Een aandoening van het neusslijmvlies zonder overgevoeligheid voor allergenen. Medicatie, schadelijke stoffen en zwangerschap kunnen deze aandoening veroorzaken, maar meestal is de oorzaak onbekend.
Niet-allergische prikkels zijn prikkels waar iedereen last van kan hebben. De klachten worden veroorzaakt doordat het neusslijmvlies sterk reageert op dit soort prikkels. Hierbij zwelt het neusslijmvlies op waardoor de toegankelijkheid van de neus minder wordt.
Slijm in de neus is een symptoom dat helaas veel voorkomt. Dit kenmerkt zich door een overtollige productie van neusslijm. Dit kan ontstaan door diverse oorzaken zoals een infectie, allergie, blootstelling aan irriterende stoffen of een verkeerde neusademhaling.
Allergische rhinitis is een hardnekkige ontsteking van het slijmvlies van de neus. Doordat het neusslijmvlies chronisch ontstoken is, is het gezwollen en maakt het meer slijm (snot) aan.
Symptomen. De meeste mensen met allergische neusklachten hebben vooral last van neusverstopping en soms van een loopneus. Deze groep wordt de 'blokkers' genoemd. Anderen hebben vooral last van een waterige loopneus, niezen en soms ook jeukende, tranende ogen.
Zoals gezegd zal in de meeste gevallen van een virale oorzaak de rhinitis spontaan verdwijnen. Om toch wat verlichting van de klachten te kunnen verkrijgen kan overwogen worden te spoelen met een zout water oplossing (NaCl), of gebruik te maken van een tijdelijke neusspray zoals xylometazoline (Otrivin®).
Allergische rhinitis is de benaming voor een allergische reactie ter hoogte van de neus. Deze reactie kan door verschillende allergenen veroorzaakt worden, waaronder huisstofmijt, graspollen, boompollen, dierepithelen en schimmels. Huisstofmijt leeft vooral in huisstof en voedt zich met huidschilfers.
Heb je vaak een loopneus (alleen) in de ochtend? Dan is de kans groot dat je last hebt van huisstofmijtallergie. Zeker wanneer je loopneus gepaard gaat met andere symptomen: tranende, waterige en/of rode ogen.
Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, bijvoorbeeld door een allergie, chronisch neusspray gebruik (xylometazoline), roken, luchtweginfecties of bijholteontstekingen. Vooral bij het gaan liggen en in slaapvallen kan een verstopte neus ontstaan en bijzonder vervelend zijn.
Langdurig verstopte neus
Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Meestal is een overgevoeligheid voor bepaalde prikkels de oorzaak. Dit kunnen allergische of niet-allergische prikkels zijn of beide. Daarnaast helpt het om niet te roken en ook niet bij anderen in de buurt te staan die roken.
Een gewone verkoudheid is binnen een week weer over. Sommige mensen reageren sterk op niet-allergische prikkelende stoffen zoals tabaksrook, (verf)luchtjes, mist en temperatuurwisselingen met neusverstopping, niezen en loopneus. Dit wordt niet-allergische of vasomotore rhinitis genoemd.
Chronische verkoudheid. In het kort: Bij chronische verkoudheid heb je langdurig of vaak last van de symptomen van een verkoudheid. Je hebt dan het gevoel altijd verkouden te zijn en kunt gedurende lange tijd een hangerig, slap, zwak en vermoeid gevoel ervaren.
Langdurig gebruik van xylometazoline kan het neusslijmvlies flink beschadigen omdat de trilhaartjes veranderen en daardoor niet meer goed kunnen werken. In veel gevallen herstelt dit nadat het gebruik van xylometazoline gestopt is. Dit kan echter maanden duren.
Allergische neusklachten ontstaan door een stof waar iemand allergisch voor is (een allergeen). U kunt last hebben van een loopneus, verstopte neus, niezen en jeuk in de neus. Ook roodheid van de ogen, extra tranen of jeuk van de ogen komen voor. Een andere naam voor allergische neusklachten is allergische rhinitis.
Een longfunctie-test is een onderzoek om te kijken of u astma heeft. Op een longfoto is dit niet te zien. Bij dit onderzoek meet de praktijkondersteuner hoe goed uw longen werken (de longfunctie): hoeveel lucht u maximaal kunt uitademen na rustig diep inademen.
Slaapt u op uw linkerzij, dan stroomt het bloed gemakkelijker naar de zwellichamen van uw linker neusgat. Uw rechterneusgat gaat dan meer open staan. Bij mensen met een scheef neustussenschot kan het voor komen dat het ene neusgat minder ruimte heeft dan het andere en daardoor sneller verstopt.
Zij kunnen middelen die het neusslijmvlies laten slinken, zoals xylometazoline, niet langer dan een week achtereen gebruiken. Bij langer gebruik kunnen namelijk bijwerkingen ontstaan. U merkt meteen dat u uw neus makkelijker kunt snuiten. Ingedikte korsten laten na enkele minuten makkelijker los.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
Een allergie voor huisstofmijt kan klachten geven zoals: een verstopte neus, snotteren, niezen. jeuk in de neus en ogen. benauwd zijn, piepend ademen of slijm ophoesten.
Symptomen neuspoliepen
De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Soms zijn er klachten van hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd.
Loratadine en cetirizine. Deze medicijnen kunt u zowel bij allergie voor huisdieren als bij allergie voor de huisstofmijt gebruiken. Deze medicijnen werken ongeveer 24 uur. Daarom hoeft u ze meestal maar één keer per dag in te nemen.
Klachten zoals een verstopte neus, een loopneus, prikkende ogen, een kriebel in de oren en keel en een verminderende reuk en smaak onaangenaam lang aanhouden ondanks zelfzorg. Je last krijgt van bijkomende symptomen zoals hevige hoofdpijn, hoestbuien of ademhalingsproblemen.
Vermijd plekken waar gerookt wordt en vraag anderen om in jouw omgeving niet te roken. Als je weet wat de klachten veroorzaakt, probeer dan om contact met die prikkels te voorkomen. Bijvoorbeeld geen dieren aaien als je daar last van krijgt. Of geen kaarsen in huis branden als je daar last van krijgt.
Er zijn verschillende tests mogelijk. Het hangt ervan af welke soort allergie je hebt. Je arts kan bijvoorbeeld een plakproef, een priktest, een bloedtest of een eliminatie-provocatietest doen. Bij die laatste test laat je bepaalde stoffen weg uit de voeding.