Een nagelloslating is een spontane, meestal pijnloze loslating van de nagel van het nagelbed. Bij loslating van de nagelplaat ter hoogte van de nagelrand wordt gesproken van onycholyse. Bij loslating van de nagelplaat ter hoogte van de nagelriem spreekt men van onychomadese.
Teennagel laat los – wat voor behandeling is er? Er moet duidelijkheid komen waarom de nagel van het nagelbed los laat. Gebeurt dit door bijvoorbeeld een trauma, dan moet er vanzelf een nieuwe nagel komen. De podotherapeut kan u dan helpen met het begeleiden van de nagel, zodat dit geen problemen gaat geven.
Er zijn diverse oorzaken voor de loslating van de nagel. Een aantal voorbeelden zijn: een verminderde bloedtoevoer, huidziekten, trauma, infectie, kanker, geneesmiddelen. Eerst wordt het gebied tussen de nagelplaat en het nagelbed rood en daarna komt de nagel los van het nagelbed.
Het loslaten van de nagelplaat wordt ook wel onycholysis genoemd, dit kan bij een gedeelte van de nagel gebeuren of de gehele nagel. Het is vaak het gevolg van het langdurig inwerken van water en zuiveringsmiddelen voor wonden. Het losse gedeelte verkleurd vaak wit/geel. Vooral het nagelbed is pijnlijk en gevoelig.
Behandeling nagelbedletsel
Op basis hiervan kan een therapie worden gestart. Zo kan deze zorgprofessional bijvoorbeeld met vilt (soort van verband) de nagel drukvrij leggen, zodat deze zich kan herstellen. Ook kan er middels taping druk worden weggenomen van de nagel.
WAT IS HET ? Het komt regelmatig voor dat er witte vlekjes, stippen of streepjes op de nagels zitten. Dit is niet iets om ongerust over te zijn, het wijst niet op een tekort aan kalk, zink, vitaminen of iets anders. Vaak wordt het simpelweg veroorzaakt door stoten van de vingertop ergens tegenaan.
Hoewel gellak niet schadelijk of gevaarlijk is, kun je toch infecties oplopen tijdens een gellak behandeling als je niet hygiënisch te werk gaat. Zeker als je dunne nagels of wondjes hebt, kun je een schimmel, bacterie of ontsteking oplopen. Dit voorkom je door al je nagels tools te desinfecteren voor én na gebruik.
Als de nagel losraakt, duurt het ca. zeven maanden voor deze weer geheel is aangegroeid. Vingernagels groeien sneller dan teennagels. Ook de nagels van afzonderlijke vingers aan eenzelfde hand groeien niet even snel.
Een nieuwe jonge cel duwt dan de oude dode cel omhoog totdat deze jonge cel ook afsterft en omhoog wordt geduwd door weer een nieuwe cel. Op deze manier groeit je nagel langzaam naar boven in je nagelbed . Een vinger nagel groeit ongeveer 2-3 mm in een maand, dit is 3 keer zo snel als je teennagels.
Wat is de oorzaak van geribbelde nagels? In de meeste gevallen is de oorzaak van geribbelde nagels te vergelijken met de oorzaak van huidrimpels. Als de huid veroudert en/of uitdroogt ontstaan er vaak huidrimpels doordat de cel vernieuwing vertraagt en de elasticiteit van de huid afneemt. Dit gebeurt ook met je nagels!
De aanwezigheid van een zwarte lijn kan wijzen op een onderliggende moedervlek. Blauwe verkleuring is meestal te wijten aan bloedophoping na een trauma. Witte vlekken of lijnen kunnen het gevolg zijn van een ontwikkelingsstoornis van de nagel, een trauma of infectie.
In de nagelmatrix wordt de nagelplaat gemaakt en groeit deze uit. Wanneer de nagelmatrix beschadigt door een trauma kan de vorm van de nagel (blijvend) veranderen. Ook bij bepaalde ziektes kan er een aantasting van de nagelmatrix zijn, zodat er bepaalde afwijkingen in de nagel zichtbaar zijn.
Het halve maantje zit namelijk niet stevig vast aan het bindweefsel. Als je nagels groeien, verschuift het halve maantje nog meer richting de nagelriemen en is de lunula bijna niet te zien. Als het halve maantje op alle vingernagels te zien is, heb je een stabiele bloedsomloop en een gezonde hartfunctie.
Breedte of lengte ribbels
Ribbels over de breedte van de nagels die ook nog eens gepaard gaan met putjes kunnen duiden op psoriasis of artritis. Diepere groeven, lijnen, over de breedte van de nagel kan ook duiden op de aandoening Lijnen van Beau.
Een verdikte nagel (hypertrofische nagel of onychauxis) komt voor bij zowel vinger- als teennagels. Iedereen kan hier last van krijgen. Het komt wel vaker bij ouderen voor dan bij jongeren. Behalve verdikking van de nagelplaat kan deze aandoening ook broze en/of verkleurde nagels met zich meebrengen.
Veel B-vitamines zijn inderdaad nodig voor de algehele gezondheid van de nagels, met name: vitamine B2, B3, B5 en B8. Wanneer het lichaam voldoende van deze B-vitamines binnenkrijgt, zal het nemen van extra B-vitamines geen effect hebben op de gezondheid van de nagels.
Wil je sterke en gezonde nagels? Zorg er dan voor dat je verschillende soorten fruit, groente, noten en zaden opneemt in je dieet/eetpatroon. Eet producten met omega 3 en eet daarnaast voedsel met voldoende eiwitten/proteïne.
Het hydrateren van je nagels is belangrijk om droge velletjes te voorkomen. Deze velletjes worden gevormd door een te droge huid, dus hydrateer je nagels door je nagelriemen regelmatig in te smeren met vaseline, handcrème, lippenbalsem of kokosolie.
Droge nagels? Neem, nadat je je nagellak hebt verwijderd, zeker ook even de tijd om je nagels opnieuw te hydrateren. Meng hiervoor in een kom een lepel olijfolie met een lepel honing. Laat je vingertoppen 15 minuten in dit mengsel rusten voor een hernieuwde glans en verzorgde nagelriemen.
De medisch pedicure kan de nagels freezen, tampons of andere ortheses plaatsen, laserbehandelingen uitvoeren. De dermatoloog kan een behandeling instellen van een onderliggende huidziekte en heelkundige nagelprocedures uitvoeren.
Gebruik een handcrème. Hydratatie is key voor een snel herstel van kwetsbare, droge nagels na het dragen van gellak of acrylnagels. Gebruik bijvoorbeeld dagelijks een handcrème, zoals deze frisse variant van Sence. Deze is speciaal voor droge handen en is ook nog eens in een handige pocketsize, ideaal voor onderweg!
Gelnagels zorgen ervoor dat je nagels wat zwaarder aanvoelen. Wanneer je de gelnagels ervan afhaalt, kan het lijken alsof je nagels dunner en lichter zijn. Wel is het zo dat sommige mensen van nature wat zwakkere nagels hebben. De natuurlijke nagels moeten voor het laten plaatsen van kunstnagels goed opgeruwd worden.
Door de groei van je eigen nagels, groeien je kunstnagels uit. Om jouw gelakte nagels mooi te houden, kun je je nagels laten opvullen. Gemiddeld laat men nagels één keer per 3 á 4 weken opvullen.