Motorische weerbaarheid heeft te maken met beweging en het ontdekken, richten en ervaren van beschikbare energie en fysieke mogelijkheden. Lichaamsbewustzijn en fysieke oefeningen vergroten deze motorische weerbaarheid en het zelfvertrouwen om juist te kunnen handelen in bedreigende situaties.
Wat is weerbaarheid? “Weerbaarheid betekent dat je kunt opkomen voor jezelf en je grenzen kan aangeven, terwijl je rekening houdt met de ander. Het heeft dus te maken met empathie en respect hebben voor de ander.
In algemene zin spreken wij van morele weerbaarheid indien een persoon, een sociale groep of een instelling beseft dat het eigen optreden vragen van morele aard oproept én in staat is om die vragen op een adequate wijze te beantwoorden.
Bij emotionele weerbaarheid gaat het erom dat je met je emoties om kan gaan. Op dit gebied ben je weerbaar als je je eigen emoties tijdig herkent en als je -vooral op gebied van negatieve emoties- hier ook mee om kan gaan.
Weerbaarheid is een belangrijke beschermende factor voor kinderen en jongeren om veilig, gezond en kansrijk op te groeien. Weerbare kinderen en jongeren zijn in staat met eisen van de samenleving om te gaan, zelfstandig keuzes te maken en met tegenslagen om te gaan.
Veel mensen denken bij weerbaarheid allereerst aan fysieke kracht, maar het gaat veel meer om een mentale gesteldheid. Weerbaarheid is onder te verdelen in vier vlakken: motorische weerbaarheid, sociale weerbaarheid, emotionele weerbaarheid en mentale weerbaarheid.
De afwisseling tussen cardio en krachttraining is ook mentaal beter voor je, vindt Michelle. Krachttraining laat je sterker voelen en van cardiotraining zal je je fitter voelen en lekkerder in je vel zitten, wat je mentale weerbaarheid bevordert. Het heeft dus beide een positief effect, maar wel anders.
Er zijn flink wat theorieën rondom mentale weerbaarheid, die eigenlijk allemaal zeggen dat een hoger energieniveau en positieve emoties je mentaal weerbaarder maken. Daarbij spelen zogenaamde persoons- en werkgebonden hulpbronnen een belangrijke rol.
Mentale weerbaarheid is belangrijk omdat mentaal weerbare individuen mentaal en fysiek gezonder zijn en beter presteren. Mentaal weerbare individuen presteren consistent onder druk en gaan beter om met stress en uitdagingen. Onderzoek toont aan dat mentaal weerbare kinderen tot 25% beter presteren tijdens examens.
Moreel en moraal zijn synoniemen in de betekenis 'gevoel van zelfvertrouwen, innerlijke kracht, wil om door te zetten'. Moreel is een het-woord, moraal een de-woord. Ondanks de regen bleef het moreel / de moraal van de wielrenners erg goed. Zulke negatieve opmerkingen zijn slecht voor het moreel / de moraal.
De begrippen 'ethiek' en 'moraal' worden vaak door elkaar gebruikt, maar zijn wezenlijk verschillend. 'Moraal' is het geheel van waarden en normen dat voor een persoon of een groep van belang is. 'Ethiek' is het systematisch nadenken over die moraal. Ethiek bestudeert en analyseert dus de moraal.
In ons onderzoek zien we mentale weerbaarheid als de balans tussen de mentale belasting van een medewerker en de hulpbronnen die de medewerker tot zijn beschikking heeft om hiermee om te gaan. Als de bronnen niet voldoende zijn om met de belasting om te gaan, kan dit leiden tot verminderd functioneren.
Wat is weerbaarheid? Weerbare kinderen weten wat ze wel en niet willen en zorgen ervoor dat er geen dingen gebeuren die ze niet willen. Ze herkennen gedrag bij zichzelf en bij anderen en weten hoe ze daarop moeten reageren.
Je oefent fysieke en verbale manieren om jezelf te beschermen, om manipulatie te stoppen en om te gaan met woede en angst. Het tweede deel bestaat uit een groepsgesprek over onderwerpen als veiligheid, eigenwaarde en zelfvertrouwen. Voorafgaand aan de cursus krijgt iedere deelnemer individueel een kennismakingsgesprek.
Een weerbaarheidstraining is een kortdurende, praktische en speelse training die jouw kind helpt om meer zelfvertrouwen te krijgen en daardoor weerbaarder te zijn en voor zichzelf op te komen. Dit kan individueel of in een groep en is voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.
Mentaal sterk zijn betekent dat je je gevoelens, gedachten en gedrag kunt managen. Je neemt de regie en doet wat nodig is om je doelen te bereiken.
Je kind leert voor zichzelf op te komen met respect voor de ander. Ze leren welke woorden ze kunnen gebruiken, maar er is ook aandacht voor de houding van je kind, het stemgebruik en het maken van oogcontact. Een weerbaarheidstraining wordt ook wel assertiviteitstraining genoemd.
Door het volgen van de weerbaarheidstraining leer je je eigen wensen en grenzen herkennen, respecteren en kenbaar maken. Ontdek wie je bent, vergroot je zelfvertrouwen en kijk positiever naar jezelf. Als je grenzen overschreden worden, kun je opkomen voor jezelf met woorden of door jezelf fysiek te verdedigen.
Veel mensen denken dan aan gewichtheffen, maar wandelen is ook goed. Als ik mensen met psychische klachten aanraad om te gaan sporten, denken ze vaak als eerste aan de sportschool. Maar fitness is niet de enige vorm van beweging, wandelen, fietsen en dansen vallen er ook onder.”
Bewegen kan positieve emoties opleveren, zoals 'plezier' en 'je goed voelen'. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het ervaren van plezier de belangrijkste reden en motivatie is voor deelname aan sport, zowel bij volwassenen als kinderen [6-9].
6 tips om mentaal sterker te worden
Bespreek het met vrienden of collega's als je niet lekker in je vel zit. Ga vaak de natuur in, geniet van kunst en muziek, doe aan yoga of ga niksen. Schrijf: een (dankbaarheids)dagboek, morning pages of brieven aan jezelf. Doe wat ademhalingsoefeningen of probeer een meditatie.
Duursporten komen het beste uit de bus voor het verlichten van stress. Als je buiten wilt sporten kun je bijvoorbeeld hardlopen, fietsen of wandelen.
Hoe vermindert fitness stress? Door te gaan bewegen bereik je makkelijk een staat van ontspanning. Het lichaam reageert namelijk op sporten door je hormoonspiegel zo te reguleren dat je zowel tijdens, als na het sporten minder stress ervaart. Tijdens het sporten stimuleren we de productie van zogenaamde gelukshormonen.
Sporten werkt extreem goed tegen depressie, angst of onrust, blijkt uit groot onderzoek. Zelfs sneller en beter dan medicijnen of therapie. Fysieke activiteit is volgens de onderzoekers anderhalf keer effectiever tegen depressie dan medicatie of therapie. Sporten is effectiever tegen depressie dan medicatie of therapie ...