Een waarde tussen 1 en 6 wijst erop dat je een gezond viscerale vetwaarde hebt. Tussen 7 en 12 moet je gaan opletten en boven de 13 is een te hoge waarde.
Een score tussen 1 en 12 geeft aan dat u een gezond niveau aan visceraal vet hebt. Een score tussen 13 en 59 geeft aan dat u een te hoog niveau aan visceraal vet hebt.
Gebaseerd op alle beschikbare informatie geeft het je een bereik tussen 1 en 59. Een beoordeling tussen 1 en 12 geeft aan dat je een gezond niveau van visceraal vet hebt. Een cijfer tussen 13 en 59 geeft aan dat je een te hoog visceraal vetgehalte hebt.
Body Mass Index: Een hoge Body Mass Index (BMI) is vaak een goede indicatie dat je mogelijk te veel visceraal vet hebt. Een BMI van 30 of hoger kan een teken zijn dat jij je visceraal vet moet verminderen. Tailleomtrek: Overtollig buikvet is vaak een indicatie van te veel visceraal vet.
Gezond vetpercentage bij mannen en vrouwen
Het vetpercentage is de hoeveelheid lichaamsvet in verhouding tot het lichaamsgewicht. Voor mannen is dit 7% tot 25% en voor vrouwen 21% tot 36%. Vrouwen hebben namelijk meer borstweefsel en leggen vetreserves aan voor een eventuele zwangerschap. Ook leeftijd speelt een rol.
Bij mannen wordt de sixpack zichtbaar bij een vetpercentage van 10% en bij vrouwen is dat 18%. Je lichaamsbouw heeft een grote invloed op hoe je buikspieren eruit zien. Kijk er dus niet raar van op als jij ineens een 8-pack ziet! Het kan ook zomaar voorkomen dat jij in plaats van een sixpack een fourpack ziet.
De manier om je vetpercentage thuis te meten zijn weegschalen inclusief vetmeting. De weegschalen zijn populair, maar niet betrouwbaar. De Consumentenbond onderzocht 11 weegschalen. Conclusie: degene die wil weten hoeveel vet hij heeft, kan maar beter niet op een weegschaal gaan staan.
Een vetpercentagemeting op een weegschaal gebeurt via een elektronisch signaal dat door je lichaam wordt gestuurd. Vet heeft een andere weerstand dan vocht, waardoor de weegschaal kan meten hoeveel vet en vocht je lichaam bevat. Meer weerstand staat hierbij synoniem voor meer vet.
Visceraal vet, ook wel bekend als buikvet, is het vet dat zich ophoopt rondom de organen in de buikholte, zoals de lever, nieren en darmen.
Van een tekort aan vetvrije massa (VVM) spreekt men indien de vetvrije massa index (VVMI, de vetvrije massa in kg/m2) minder is dan 16 kg/m2 bij mannen en minder dan 15 kg/m2 bij vrouwen.
Dat je eerst visceraal vet verliest, is goed nieuws, want visceraal vet is sterker gecorreleerd met metabole ziekten dan onderhuids vet. Gezondheid eerst dus! En omdat je binnen in je buikholte vet verliest kan je buikvolume en omtrek toch ook verkleinen. Maar het onderhuids vet op je buik, dat blijft helaas nog even.
Bij de meeste mensen ligt 90% van het vet onderhuids. Het vet zit in een laag direct onder de huid en voelt zacht aan wanneer je in je huid duwt.
De kooldioxide ademen we uit. De longen zijn dus ons belangrijkste orgaan bij het afvallen. Ze schatten dat een gemiddeld persoon iedere dag tenminste 200 gram koolstof uitscheidt, waarvan een derde tijdens de slaap. Dat is gemiddeld 8,9 mg per ademhaling.
Buikvet ontstaat door een hormonale disbalans.De hormonen die de gelijkmatige verdeling van vet over weefsel en cellen reguleren, werken dan niet goed. Het anti stresshormoon cortisol zorgt voor de opslag van vet rond de organen in de buikholte.
Een gezonde hoeveelheid zit tussen de 1 en 12. Vanaf 13 wijst het op een te hoog visceraal vet gehalte, waarbij de maximale hoeveelheid 59 is. Een andere manier om erachter te komen of je te veel buikvet hebt, is door het meten van je buikomvang met een meetlint.
Buikvet verliezen is bijna onmogelijk als je hormonen niet in balans zijn. Meer buikvet hangt bijvoorbeeld nauw samen met een chronisch overschot aan cortisol, het stresshormoon. Hoe meer cortisol er zich in je lichaam bevindt, hoe harder het zich vastklampt aan dat beetje vet op je buik.
Een gezonde middelomtrek voor vrouwen is idealiter tussen 68 en 80 cm. Met een middelomtrek tussen de 80 en 88 cm loop je als vrouw een verhoogd risico op o.a. hart- en vaatziektes. Vanaf 88 cm is dat een stérk verhoogd gezondheidsrisico.
Weegschalen die ook een vetpercentage geven maken gebruik van de bio-elektrische impedantie analyse (BIA) en behoren tot de dubbel indirecte meetmethoden. Er wordt een inschatting van het vetpercentage gemaakt door de weerstand te meten van een elektrische stroom die door het lichaam wordt geleid.
Digitale weegschalen zijn over het algemeen nauwkeuriger dan analoge (met een wijzer). Sommige digitale weegschalen kunnen ook je vetpercentage meten. Maar dat is vaak niet zo nauwkeurig, dus hecht hier niet te veel waarde aan. Soms kun je ook invoeren hoe lang je bent en of je een man of vrouw bent.
Het gemiddelde spiermassa percentage van vrouwen ligt tussen de 34% en 44%.Bij mannen is dat tussen de 40% en 48%. Het is natuurlijk zo dat hoe meer iemand sport en beweegt, hoe meer spiermassa het lichaam heeft. Over het algemeen zijn mannen gespierder.
Want een betrouwbaar vetpercentage is een betere indicator voor je gezondheid dan de BMI. Door je lichaamsvet op een correcte manier te meten, krijg je een veel beter inzicht in je vetpercentage.
Het laagste vetpercentage ooit gemeten bij een mens is nul procent – maar dat komt door een genetische afwijking waardoor je er zo uit gaat zien: Afgezien van deze extremen hebben gezonde vrouwen een vetpercentage tussen de 28% en 34%, en mannen tussen de 17% en 24%.
Zelf je spiermassa meten
Dit apparaat gebruikt de bio-elektrische impedantie analyse (BIA) om vetmassa te meten. Door elektrische stroom door je lichaam te sturen via de handen of voeten (of allebei) meet de weegschaal de geleiding van vetvrije massa en vetmassa.