Het recht van opstal is het recht om gebouwen of beplantingen te bezitten op andermans grond. De opstalhouder is dan de effectieve eigenaar van de door hem geplaatste gebouwen of van de gebouwen die er al stonden.
Een recht van opstal is het recht om in, op of boven een onroerend zaak van een ander gebouwen, werken, op beplanting in eigendom te hebben of te verkrijgen. Het opstalrecht is een registergoed, zodat het in principe overdraagbaar is, en er kan hypotheek op gevestigd worden.
De wet stelt dat bij het tenietgaan van het opstalrecht de eigendom van de opstallen van rechtswege overgaat op de eigenaar van de grond (art. 5:105 lid 1 BW).
Erfpacht geeft de erfpachter de bevoegdheid de onroerende zaak, bijvoorbeeld de grond, van een ander te houden en te gebruiken. Het recht van opstal geeft de opstaller het recht om in, op of boven de onroerende zaak van een ander, gebouwen, werken of beplanting in eigendom te hebben.
Het recht van opstal betekent dat een opstaller het recht heeft om op, boven of onder een perceel dat in eigendom is van een ander, te bouwen. Een recht van opstal wordt gevestigd met een notariële akte. Deze akte wordt daarna inschreven in de openbare registers van het Kadaster.
De eigenaar van het opstal is de opstaller. Het opstalrecht moet gevestigd met een akte van vestiging. Met een opstalrecht kan je bijvoorbeeld eigenaar zijn van een woning op andermans grond. Zonder dat recht zou die woning door natrekking namelijk eigendom worden van de grondeigenaar.
Het recht van opstal is het recht om de eigendom van gebouwen of beplantingen te hebben op andermans grond, gedurende een periode van maximaal 50 jaar. De persoon die de eigenaar van de grond is en die dit recht verleent, is de opstalgever.
Wanneer iemand iets bouwt op de grond van een ander, wordt de eigenaar van de grond automatisch eigenaar van dit gebouw. Dit is wettelijk bepaald en men noemt dit natrekking. Om dit te voorkomen is het mogelijk een recht van opstal te vestigen.
Artikel 6 van de opstalwet bepaalt overigens dat de opstalhouder in principe recht heeft op de waarde van zijn gebouwen, werken en beplantingen. Hoe die waarde moet worden bepaald, daarover zwijgt de wet in alle talen.
Er zijn geen wettelijke voorschriften over de hoogte van de vergoeding. Waarde gebouw. Behalve de eventuele opstalvergoeding kan uw vennootschap u ook de waarde van het gebouw vergoeden, lees: de eigendom van het gebouw kopen voor de duur van het opstalrecht.
Het recht van opstal is een beperkt recht waarbij de opstaller gebouwen, werken of beplantingen mag aanbrengen op de onroerende zaak van een ander, maar waarbij deze niet automatisch eigendom worden van de eigenaar van de onroerende zaak.
Recht van overpad is het recht om gebruik te maken van een deel van de grond van iemand anders om uw eigen grond te kunnen bereiken. Het is een erfdienstbaarheid waar u recht op kunt hebben, of u moet dit recht aan een ander verlenen. Bijvoorbeeld: U kunt alleen via een strookje grond van de buren bij uw huis komen.
Door het vestigen van een opstalrecht wordt verdere discussie voorkomen. Er wordt als het ware een juridische scheidslijn aangebracht tussen het dak en de zonnepanelen, en de zonnepanelen blijven zo eigendom van de leverancier.
Een opstalrecht maakt het mogelijk om in, op of boven een onroerende zaak van een ander gebouwen, werken of beplantingen in eigendom te hebben (art. 5:101 lid 1 BW).
Werken tijdens de duur van het opstalrecht
Neemt de opstalhouder deze gebouwen, werken of beplantingen niet weg, dan zal de opstalgever op het einde van het opstalrecht hiervan de eigenaar worden en hiervoor een vergoeding aan de opstalhouder betalen.
Wat is een huurafhankelijk opstalrecht? Een opstalrecht geeft een gerechtigde het recht om in, op of boven een onroerende zaak van een ander gebouwen, werken of beplanting in eigendom te hebben of te verkrijgen. Zonder een dergelijk opstalrecht zijn al deze zaken van rechtswege eigendom van de eigenaar van de grond.
Volgens de wet is het opstalrecht: “Het recht van opstal is een zakelijk recht om in, op of boven een onroerende zaak van een ander gebouwen, werken of beplantingen in eigendom te hebben of te verkrijgen.” (Burgerlijk Wetboek 5 titel 8 artikel 101).
Vruchtgebruik geeft het recht om bezittingen die van iemand anders zijn te gebruiken of de 'vruchten' daarvan te genieten. Zo kan vruchtgebruik bijvoorbeeld betekenen dat iemand in het huis van een ander mag wonen, of de rente van de bankrekening van iemand anders voor zichzelf krijgt.
Erfpacht is het recht om een stuk grond van een ander te gebruiken. Daarvoor betaalt de erfpachter een prijs: de waarde van de grond. De grondwaarde wordt vastgesteld door een taxateur op basis van de ligging, wat er op de grond mag worden gebouwd en de marktprijzen.
Op het einde van de erfpacht verliest de erfpachter het genot van het in erfpacht gegeven onroerend goed en gaat het eigendomsrecht van de gebouwen die hij heeft opgericht en de beplantingen die hij heeft laten aanbrengen over naar de eigenaar.
Veel gemeenten hanteren een huurafhankelijk recht van opstal, een zogenaamde harvo. Er wordt een huurovereenkomst gesloten voor de grond (de ondergrond van het gebouw en het omliggende terrein) en een recht van opstal voor het gebouw zelf.
Wat is eigendom belast met opstal? Wanneer jouw eigendom belast is met opstal, dan is iemand anders eigenaar van een zaak in of op jouw grond of gebouw. Het kan gaan om kabels en leidingen in de grond of een antenne op je dak.
Het vruchtgebruik lijkt inhoudelijk veel op het erfpachtrecht. Er zijn echter wel bepaalde verschillen. Een daarvan is bijvoorbeeld dat het vruchtgebruik is gekoppeld aan het leven van de vruchtgebruiker. Overlijdt de vruchtgebruiker, dan vervalt het vruchtgebruik (artikel 3:203, tweede lid BW).
Wat is precies een recht van doorgang? Bij een 'recht van doorgang' krijgt een eigenaar van een perceel het recht om over het perceel van een andere eigenaar te gaan. Daarbij is niet vereist dat het perceel ingesloten is.
Met plaatsing van het zonnepark op de grond op de wijze zoals gedaan, is het eigendom van de grond hiermee volgens de rechter ook het eigendom van het zonnepark gaan omvatten. Dit maakt dat de gemeente als eigenaar en verhuurder van de grond door natrekking ook eigenaar van het zonnepark is geworden.