Gebruik geen zeep en geen speciale middelen voor uw vagina, zoals spoelingen, deodorant of tea-tree oil. Deze middelen kunnen het slijmvlies van de vagina irriteren. Ze helpen niet tegen uw klachten. Ook helpt het niet om probiotica of vitamine C te gebruiken.
Voedingsmiddelen met veel vezels zoals zoete aardappelen, aardpeer, uien, banaan, haver, pompoen, zuurkool en vette vis zijn een voorbeeld van prebiotica en dragen bij aan een gezonde huishouding van je vagina.
Ananas, papaja en citrusvruchten zorgen voor een aangenaam aroma. Géén vlees, melkproducten, diepgevroren voedsel, koffie, alcohol en asperges.
Sommige voedingsmiddelen kunnen een slechte vaginale geur geven. Dit is vooral zo bij asperges, maar ook knoflook, ui en broccoli kunnen de vagina een niet zo charmante geur geven. Daarom, als je graag knoflook eet, moet je beslissen of je afscheid wilt nemen van de delicate smaak of van de ongewenste geur.
2. Drink veel water om je vagina vochtig te houden. Net als dat je een droge mond krijgt als je weinig drinkt, heeft dit hetzelfde effect op je vagina. Enne: water verdunt ook die vervelende geurtjes.
Melk en kaas geven een slechte adem
Die bacteriën breken de organische bestanddelen van voedsel af, waarbij onwelriekende zwavelwaterstoffen ontstaan. Op nummer 1 van de lijst van voedingswaren waardoor je uit je mond gaat stinken staat – verrassing!
Het boeket aan geuren wordt bepaald door de vaginale flora. Een mooi woord voor de bacteriën die er te vinden zijn. Veel daarvan zijn lactobacillen, wat melkzuurbacteriën zijn. En daarom is het heel normaal dat een vagina een beetje zurig ruikt.
Honing herstelt de zuurgraad in de vagina door het hoge enzymgehalte en de lage pH-waarde. Micro-organismen gaan dood door de kleine hoeveelheden water- stofperoxide die de honingenzymen produceren, maar de weerstandverhogende lactobacillen overleven en kunnen zich weer vermeerderen.”
Door te wassen met een zeep met een hogere pH-waarde, kan de natuurlijke balans van 'goede' schimmels en bacteriën in de vagina verstoord raken. Om de natuurlijke vaginale flora niet te verstoren maar wel schoon te houden is het voldoende om je vagina dagelijks te wassen met schoon, lauw water.
Te vaak je vagina wassen kan er echter voor zorgen dat de natuurlijke balans van je vagina verstoord raakt. Doe het dus elke dag één keer, met water. Met een washandje of je hand lijkt nog altijd de beste manier.
Uit je vagina verlies je soms wat slijm/vocht, dit noemen we afscheiding. Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.
Het allerbelangrijkste is om je vulva of vagina nooit te wassen met gewone zeep, dit tast namelijk de zuurtegraad aan. Gebruik daarom altijd een reinigingsproduct die speciaal is gemaakt voor de intieme zone. Let er daarbij op dat het product dezelfde pH-waarde heeft als je vulva.
Flora herstellen
Er bestaan gelukkig zeer goede natuurproducten in de vorm van vaginale capsules of zetpillen die je vaginale flora aanvullen met lichaamseigen beschermende bacteriën. Deze producten helpen je daardoor heel goed te beschermen tegen het (opnieuw) oplopen van een schimmelinfectie.
Tijdens het slapen maak je namelijk veel minder speeksel aan. Sommige bacteriën krijgen door de afwezigheid van speeksel de kans zich uit te breiden en zwavelgassen te produceren. De geur verdwijnt door je tanden te poetsen of door iets te eten of te drinken.
Vermenigvuldig je stank
Ten slotte een gouden regel om in je oren te knopen: ruik je een onfris luchtje bij jezelf? Dan ruiken anderen het een stuk heftiger. Dit geldt niet alleen voor zweetlucht, maar ook voor parfum. Een beetje rustig aan dus, met dat sprayen.
Hoe ontstaat zweetgeur? Zweetgeur ontstaat wanneer het zweet een reactie aangaat met bacteriën. Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren.
Ja, ook je bikinilijn kun je scrubben! Met scrubben verwijder je dode huidcellen die juist bij je schaamstreek kunnen zorgen voor ingegroeide haartjes. Dat is onprettig en ziet er niet mooi uit. Scrub dus af en toe met een mild scrubproduct zónder grove korrels en je merkt gegarandeerd verschil.
pH-neutrale zeep
Het is belangrijk om je V-zone te wassen met producten die veilig zijn voor de V-zone, die de gevoelige pH-balans in je vagina niet verstoren, wat vaak wel gebeurt met geparfumeerde zeep en badschuim. Een pH-neutrale zeep is de oplossing.
Je kunt er een schimmelinfectie van krijgen, en het verhoogt het risico op chlamydia. Uit een onderzoek uit 2019 bleek zelfs dat eenderde van de vrouwen klachten krijgt dóór de vaginale douche.
Twee soa's die vaak gepaard gaan met een onaangename geur zijn trichomoniasis en gonorroe. Trichomoniasis wordt veroorzaakt door een parasiet en is een veel voorkomende soa. Deze soa zorgt over het algemeen niet voor veel klachten. Toch ontstaat er vaak geurende of stinkende afscheiding door trichomoniasis.
Elke vrouw heeft inderdaad 3 gaatjes. Een anus, de vagina en een urinebuis. In je clitoris zit geen gaatje, maar doordat je schaamplippen samenkomen is het soms wat rimpelig en lijkt er misschien een gaatje te zitten. Je clitoris is een 'bobbeltje' en er zit geen opening in.
Als je het oppervlak verder wilt reinigen dan alleen de plek-afspoelen, neem dan een bad: voeg een paar druppels babyolie toe aan het water en laat het warme, olieachtige water er voor zorgen. Zorg ervoor dat u een handdoek op de bodem van het bad legt om wegglijden te voorkomen.
Een grotere clitoris kan bijvoorbeeld ook voorkomen bij meisjes en vrouwen met XY chromosomen en partieel androgeenongevoeligheidssyndroom, of partiële gonadale dysgenesie, 5a RD type 2 of 17 b HSD-3 deficiëntie. Bij 'vaststelling' van een vergrote clitoris, zal vaak eerst een bloedname gebeuren.