De gemiddelde spiermassa van een vrouw ligt met 20 kilo dus zo'n 10 kilo lager dan bij mannen. Bij de berekening van dit gemiddelde gewicht aan spiermassa moet wel vermeld worden dat het gaat om een vrouw met een gewicht van 72 kilo en een lengte van 167,4 cm (CBS).
Het gemiddelde spiermassa van een vrouw ligt tussen de 34% en 44%. Dit percentage is afhankelijk van de leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe meer vet je hebt over het lichaam en dat betekent vaak ook dat je minder spieren hebt.
Een beginnende lifter ongeveer 0.5-1 kilogram per maand in spiermassa aan kan komen. Krachtsporters met meer ervaring kunnen ongeveer 0.25-0.5 kilogram per maand in spiermassa aankomen. En voor (ver)gevorderden is dat ongeveer 0.2 kilogram per maand.
Water weegt 1 gram per cm3. Een spier weegt 1,06 per cm3. Vetmassa weegt 0,9 gram per cm3.
Mannen kunnen over het algemeen gemiddeld 2 tot 3 kilogram spiermassa aankomen. Wanneer je als mannelijke krachtsporter de omstandigheden optimaal neerzet voor jezelfs ie een toename van 3 tot 5 kilogram per jaar mogelijk.
Spiermassa vrouw
Voor vrouwen gaat spiermassa opbouwen ongeveer half zo snel. Daarmee zit je dus op een maximale groei van 0,12 kilo per week, en ongeveer een halve kilo per maand. En ook hier zullen ervaren krachtsporters weer wat langzamer groeien.
Per dag heb je als vrouw minimaal 1,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig voor het opbouwen van spieren. Ben je 21 jaar en weeg je bijvoorbeeld 65 kg en ben je 1,65 m lang, eet en drink dan zeker 117, gram per dag aan eiwitten. Dit kun je halen uit je voeding en als aanvulling door een eiwitshake.
Je bouwt namelijk spiermassa op, wat meer weegt dan vetmassa. Ook al val je niet direct af, bewegen is goed voor je gezondheid. Als je bent gaan sporten en niet meer bent gaan eten, kun je ervan uitgaan dat een toename van spiermassa die extra kilo's veroorzaakt.
Spiermassa bestaat vooral uit eiwitten en vocht is ongeveer 18% zwaarder dan vetmassa per gelijk volume. De dichtheid van spiermassa is gemiddeld 1,06 gram per kubieke cm. De dichtheid van vetmassa is 0,9 g/cm3.
Trainen betekent ook kans op kleine spierscheurtjes. Die kleine beschadigingen in het spierweefsel zijn nodig om sterker te worden, maar kunnen er wel voor zorgen dat je spieren extra vocht gaan vasthouden. Gevolg? Je zwelt een beetje op en wordt wat zwaarder.
Op basis van deze bevindingen adviseer ik vrouwelijke sporters die meer spiermassa willen opbouwen vaak om iets meer trainingsvolume te pakken dan mannen. Trainingsvolume staat voor het aantal sets, herhalingen, gewicht en oefeningen per spiergroep. Daarnaast is het ook effectief om op een hoge intensiteit te trainen.
Als je begint met sporten, heb je meer energie nodig. Maar het vergroten van de opslagplaats voor glycogeen neemt tijd in beslag. Als de voorraden vol zitten, zal het lichaam de rest opslaan als vetweefsel. Er kan dan in totaal meer worden opgeslagen, maar je kunt wel aankomen in gewicht.
Percentage spiermassa - Zoals de term al doet voorkomen, vertelt dit cijfer hoeveel van jouw totale gewicht bestaat uit spiermassa. Het wordt berekend door het gewicht van je spiermassa te delen door je totale lichaamsgewicht.
In het algemeen kun je zeggen dat tussen de 10-15% van je lichaamsgewicht bestaat uit botmassa. Mannen hebben relatief gezien iets meer botmassa dan vrouwen. Dit is logisch want mannen hebben over het algemeen een hogere spiermassa dan vrouwen.
Onder de lichaamssamenstelling wordt verstaan voor hoeveel procent je lichaam uit water, botmassa, spiermassa en vetmassa bestaat. Bij een gezond gewicht bestaat het vrouwelijke lichaam gemiddeld voor 52% uit vocht, voor mannen ligt dat rond de 65%.
Loop je op een gemiddelde wandelsnelheid van vijf kilometer per uur – dat is stevig wandelen, dus niet rustig – dan verbrand je al snel vier calorieën per kilogram lichaamsgewicht. Iemand van 60 kilogram kan na een uur dus maar liefst 240 calorieën afstrepen. Dat staat gelijk aan een roze koek of een saucijzenbroodje.
In de meeste gevallen is het niet mogelijk om spieren op te bouwen terwijl je aan het afvallen bent. De processen die zorgen voor spieropbouw of vetverbranding gaan namelijk niet samen. Ook is het niet mogelijk om vet om te zetten in spieren.
Je rechterbeen weegt dus ongeveer 5,3 plus 11,4 plus 1,8 % (dij, onderbeen, voet) van je totaal lichaamsgewicht, 18,5 %. Als je 80 kilo weegt, weegt elk been dus bijna 15 kilo.
Meestal val je eerst af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.
En als je 3 keer per week intens sport, welke sport dan ook, dan zet je sowieso je metabolisme flink aan het werk om extra calorieën te verbranden. Puur mathematisch bereik je met 3 keer per week een uur sporten een extra gewichtsverlies van 1 kilo per maand, of 12 kilo per jaar.
Voor beginners zijn 2 trainingen per week voldoende, terwijl je als ervaren, goed getrainde vrouw gemakkelijk 3 keer per week je hele lichaam kunt trainen. Geef je spieren voldoende tijd om te herstellen en plan ten minste één dag rust tussen twee trainingen. Spiergroei vindt plaats tijdens de herstelfase.
Kun je op latere leeftijd nog spieren opbouwen? Ja! Zelfs op 50, 60, 70, 80 of 90 jaar – in elk levensjaar is het de moeite waard om te beginnen met sport. Natuurlijk moet je training worden aangepast aan je leeftijd en mobiliteit.
De enige manier om droog te trainen als vrouw is door minder calorieën binnen te krijgen dan je verbruikt. Dit klinkt heel simpel, maar zo is het gewoon. Het is aan te raden om zo'n 10 tot 20% onder je energiebehoefte te gaan zitten om spierafbraak te voorkomen.