Verziend is plus en bijziend is min. Dit betekent dat iemand die verziend is geholpen kan worden met een plus-bril of plus-contactlenzen. Ook kan een laserbehandeling of operatie het zicht bij verziendheid verbeteren.
De sterkte van de glazen of lenzen, die nodig is voor de correctie, wordt uitgedrukt in dioptrie (D). Bij verziendheid is dit getal positief (plus). Hypermetrope mensen met een geringe sterkte van bijvoorbeeld +1 kunnen in de verte nog redelijk scherp zien zonder correctie (verziend).
Is verziend plus of min? Verziend is plus(sterkte) en bijziend is min(sterkte). Als je verziend bent, heb je dus baat bij een plus-bril of plus-contactlenzen. Dit noemen we ook wel plussterkte.
De sterkte van het brillenglas wordt uitgedrukt in een getal met een plus- of een minteken ervoor. Staat er een plusteken, dan ben je verziend. Je hebt je bril nodig voor beter zicht van dichtbij. Staat er een minteken, dan ben je bijziend.
Bijziendheid uitgelegd
U heeft dan een correctie met een negatieve sterkte (min-sterkte) nodig om weer scherp te zien. Hoe bijziender u bent, hoe hoger die min-sterkte. Over het algemeen wordt gezegd dat u ernstig bijziend bent vanaf -6,00D (de 'D' staat voor diopter).
Een bril met plus-sterkte + is een bril voor dichtbij, voor mensen met verziendheid. Dit is een Leesbril. Een bril met min-sterkte is een bril voor veraf, voor mensen met bijziendheid.
Het kan voorkomen dat je zowel een min-sterkte als een plus-sterkte nodig hebt om je ogen te corrigeren voor dichtbij én veraf. Bijvoorbeeld wanneer je al bijziend bent en op latere leeftijd ook ouderdomsverziendheid ontwikkelt.
Bij normaal zicht is het zichtvermogen 1,0 in elk oog.
Bij verziendheid is dit omgedraaid en zie je dus veraf scherp, maar zie je dichtbij minder goed. In principe wordt in de benaming dus aangegeven op welke afstand je goed zicht hebt, dit kan ook helpen als ezelsbruggetje. Zie je alleen dichtbij goed, dan ben je bijziend. Zie je alleen veraf goed, dan ben je verziend.
Een brilrecept is de uitslag van jouw oogmeting weergegeven in een tabel. Op een brilrecept staan twee gedeeltes, één voor je linkeroog en één voor je rechteroog. Voor de sterkte (SPH) staat een plus of min. Bij plus ben je verziend en zie je dichtbij minder goed.
Hypermetropie (verziendheid of plus-sterkte )
Hypermetropen zien dichtbij slechter dan op afstand. Door een plus-bril te dragen worden de beelden weer goed op het netvlies geprojecteerd en verbetert het zicht. Kinderen kunnen vaak nog redelijk goed zien, omdat ze de ooglens aanpassen.
De dioptriewaarde wordt aangeduid met een positieve (verziend) of negatieve waarde (bijziend). Contactlenzen beschikken doorgaans over een minimale sterkte van -20.00 en een maximale sterkte van +20.00.
Bij de oogmeting blijkt dan vaak dat u eigenlijk al veel langer aan een bril toe was. Verziendheid wordt gecorrigeerd met plus-glazen. Deze glazen zijn in het midden dikker dan aan de rand en vergroten het beeld enigszins.
Hoe hoger de oogsterkte, hoe minder scherp je kan zien. Er bestaat geen slechte oogsterkte. Wel kan het voorkomen dat een bril of lenzen niet voldoende de ogen corrigeren. In dat geval ben je slechtziend en wordt ook wel gezien als een visuele handicap.
Vanaf welke sterkte heb ik een bril nodig? Het is niet zo dat een bepaalde sterkte meteen betekent dat je een bril nodig hebt. Mensen met een sterkte van -0.25 kunnen al verschillende klachten ervaren waardoor het dragen van een bril wel degelijk aan te raden is.
Verziendheid, door oogartsen ook wel “hyperopie” genoemd, is de gebruikelijke term voor een zicht die wazig is bij voorwerpen die dichtbij staan, maar scherp als u iets veraf ziet. Dus televisie kijken kan een probleem zijn, maar een verkeersbord op de snelweg waarschijnlijk niet.
Bijziendheid is het tegenovergestelde van verziendheid, waarbij je juist objecten dichtbij niet goed kunt zien. Als je bijziend bent draag je lenzen met een min-sterkte, als je verziend bent lenzen met een plus-sterkte. Een andere oogafwijking is astigmatisme, dit wordt ook wel een cilinderafwijking genoemd.
Een baby wordt geboren met een (te) klein oog. Wij noemen dit hypermetropie, dat is de medische term voor een plus sterkte. Normaal hebben baby's en kinderen geen bril nodig voor deze plus sterkte, ze zijn gewend om deze sterkte zelf te corrigeren. Net zoals het gezicht op kinderleeftijd groeit, groeit ook het oog.
Bij de meeste mensen gaat bijziendheid samen met een lang oog. Een ooglengte langer dan 26 millimeter of een brilsterkte van -6 of hoger noemen we hoge bijziendheid.
De visus mag hierbij niet lager zijn dan 0,4 (40%) en het resterende gezichtsveld moet minimaal 90 graden zijn. Voldoe je niet aan de eisen van de visus en ook niet aan de eisen van het gezichtsveld, dan wordt het rijbewijs sowieso niet afgegeven of verlengd.
Verziend is plus en bijziend is min. Dit betekent dat iemand die verziend is geholpen kan worden met een plus-bril of plus-contactlenzen. Ook kan een laserbehandeling of operatie het zicht bij verziendheid verbeteren.
Verziendheid (hypermetropie) wordt meestal gecorrigeerd met plusglazen.Het is ook te corrigeren met een ooglaserbehandeling of lensimplantatie.
Als algemene stelregel gelden bij het kopen van leesbrillen de volgende leessterktes: Vanaf 45 jaar: leessterkte +1. Vanaf 47 jaar: leessterkte +1.5. Vanaf 50 jaar: leessterkte +2.