Patella is Latijns voor knieschijf, femur betekent bovenbeen. We noemen dit ook wel patellofemoraal pijnsyndroom (pfps).
Kenmerkend voor het patellofemoraal pijnsyndroom zijn pijnklachten aan de voorkant van de knie bij het buigen. Soms straalt de pijn uit naar de knieholte. Vaak omschrijft iemand dit als knarsen of de knie voelen “klikken”. Ook kan de knie zwellen en kunt u het gevoel hebben dat de knie hapert bij een beweging.
De knieschijf, de bovenbeenspier en de aanhechting van de knieschijfpees op het onderbeen zorgen ervoor dat de knie gestrekt kan worden. Tijdens het buigen en strekken van de knie beweegt de knieschijf in een gootje van het bovenbeen.
De patella bevindt zich aan de voorkant van de knie en zit vast aan de pees van de bovenbeenspier (quadriceps spier), deze spier bevindt zich aan de bovenkant van het bovenbeen en loopt van de lies tot aan het scheenbeen (figuur 1).
De dierenarts voelt met zijn vingers en duimen of de knieschijf uit de groeve gedrukt kan worden. Dit gebeurt heel precies en met lichte druk. Vervolgens wordt er, als de knieschijf uit de groeve gaat, gevoeld of de knieschijf uit zich zelf weer in de groeve teruggaat.
Door te wandelen maakt u uw beenspieren sterker. Sterke spieren kunnen de gewrichten beter ondersteunen. Als uw aangetaste gewrichten beter ondersteund kunnen worden, ervaart u minder pijn. Extra gewicht kan voor meer belasting zorgen op de dragende gewrichten, zoals knieën, heupen en voeten.
Fietsen is een vorm van low-impact beweging, wat betekent dat je gewichtdragende gewrichten er minder door worden belast. Niet alleen je knieën zijn zulke gewrichten, maar ook je heupen en voeten. Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen.
Symptomen van patellaluxatie bij honden
Een symptoom van patellaluxatie is dat de hond af en toe met een achterpoot hinkt. Tijdens het wandelen trekt hij die poot plots op en houdt hem in de lucht. Na meerdere stapjes kan de hond de knieschijf meestal weer op zijn plaats klikken en kan hij weer normaal wandelen.
Hoelang moet ik rust houden bij een overbelaste knie? Hoelang u rust moet houden bij een overbelaste knie hangt af van uw klachten. U kunt rust houden tot uw knie niet meer dik of pijnlijk is. Daarna kunt u rustig uw (sport)activiteiten weer opbouwen.
Aanbrengen van een patellabandje
Let erop dat het bandje niet te laag zit. Het drukpunt van het bandje hoort net onder de knieschijf geplaatst te worden. Trek het bandje aan totdat het een prettige druk geeft op de kniepees en maak het vast door middel van het klittenband.
De kostprijs van een patella luxatie operatie is afhankelijk van de dierenkliniek, de grootte van de hond en welke techniek toegepast wordt. Voor een kleine hond mag je tussen 600 en 1000 euro rekenen.Voor een grote hond tussen 1000 en 1500 euro voor de operatie.
Uw knieschijf is meestal hersteld na 3 tot 6 maanden.
Pijn aan de buitenzijde van de knie kan duiden op: meniscusscheur, peesontsteking en ook artrose. Pijn aan de achterzijde van de knie: meniscusscheur of bakercyste, beiden mogelijks als gevolg van artrose.
De meeste pijnklachten van de knie gaan vanzelf over. Doe een paar dagen tot weken geen bewegingen die de pijn geven. Bij veel pijn kunt u paracetamol nemen.U kunt ook gel op uw knie smeren waar een pijnstiller inzit, zoals ibuprofen of diclofenac (een NSAID).
Behandeling. Rust, ijs en ontstekingsremmende middelen zullen de pijn verbeteren. Via kinesitherapie kan men stretchingsoefeningen aanleren en specifieke behandeling krijgen. Een kniebandage kan ook helpen.
Bij veel pijn is het verstandig om uw knie een paar dagen rust te geven. Dit betekent dat u wel kleine stukjes mag lopen. Het kan helpen om te lopen met krukken (te huur bij de Thuiszorgwinkel).Als u gaat zitten of liggen, leg dan uw been hoog, bijvoorbeeld op een stoel of op de bank.
Probeer een speciaal ontworpen kussen tussen uw knieën te leggen als u op de zij slaapt. Zodat de gevoelige gewrichten niet op elkaar drukken. Of een kussen onder uw knieën als u op de rug slaapt, om een comfortabele slaaphouding te vinden. Zorg ook voor een goede, ondersteunende matras.
Als eerste komen er tekenen van ontsteking; de knie zal rood zien, opzwellen en warm aanvoelen. Bij aanraking van de knie kan dit pijnlijk aanvoelen, vooral aan de binnenzijde net onder de knieschijf. Vaak zal ook het bewegen van de knie kan pijnlijk zijn en ook wat beperkter, vooral het buigen kan meer last geven.
Vooruitzichten patella luxatie
Zonder behandeling verergert deze aandoening altijd, maar gelukkig zijn er meerdere behandelingen mogelijk. In de meeste gevallen treedt de kreupelheid bij honden met patella luxatie op voordat het dier 2 jaar is. In 50% van de gevallen komt het zelfs in allebei de knieën voor.
Het verschieten van de knieschijf is veelal erg pijnlijk, vooral op het moment dat de knieschijf nog uit de kom is (dus nog buiten de normale positie bevindt). Tevens is de knie vaak gezwollen. De pijn is doorgaans aanzienlijk minder zodra de knieschijf weer in zijn normale positie zit.
Patella luxatie is een afwijking die meestal een erfelijke achtergrond heeft. Bij diverse rassen is het dus zinvol om het al of niet voorkomen van patella luxatie vast te stellen om met fokmaatregelen de incidentie van patella luxatie bij het betreffende ras terug te dringen.
Traplopen zorgt namelijk voor spieropbouw, verbetert de conditie en traint de knieën. Volgens onderzoek van Marcel Spanjaard, van instituut MOVE (Onderzoeksinstituut van de Vrije Universiteit Amsterdam), is traplopen echt een topsport; u gebruikt 50% van de kracht uit uw knieën en zelfs 85% van de kracht uit uw enkels.
Meerdere langetermijnstudies, waaronder een studie uit 2013 (1) onder 75.000 deelnemers, tonen aan dat hardlopers geen verhoogd risico hebben op knieartrose wanneer de knieën bij aanvang gezond zijn. Zelfs het lopen van marathons en hardlopen als je tot ver voorbij de middelbare leeftijd bent geeft geen extra risico.”
Fietsen. Tijdens fietsen is er niet echt een schokmoment in je knie en is daarom minder belastend. Door fietsen train je je bovenbeenspieren en zorg je ervoor dat het gewricht soepel beweegt.