Nascheiding. Bij nascheiding wordt restafval in een fabriek door een machine gescheiden. Zo worden waardevolle materialen behouden, die anders worden verbrand. Lang niet alle soorten afval kunnen bij nascheiding uit elkaar worden gehaald.
Wat is nascheiding? Bij nascheiding wordt al het afval in één container ingezameld, namelijk bij het restafval. Dit afval wordt vervolgens in een fabriek gescheiden. Hightech machines halen in dit geval zoveel mogelijk herbruikbare afvaldelen uit het restafval.
Nascheiden heeft volgens afvalverwerker Omrin veel voordelen. Zo hoeft de vuilniswagen minder vaak door de straat te rijden om afval op te halen en dat is goedkoper en beter voor het milieu. Ook is de kwaliteit van nagescheiden afval beter.
Sinds 1 juli is het Besluit gescheiden inzameling huishoudelijke afvalstoffen van kracht. Gemeenten zijn nu wettelijk verplicht om gft, papier, metaal, kunststof, glas en elektronische apparatuur gescheiden in te zamelen. Voor textiel en gevaarlijke afvalstoffen gaat deze verplichting in per 1 januari 2025.
Het afval dat niet gerecycled kan worden, gaat bijna allemaal naar de verbrandingsoven (afvalenergiecentrale). De verbranding levert energie op voor stroom of stadsverwarming.
Zwerfafval op land en in water heeft negatieve gevolgen voor de leefbaarheid en het milieu: het verontreinigt de bodem en het water, trekt ongedierte aan en dieren eten het op of raken er in verstrikt.
Nadat alle recyclebare stromen, zoals metaal, papier en karton, plastic, hout, glas en GFT uit het afval zijn gesorteerd gaat het restafval naar grote moderne afvalenergiecentrales (AEC). Er zijn 12 van zulke afvalenergiecentrales in Nederland. Daar wordt het afval verbrand om zo duurzame energie te produceren.
Boetes. Voor het 'niet op de voorgeschreven manier aanbieden' van afval staat een boete van €90,-. Dat is bijvoorbeeld als je je afval niet goed scheidt.
De gemeente moet uw huishoudelijk afval inzamelen. Dat staat in de wet. Elke gemeente mag zelf bepalen hoe zij dit doet. Zo kunnen gemeenten huis-aan-huis ophalen.
Restafval. Al het afval dat niet recyclebaar is, restafval dus, wordt verbrand. Het is daarom belangrijk om deze afvalstroom zo klein mogelijk te houden.
Plastic dat onomkeerbaar hard wordt onder hitte, ook wel thermoharders of duroplasten genoemd, zijn moeilijker te recyclen omdat ze niet kunnen worden vervormd. Polyurethaan, dat vaak gebruikt wordt in schuim, verf en lijm, is zo'n soort plastic.
PMD wordt afgevoerd naar een erkend sorteercentrum waar het gescheiden wordt in verschillende fracties. Dit gebeurt deels manueel en deels machinaal. De blauwe zak wordt eerst losgetrokken en uitgesorteerd, nadien wordt het plastic van het metaal en de drankkartons gescheiden.
Afval scheiden is goed voor het milieu: de materialen worden gerecycled en dat bespaart nieuwe grondstoffen en energie. Zo wordt afval zelf een waardevolle grondstof. PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) is een stroom die veel in het dagelijkse huishouden vrijkomt.
Ongeveer 76% van het totaal ingezamelde plastic is dus echt gerecycled. Als je gaat kijken hoeveel van het op de markt gebrachte verpakkingsplastic echt is gerecycled is dat maar 52%. Nog niet alle plastic verpakkingen die zijn verkocht komen dus in de PMD-container terecht, of dat nou thuis is of op het bedrijf.
Hoe meer je sorteert, hoe beter de recyclage zal verlopen. Sorteren en recycleren helpt om duurzaam om te gaan met natuurlijke grondstoffen, bespaart energie, gaat de opwarming van de aarde tegen en stimuleert de economie.
De overheid is verplicht om de inzameling van huishoudelijk afval te regelen. Bedrijven dienen zelf voor de afvoer van hun afval te zorgen. Afvalinzameling bestaat al lang. In het verleden was afvalinzameling ook een manier om de waarde die in afval zat, te benutten.
In Nederland gooien we per persoon bijna 490 kilo afval per jaar weg. Daarmee zitten we iets boven het Europese gemiddelde. Niet al ons afval belandt in de vuilnisbak of grijze kliko: 59 procent leveren we gescheiden in. Daarmee doen we het in Europa beter dan gemiddeld.
Papier, uit verpakkingskarton, kartonnen dozen en oude kranten/folders. Metaal, verscheidene soorten zoals blik en aluminium, maar ook kleine hoeveelheden koper (uit apparaten). Glas, zoals kapotte glazen, potten en gloeilampen. Textiel, zoals oude kleding.
Afval scheiden is goed voor het milieu: de materialen worden gerecycled en dat spaart nieuwe grondstoffen en energie. Afval wordt zo zelf een waardevolle grondstof. En hoewel we al behoorlijk goed zijn in afval scheiden, kan het nog een stuk beter. Ruim 80 procent van ons afval kunnen we gescheiden leveren.
Het meeste afval komt eerst terecht in de overslaghal van ILvA. Daar wordt het overgeladen in grote vrachtwagens, die het naar de verwerkers brengen. Het grootste deel van je afval wordt gerecycleerd. Je restafval, wat je in de gele zak of in Oosterzele in de restcontainer gooit, gaat naar de verbrandingsoven.
Elektrische en elektronische apparaten worden gedemonteerd, waarna zoveel mogelijk onderdelen worden verwerkt tot kunststoffen, vulmateriaal en metalen grondstoffen en producten. Harde kunststoffen worden per soort plastic versnipperd waarna het weer als grondstof ingezet kan worden voor nieuwe plastic producten.
Het nieuwe Uitvoeringsprogramma VANG-HHA 2021- 2025 heeft als doel om in lijn met de Europese Kaderrichtlijn Afvalstoffen, de kwaliteit van de ingezamelde huishoudelijke afvalstromen te verhogen en daarmee de recycling te verbeteren.
Afval tast het milieu ook indirect aan. Wat niet rechtstreeks uit afval wordt gerecycled of teruggewonnen, is een verlies aan grondstoffen en andere input die in de keten wordt gebruikt, dus bij productie, transport en consumptie van het product.