Een motorloze afzuigkap – de naam zegt het al – is een afzuigkap zonder motor. Met andere woorden: de afzuigkap werkt op mechanische ventilatie. Het aansluiten van een afzuigkap zonder motor is simpel: u sluit de afzuigkap aan op het centrale afzuigsysteem in uw woning.
De afzuiging wordt centraal geregeld en hierdoor heeft u in de keuken geen geluid van een motor. De afzuigkap staat altijd aan.
Afzuigkap aansluiten op mechanische ventilatie
Je moet alleen wel rekening houden met de aansluitingen. Zo kan een afzuigkap zonder motor gekoppeld worden aan het afzuigpunt van je mechanische ventilatiesysteem. Echter is dit niet aan te raden. Het is het beste om een afzuigkap met een motor te nemen.
Dampkap zonder motor
De afvoer werkt via een klep die verbonden is met het centrale afvoersysteem om de lucht af te voeren. Het grote voordeel is dat dit een stille oplossing is en ook nog eens goed voor uw portefeuille. Let wel op dat de centrale afzuiging voldoende sterk is voor uw noden in de keuken.
Recirculatie Afzuigkappen
Een recirculatie afzuigkap is een goede oplossing als je geen afvoerkanaal hebt in je keuken. Recirculatie afzuigkappen gebruiken vaak een koolstoffilter om de lucht te zuiveren. Het koolstoffilter haalt de deeltjes en geur uit de lucht en stuurt de gefilterde lucht weer naar buiten.
In de dampkap zitten koolstoffilters. Koolstof heeft van nature de eigenschap om vuil op te nemen. Wanneer de dampkap de kooklucht opzuigt, absorbeert het koolstoffilter het vuil en de geurtjes uit de lucht. De lucht is schoon en de dampkap blaast deze terug de ruimte in.
Een dampkap in huis lijkt vanzelfsprekend. Toch is het gebruik ervan niet verplicht. Evenmin ben je gebonden aan specifieke eisen. Nochtans is het belangrijk om het juiste type dampkap te koppelen aan het gepaste ventilatiesysteem.
Het meest voorkomende mechanische ventilatiesysteem in Nederland is 'systeem C'. Dit centraal afzuigsysteem zuigt de vervuilde lucht in een woning af. Vervolgens komt er via verschillende roosters in ramen en deuren weer frisse buitenlucht naar binnen.
Tenslotte zal het gebruik van een motorloze afzuigkap je niets extra's kosten. Een motor verbruikt energie, maar omdat er geen motor aanwezig is, draait de afzuigkap gewoon op je centrale afzuigsysteem.
Wij raden u aan om uw mechanische ventilatie eens in de 4 jaar te laten reinigen. Daarnaast is het aan te raden om de ventilatiebox eenmaal in de 2 jaar te laten onderhouden. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat uw systeem, vervuilde lucht zo snel mogelijk afvoert.
Zet de mechanische ventilatie nooit uit. Uitzetten mag alleen bij onderhoud of een ramp (als de overheid adviseert ramen en deuren te sluiten). Trek dan de stekker van de centrale ventilatie-unit uit het stopcontact of zet de schakelaar in de meterkast om (plak een sticker bij de juiste schakelaar).
De correcte spelling is afzuigkap. Dit wordt in Nederland sowieso het meest gebruikt om een afzuigsysteem in de keuken te omschrijven. Toch wordt 'wasemkap' ook wel eens gebruikt. Hoewel dit woord wel gebruikt mag worden, is het niet de meest correcte spellingsvorm.
De afzuiging vindt immers centraal plaats bij de mechanische ventilatie. Indien u een afzuigkap met motor hierop zou aansluiten krijgt u verschillende luchtstromen, zullen systemen kapot gaan en zult u lucht van verschillende ruimtes (wc, keuken etc). op verschillende plaatsen ruiken. Dat is dus geen gewenste optie.
In die lucht zitten dingen als vet, vocht en geurtjes van het koken. En tijdens het koken komen er ook nog eens allerlei eiwitten en gassen zoals nitrogen dioxide vrij. Heb je dus geen afzuigkap, of zet je hem niet aan, dan blijven die stoffen op langer hangen in je keuken. Dat betekent meer viezigheid in je keuken.
eventueel kunt ge een verluchtingsrooster plaatsen met van die klepjes die terug toevallen als de motor van de dampkap afslaat. Maar de bekenste plaats om een terugslagklep te zetten is op de afvoer van je vuil water naar de riolering, net voor je aansluit op de riolering.
Een afzuigkap is niet verplicht.
Veel mensen vragen zich af of ze een luchtafvoer afzuigkap of een recirculatie afzuigkap moeten nemen. Omdat een luchtafvoer afzuigkap veel beter en effectiever is in het afvoeren van kooklucht en vet, raden we altijd aan om een luchtafvoer afzuigkap te nemen.
Als jouw afzuigkap een koolstoffilter heeft, is het belangrijk om bij intensief gebruik het filter elke 6 maanden te vervangen. De lucht gaat bij dit type afzuigkap namelijk niet via een afvoer naar buiten, maar de lucht wordt gereinigd en vervolgens weer de keuken in gelaten.
Een longlife koolstoffilter kun je eenvoudig schoonmaken in de vaatwasser. Let wel op dat je dit in een lege afwasmachine doet om te voorkomen dat er etensresten vast komen te zitten in het filter. Het verschilt per merk of en welk schoonmaakmiddel je hiervoor kunt gebruiken.
Stille afzuigkappen vergelijken
Voor uw beeldvorming: een stille afzuigkap heeft een geluidsniveau van gemiddeld 30 decibel op de laagste stand. Ter vergelijking: het geluidsniveau van een gesprek ligt meestal rond de 60 tot 65 decibel.
Bij een open keuken kun je de afzuigcapaciteit minder goed uitrekenen, omdat de lucht doorstroomt naar het woongedeelte. Kies daarom bij een open keuken altijd voor een afzuigkap met een minimale afzuigcapciteit van 600 kubieke meter.
De ETNA AP260RVS 60 cm brede afzuigkap is een krachtige schouwkap met een maximale afzuigcapaciteit van 350 kubieke meter per uur. Je kunt kiezen voor zowel luchtafvoer naar buiten of voor recirculatie om energie te besparen in huis. De schouwkap beschikt over 3 standen en is uitgerust met 2 LED lampen.