Op een goed etiket in een stalenboek voor meubels vindt u altijd een indicatie van de pillingkans (een schaal van 1 tot 5 waarbij 1 staat voor een grote kans op pilling en 5 staat voor een zeer geringe kans op pilling). Ook treft u hier vaak de Martindale index aan.
LICHTECHTHEID. Het verkleuren onder invloed van zonlicht. De mate van verkleuring wordt uitgedrukt in een getal tussen 1 en 8 op de blauwschaal, waarbij 1 de laagste lichtechtheid en 8 de hoogste lichtechtheid aangeeft.
Ben je op zoek naar de sterkste stof voor een bankstel? Kies dan voor een synthetische stof. Synthetische stoffen voelen heerlijk comfortabel aan en zijn daarnaast ook nog eens zeer gemakkelijk in onderhoud.
Wol is het meest gevoelig voor pillen, maar ook acryl, polyester en viscose zijn 'pluisgevoelige' stoffen. Wol is één van de gevoeligste materialen voor pilling.
Pilling is de vorming van bolletjes op uw bekleding en komt hoofdzakelijk voor bij plat geweven stoffen. Platweefsel is de meest voorkomende weeftechniek bij meubelstoffen of stoffen voor kleding. Pillen is een normale en warentypische eigenschap van platweefsel.
Pluisjes op wasgoed voorkomen: leg wollen kleding een nachtje in de vriezer. Raar maar waar: door je nieuwe wollen trui een nachtje in de vriezer te leggen, komen er minder pluisjes op. Stop je trui in een hersluitbaar zakje en leg hem een nachtje in de diepvries. Hiermee verminder je de kans op pillen!
Als u de bron van de pilling niet opspoort zult u last blijven houden van de bolletjes op uw bank. Veel voorkomende bronnen zijn huisstof, kussens, (fleece)plaids, sportsokken, haren etc. Neem de bron van de externe vezels weg en de pilling zal blijvend verminderen.
Pas goed op met wollen kledingstukken; deze pillen erg snel. Ook acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pillen en pluizen. Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.
Van welke kleding zweet je het minst? Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op.
Goede kwaliteit flatteert/valt mooi om je lichaam. Kijk of je nergens fouten in de stof vindt en ga na of de stof goed aanvoelt. Kijk naar de naden, zomen en knoopsgaten. De naden moeten recht lopen en mogen geen losse draadjes bevatten.
Een voordeel van polyester als meubelstof voor je bank is dat deze beter vlekbestendig is, en minder snel verkleurt bij zonlicht. Ook zijn het hele sterke stoffen met een hoge Martindale. Martindale is de waarde die wordt toegekend aan de slijtvastheid van een meubelstof.
Meubelstoffen van synthetisch materiaal
Alle synthetische vezels zijn sterk en bezitten een hoge slijtvastheid. Polyester is een sterke en elastische stof, waardoor het kreukvrij is. Het wordt vaak gecombineerd met andere vezels zoals katoen, wol of viscose.
Bank bekleding & onderhoud
Daarentegen zijn lederen banken over het algemeen weer veel makkelijker vlekvrij te maken dan een stoffen bank. Kunstleer en leer zijn het makkelijkste in onderhoud, maar ook weer wat gevoeliger voor bijv. direct zonlicht.
Rijke, 100% natuurlijke stoffen met dikke vezels en veel kleurpigmenten zoals katoen, velours en linnen, zijn namelijk veel gevoeliger voor verkleuring dan synthetische stoffen. De enige stof waarvoor dat niet geldt, is wol (maar dat vilt dan weer).
Heb jij je zinnen gezet op een mooi polyester gordijn? Dan is het goed te weten dat deze stof doorgaans niet snel verkleurt. Polyester is een synthetische vezel die vaak wordt gemengd met natuurlijke vezels. Deze stof is gemakkelijk in onderhoud, slijtvast, kan meestal gewassen worden en droogt snel.
Normaal zitgebruik (15.000 tot 40.000 Martindale)
Meubelstoffen met een Martindale waarde van 15.000 tot 40.000 zijn geschikt voor normaal zitgebruik.
Viscose. Ook viscose is een goede optie: dit is een natuurlijk materiaal gemaakt van hout- en bamboepulp, waarbij in het verwerkingsproces kunststof is toegevoegd. Hierdoor draagt het bijna hetzelfde als katoen. Ook hennep is heel fijn: deze stof draagt lekker luchtig en neemt minder snel geurtjes op.
- synthetische stoffen en kleding vermijden, zoals polyester en acryl. Ook al lijken die delicaat en zacht, ze absorberen onvoldoende tijdens het zweten en laten de huid niet echt ademen.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Allereerst wol van het meest voorkomende schapenras: merinowol. Deze truien hebben vaak een fijne structuur, zijn dus niet superdik, maar wel warm en het blijft lang mooi. Scheerwol is onbeschadigde wol, verkregen van een gezond, levend schaap (worden wij blij van!).
Goede herentruien zijn gemaakt van een fijne en soepele stof, hebben een niet te ruime en niet te nauwe pasvorm en houden je warm. De trui is de overkoepelende term voor alle soorten sweaters, pullovers en hoodies. Een mooie trui heeft een klassieke, maar toch modieuze look. Truien zijn veelzijdig.
Schapenwol. De verschillende soorten schapenwol zijn te onderscheiden door hun afkomst, eigenschappen en kenmerken en de kwaliteit. Merinowol is de fijnste wol en heeft een lengte van 40 tot 120 mm. Dankzij de golvende structuur van merinowol kan het vocht goed absorberen en heeft het ook een isolerend effect.
Dan raden we de LifeGoods Elektrische Pluizenverwijderaar aan. Dit model is voor jou wellicht de beste ontpluizer. Je kunt hem namelijk gebruiken om kledingstukken of meubilair binnen 3 minuten weer zo goed als nieuw te maken. Met zo'n snelle werking is hij zeker het proberen waard.
Alpacawol behoort tot de duurste wolsoorten ter wereld. Dat komt omdat alpacawol heel erg zacht is, doordat de wol geen lanoline bevat, en aanvoelt als zijde. De wol is licht maar toch verbazingwekkend warm! Kledij die gemaakt is van alpacawol zit goed, blijft haar vorm houden en pluist niet.
In de meeste gevallen ontstaat het pillen dus door het oprollen door wrijving: losse vezels vormen kleine bolletjes. Iedere nieuwe stof zal bijvoorbeeld losse vezels bevatten. Dit zijn vezels die tijdens het productieproces tussen het weefsel terecht zijn gekomen. Door de wrijving komen deze los.