementering wordt er een laag op basis van cement en waterdichte componenten tegen de bestaande gevel gestreken. De waterdichte cementering zorgt voor een “waterdicht schild”. Een cementering wordt het best aangebracht tegen buitengevels die oneffen staan en waarvan je het metselwerk niet meer wenst te zien.
Stabilisatiezand is zand dat bestaat uit betonzand met circa 10% cement. Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.
Voor de beste waterdichting van muren in en om huis kun je ze het beste behandelen met waterglas of een epoxy coating toepassen. Een buitenmuur kun je waterdicht maken door hem te impregneren met een impregneermiddel, de gevel te voorzien van gevelbekleding of door deze te schilderen met vochtwerende verf.
COMPAKTUNA® versterkt en verbetert alle cement en beton.
COMPAKTUNA® verwekt, gemengd in het aanmaakwater, talrijke hoedanigheden en eigenschappen, die tot nu toe ongekende en onmogelijk geachte toepassingen bieden.
PLASPACTUNA® is goed overschilderbaar en laat zich decoratief afwerken d.m.v. een structuurrol. PLASPACTUNA® laat zich inkleuren d.m.v. pigmenten bv. P.T.B.-PIGMENTEN of een latexverf bv. POLYCOLORIT®.
Poreuze ondergronden voorstrijken met een oplossing bestaande uit 1 deel COMPAKTUNA® (PRO) en 4 de- len water. COMPAKTUNA® (PRO) toevoegen aan zuiver aan- maakwater en grondig omroeren. Deze oplossing wordt aangebracht met een borstel of vernevelaar. Laat deze na de toepassing 2 à 3 uur drogen.
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
Beton is van zichzelf waterdicht vanaf een dikte van 30 centimeter, maar in veel gevallen wordt deze dikte niet bereikt. U kunt het beton dan extra sterk maken door hydrofuge toe te passen. U voorkomt hiermee een veelvoud aan problemen zoals betonrot, omdat vocht niet meer diep in het beton kan dringen.
Metsel specie met kalk wordt meestal gebruikt voor zuigende stenen, zoals normale bakstenen en kalkzandstenen. Metselspecie zonder kalk wordt meestal gebruikt voor niet zuigende stenen, zoals betonklinkers en keramische stenen.
"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie. Zeker de afwasmiddelen van tegenwoordig zijn erg geconcentreerd, denk maar aan het theelepeltje Dreft. Bij een kleine hoeveelheid afwasmiddel wordt het luchtgehalte van de specie met 5 tot 10% verhoogd."
Gewone mortel kan je prima maken met rijnzand. Voor gevels op te voegen maak je dan zogenaamde “voegmortel”, dat is hetzelfde mortelrecept maar met fijner zand dan rijnzand. Misschien verkies je een witte cement in plaats van de traditionele grijze en wit zand zodat je een blekere voeg bekomt.
De basissamenstelling voor mortel bestaat uit 3 tot 4 delen zand, 1 deel cement en max. 1 deel water. Meng manueel met de hand of met een betonmolen. Kleine hoeveelheden kunt u ook mengen met een boormachine en mortelmenger.
Er bestaat echter ook nog een andere mogelijkheid de grijze kleur van het (portland)cement lichter te maken, tot vrijwel wit. Dat kan daar de normale grijze portlandcementklinker te mengen met hoogovenslak. Puur gemalen hoogovenslak is spierwit van kleur.
PLASPACTUNA® FLEX wordt onverdund rijkelijk met de borstel of rol aangebracht, in minimaal 2 lagen, zodat een totale minimumdikte van 2 mm wordt bekomen. Voor bijzonder zwaar belaste ondergronden, wordt aangeraden een wapeningsnet of vlies te gebruiken.
Als grondlaag/fixatie gemengd met water in een verhouding van 1deel COMPAKTUNA PRO en 4 delen water. Als hechtbrug gemengd met water, cement en zand. Herstellingen aan betonelementen, betonlassen.
Waterdicht cementeren is belangrijk om de buitenmuur te beschermen tegen vuil en vocht. Daarom wordt na het cementeren een waterafstotende coating, meestal tot zo'n 50 cm boven de grond, aangebracht. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat de cementlaag zelf niet vochtig wordt.
Een buitenmuur waterdicht maken gebeurt vaak door hem te impregneren, ook wel hydrofoberen genoemd. Deze techniek houdt in dat er een impregneermiddel op de gevel wordt aangebracht. Dit product vormt een doorzichtige laag op de gevel die bescherming biedt tegen de weersomstandigheden en tegen het indringen van vocht.
Waarom is een baksteen niet waterdicht? Een baksteen mag dan wel erg duurzaam en sterk materiaal zijn, waterdicht is het zeker niet. Via de poriën en kleine scheurtjes in de baksteen kan vocht makkelijk binnenglippen en jouw woning beschadigen.
En dit houd in, is de steen glad of is die ruw. Bij een gladde steen heeft de specie als het ware geen grip. En vaak is het zo dat men bij een ruwe steen de zuigvermogen ook groter is. Doordat de steen zoveel water aan de metselspecie ontrekt stopt het chemische proces tussen cement en het water.
Cement is een bindmiddel waaraan je zand en grind toevoegt om er beton van te maken. Cement is een bestanddeel van beton. Beton is enorm sterk doordat er cement is bij gedaan.
Portlandcement is het meest gebruikte type cement, wat eigenlijk bij elke klus gebruikt kan worden. Portlandcement wordt onder andere gebruikt voor beton voor funderingen. Portlandcement is een sterk bindmiddel. Nadat dit type cement in contact komt met water, vormt het een soort pap waarna het vrij snel verhardt.