En je kunt een stukje appeltaart natuurlijk ook even een paar seconden als het ware opwarmen in de magnetron. Wil je een appeltaart bakken voor later, of wil je meerdere taarten bakken voor een verjaardag over enkele of meerdere dagen, dan kun je een appeltaart prima invriezen.
Ik bak mijn appeltaart het liefst een dag van tevoren. Na een dag is een appeltaart het lekkerst.
Door het deeg in de koelkast te bewaren of in te vriezen stolt de boter en wordt het deeg steviger en makkelijker om mee te werken. Ook handig dus wanneer je het deeg en de taart op dezelfde dag maakt, en het gewoon in één keer goed wilt doen. Deeg is 3 dagen in de koelkast houdbaar, en wel 3 maanden in de vriezer.
Een gekochte, een vers gebakken, of een ontdooide appeltaart kun je twee dagen bewaren in de koelkast. Een nog niet gebakken taart kun je het beste dezelfde dag nog invriezen of bakken. Buiten de koelkast kun je appeltaart een dag bewaren voordat de taart minder van smaak kan worden.
Smaken trekken goed door en de uiteindelijke koekjes (of taartbodems) krijgen een betere structuur. Hoe langer het deeg rust, hoe beter het resultaat. Ik mag zelf het deeg graag al een dag van tevoren maken. Zeker bij bijvoorbeeld speculaas of gingerbread koekjes, de smaak wordt dan zoveel lekkerder.
Laat het brooddeeg de hele nacht in de koelkast staan. Het aantal uur luistert niet heel nauw. Bij mij ligt het meestal tussen de 12 en 14 uur. Het deeg rijst gewoon door in de koelkast.
– Mijn appeltaart valt uit elkaar. Het kan zijn dat je deeg te droog is, voeg daarom wat meer roomboter toe. Druk de vulling ook goed aan en laat de taart afkoelen voordat je hem aansnijdt. Het deeg is gaar, maar vulling is te nat.
Verpakt in een taartdoos kan de appeltaart buiten de koelkast nog 1 tot 2 dagen goed blijven, in de koelkast kun je de appeltaart dan tot drie dagen bewaren. Wil je een taart langer bewaren dan is invriezen eigenlijk de enige optie. Je kunt de taart dan tot drie maanden bewaren.
Goudrenetten, Jonagold, Braeburn en Lombarts zijn bij uitstek appels voor appeltaart. Zij laten namelijk niet al te veel vocht los tijdens het bakken en behouden hun stevigheid en smaak. Het resultaat is een lekkere, stevige appeltaart met minder vochtig deeg. Je kunt natuurlijk ook appelsoorten combineren.
De taart is goed zodra de vulling stevig oogt, maar nog wel een beetje wiebelig is. Daarna haal je hem niet uit de oven, cheesecakes laat je afkoelen in de oven, met de deur op een kleine kier (bijvoorbeeld door er een pollepel tussen te steken).
Wil je de appeltaart opwarmen? Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet de appeltaart er tien minuten in. Hij is dan weer lekker knapperig.
Cake en biscuit kun je heel goed bewaren. Super fijn als je een stapeltaart wilt maken, maar geen tijd hebt om alles een dag van tevoren te maken. Cake en biscuit bewaar je buiten de koelkast. Verpak het goed in huishoudfolie, aluminiumfolie of in een trommel.
Laat de taart 10 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder dan de springvorm, laat de taart dan helemaal afkoelen en bestrooi hem met poedersuiker.
Oventemperatuur is te laag geweest. Te kort in de oven geweest. Te veel bloem gebruikt. Laat de taart rustig bijkomen van zijn hete omgeving.
Laat de appeltaart na het bakken goed afkoelen. Verpak de appeltaart luchtdicht. In de vriezer blijft de appeltaart ongeveer 2 maanden goed. Verwarm de ontdooide appeltaart voor het serveren in 5-10 minuten op in een voorverwarmde oven (160-180°C).
Kun je appeltaart in bakblik, vershoudfolie of aluminiumfolie in de vriezer bewaren? Zeker! Wij adviseren om bakblik achterwegen te laten. Wanneer je de appeltaart in stukken hebt gesneden kun je ze het beste apart in huishoudfolie wikkelen om ze vervolgens in luchtdichte plastic verpakking in de vriezer te plaatsen.
Een tweede keer invriezen kan wel, maar enkel onder bepaalde voorwaarden: Het voedsel moet in de koelkast ontdooid zijn. Dus zeker niet onder warm water of op het aanrecht van de keuken laten ontdooien want dan geef je bacteriën de ideale omgeving om zich te ontwikkelen en te vermenigvuldigen.
Daarbij hoort natuurlijk ook een verleidelijke appeltaart. De Pink Lady® appels zijn ideaal voor dit appel-amandelrecept. Ze geven de perfecte zuurgraad en frisheid in combinatie met de zachte en zoete smaak van de amandelcrème voor een verrukkelijk geheel!
Je deeg te lang laten rijzen is nog een reden dat je brood kruimelig wordt. De textuur van een brood steunt op de juiste verhouding van gluten, zuurstof en waterdamp. Als het deeg te lang rijst, wordt de gist overactief en is de verhouding uit balans. Je brood valt dan in of wordt plat.
In principe is dat geen probleem. Je kan het brood de eerste keer laten rijzen zoals je het altijd zou doen. Kneed het deeg dan een tweede maal en laat het de tweede keer rijzen in de koelkast. Het deeg zal wat minder snel rijzen omdat het op een lagere temperatuur rust.