Op basis van de gemiddelde ratingwaarde van de spelers die een nieuw team vormen, worden de ingeschreven teams geplaatst in een klasse en vervolgens verdeeld over de poules binnen de klasse. Dit wordt toegepast bij de junioren categorieën O18, O16 en O14.
In Nederland spelen de eerste teams van de hockeyclubs in competities tegen elkaar. Het hoogste niveau is de Hoofdklasse. Andere eerste teams komen wekelijks uit in de Promotie-, Overgangs-, de Eerste, Tweede, Derde of Vierde Klasse. De jeugd speelt landelijke competitie in de categorieën onder 18 en onder 16.
De voorcompetitie start komend seizoen met 48 teams in de Topklasse en 48 in de Subtopklasse. Na de herindeling wordt een Landelijke competitie gevormd met 24 teams (4×6) in plaats van 16 (2×8) en een Super B met 24 teams (4×6) in plaats van 32 (4×8).
De Vierde klasse is vanaf seizoen 2018/2019 het zevende en laagste niveau in het Nederlandse hockey.
Met ingang van het seizoen 2018/19 heeft het bondsbestuur van de KNHB besloten een Promotieklasse in te voeren tussen de Overgangsklasse en de Hoofdklasse.
Peildatum voor het vaststellen van de leeftijd is 1 oktober1 van het lopende bonds- c.q. competitiejaar: • Jonger dan 6 jaar: G-jeugd; • 6 of 7 jaar: F-jeugd; • 8 of 9 jaar: E-jeugd; • 10 of 11 jaar: D-jeugd; • 12 of 13 jaar: C-jeugd; • 14 of 15 jaar: B-jeugd; • 16 of 17 jaar: A-jeugd.
Bij de invoering van de Korfbal League werd de Hoofdklasse de 1 na hoogste competitie en de Overgangsklasse de 2 na hoogste klasse. De Overgangsklasse bestaat altijd uit 4 poules.
Er wordt een hele competitie gespeeld in 5 poules van 6 teams, alle teams spelen 10 wedstrijden. De nummers 1 en 2 van iedere poule (in totaal 10 teams) plaatsen zich voor het NK C- jeugd op zaterdag 18 juni 2022 (poulefase) en zaterdag 25 juni 2022 (finales).
Hockey is de moeilijkste individuele sport die er is. Om die reden is het ook zeer moeilijk om spelers goed op te leiden. Hiervoor heeft een trainer zeer veel technische en tactische kennis nodig. Een hockeyer moet in staat zijn te functioneren in een team.
De landelijke A- en B-jeugd zijn de eerste teams die na het voortijdig stoppen van het seizoen 2019/2020 in verband met het coronavirus weer officiële wedstrijden spelen.
Ze hebben afgelopen weekeinde met bloed, zweet en tranen (van geluk) de nieuwe landelijke competitie voor top C-teams gehaald. In de zogeheten Super C poule wordt het dus strijden tegen teams uit het hele land, die ook deze hoogste poule spelen.
Een team mag altijd invallers lenen uit een op een gelijk niveau of lager spelend team, ongeacht het aantal eigen spelers dat een team beschikbaar heeft. Lenen van spelers die te oud zijn voor de betreffende leeftijdscategorie is behoudens verstrekte dispensatie niet toegestaan.
Met deze herindeling spelen de teams in de lentecompetitie in een meer evenwichtige competitie en kunnen teams die met grote uitslagen winnen of verliezen alsnog op het juiste niveau worden ingedeeld. In januari is de landelijke jeugdcompetities (Landelijk B, Super B, Subtopklasse B, Super C en IDC C) al gepubliceerd.
De sport valt ook onder de balsporten maar de puck waarmee gespeeld wordt is geen ronde bal, maar een platte schijf van rubber, met een diameter van 3 inch (7,62 cm) en een dikte van 1 inch (2,54 cm). De spelers gebruiken een stick met een vrij groot plat vlak.
De spelers van elk team zijn verplicht een uniform clubtenue te dragen en natuurlijk een stick. Je mag niks dragen dat gevaarlijk kan zijn voor andere spelers. Als je speelt moet je scheenbeschermers dragen. Per 1 augustus 2015 is ook het dragen van mondbescherming tijdens een wedstrijd verplicht.
Hockey is een intensieve sport
Je kunt beter één uur goed trainen dan twee uur maar half. Train je intensief? Dan betekent dit dat veel oefeningen en spelvormen lijken op wat er in de wedstrijd gebeurt.
Hockey is zo duur omdat we op dure waterkunstgrasvelden spelen. Een beetje waterveld kost al snel 4 tot 5 ton. Hockey lijkt zo moeilijk omdat je het dus alleen echt goed kunt spelen op zo'n duur veld, je de bal maar met 1 kant van de stick mag raken en er uitzonderlijke regels zijn zoals de strafcorner.
Een hockeyer rent ongeveer 8 tot 9 kilometer gedurende een hele wedstrijd, blijkt uit het onderzoek. Voetballers komen vaak tot 10 kilometer of iets meer.
De spieren die hier werken zijn de quadriceps, hamstrings, kuiten en spieren in je billen. Maar ook je bovenlichaam wordt aan het werk gezet omdat je de hockey stick moet vasthouden. Dit betekent dat je core, buikspieren, onderbuikspieren, maar ook rugspieren, biceps, triceps en schouders aan het werk moeten.
De internationale hockeyfederatie FIH heeft besloten dat internationale duels vanaf 1 september over vier kwarten van een kwartier gespeeld gaan worden. Nu is dat nog twee helften van 35 minuten. "Doel is onder meer de snelheid en intensiteit van het spel te verbeteren", volgens de FIH.
Een officiële hockeybal is hard en rond en moet tegenwoordig aan de volgende eisen voldoen: De omtrek mag van 22.4 tot 23.5 cm zijn. Het gewicht ligt tussen de 156 en 163 gram.
Hockey7 competitie
Hockey7 is bedoeld voor de hockeyers die niet meer iedere zondag op het veld willen staan, maar niet willen stoppen met hockeyen. Het wordt – zoals de naam al aangeeft – gespeeld in teams van zeven spelers/speelsters. Teams spelen op één avond twee wedstrijden (drieluik) van elk 25 minuten.
Standaard zijn heren 2 (H2) en dames 2 (D2) het opleidingsteam van een vereniging. De spelers die op de teamopgave of spelerslijst van heren 1 (H1) en dames 1 (D1) op een positie van 10 tot en met 18 staan, mogen naast H1/D1 ook uitkomen voor het opleidingsteam.
De Hoofdklasse hockey is de hoogste hockeyafdeling in Nederland. In de Hoofdklasse die een mannen- en een vrouwenafdeling kent wordt gestreden om het landskampioenschap hockey.
Het sturende orgaan binnen de organisatie is het bondsbestuur dat bestaat uit 8 leden. Gezamenlijk zetten zij zich in voor kwalitatief goed hockeyaanbod en voor de ondersteuning van 323 clubs met een totaal aantal leden van circa 255.000.