Mollencarbid of wel mini carbid een top product om uw ongedierte te verjagen in uw tuin. Het is alom bekend dat zowel mollen, woelmuizen en woelratten zich laten verjagen door kleine stukjes carbid, ook wel mollencarbid genoemd.
Voordelig Mini Carbid kopen doe je bij Melkbusshop
Denk hierbij bijvoorbeeld aan de carbidlamp. Ook leveren wij bij de Startset Carbidschieten Mini Carbid. Heb je een nog fijner type nodig? Dan adviseren wij Grind Carbid.
Waar wordt carbid nu nog voor gebruikt? Naast carbidschieten wordt carbid nog voor enkele andere doeleinden gebruikt. Zo wordt calciumcarbide in de metaalindustrie gebruikt om ruwijzer te ontzwavelen. Ook wordt carbid van oudsher al door boeren gebruikt ter bestrijding van mollen in het land.
Het traditioneel schieten met carbid is niets anders dan het ontwikkelde acetyleen gas te laten ontbranden / exploderen. Bij het wegvliegen van het projectiel uit het zwakste punt ontstaat dan een harde knal. Acetyleen is het gas dat vrij komt bij het in contact brengen van carbid met water (H2O).
De steenkoolcokes worden in een vlamboogoven in verschillende lagen opgestapeld met daartussen de ongebluste kalk. Vervolgens worden deze lagen verhit door gebruik te maken van een elektrische vlamboog die gecreëerd wordt met grafietelektroden. Na het verhitten koelt het mengsel af en is carbid ontstaan.
Op 31 december 2022 vanaf 14.00 uur tot 1 januari 02.00 uur is het mogelijk om carbid te schieten buiten de bebouwde kom. Dit mag alleen op eigen terrein. Hiervoor is geen toestemming of vergunning nodig.
Je mag per persoon maximaal 5 kilo carbid in een luchtdichte verpakking vervoeren. De inspectie waarschuwt dat als carbid in contact komt met water, een zeer brandbaar gas vrijkomt dat makkelijk explodeert.
Een klein handje (ca. 150 gram) is voldoende voor een heftige knal. Dit carbid kun je enkele malen hergebruiken. Met 5 kg heb je al ruim voldoende voor een paar uur knallen met 1 melkbus.
Kies een geschikte locatie om het carbid te plaatsen
Houd er rekening mee dat bij het knallen de geplaatste bal of deksel wel 50 tot 150 meter ver weg kan schieten. Daarnaast is een plek buiten de bebouwde kom ook aan te raden in verband met geluidsoverlast.
Hoelang je moet wachten voor het ontsteken ligt aan de grote van de bus en de hoeveelheid carbid en water. Geef het gas minimaal 20 seconden en maximaal 2 minuten de tijd om voldoende druk op te bouwen in de bus. Alleen dán kun je een bulderende knal verwachten.
Carbidschieten gaat kort door de bocht zo: je gooit 3 klompen carbid in een melkbus die goed vastgesjord staat op een pallet, je doet er ongeveer 50 ml water bij en je drukt de bal er goed in, tot ongeveer 80 procent.
De scheikundige naam voor carbid is calciumcarbide. Het is een verbinding tussen calcium en koolstof en heeft de scheikundige formule CaC2. Als carbid in aanraking komt met water ontstaat het gas acetyleen dat zeer brandbaar en explosief is.
Het carbid dat niet gereageerd heeft met water kunt u na het schot gewoon weer hergebruiken voor de volgende knal. Het feit dat het carbid wit is uitgeslagen betekent niet dat is het uitgewerkt.
Carbid schieten wordt ieder jaar populairder binnen Nederland. Hierdoor hebben gemeentes hun regels omtrent het carbid schieten aangescherpt. Mede door de aanscherping van regels voor het afsteken van vuurwerk in 2014, bent u sinds 2014 te allen tijde een vergunning nodig om te mogen carbid schieten.
Een leeg verfblik van max 750 cc (beslist niet groter) Carbid ongeveer 50 gram (1 klontje)
De gemeente en politie controleren dit jaar strenger op het naleven van de regels bij het carbidschieten. Van mensen die buiten de toegestane tijden schieten, wordt de melkbus ingenomen. Minderjarigen krijgen bovendien een doorverwijzing naar bureau HALT. Personen van 18 jaar en ouder krijgen een boete van € 150.
Hoe werkt carbid bij carbid schieten? Wanneer Carbid in aanraking komt met water, veroorzaakt dat een chemische reactie. Hierbij komt gas vrij. Dit gas wordt gebruikt om de bal in een melkbus weg te schieten.
Bij veel gemeenten valt carbid onder ''gevaarlijke stoffen''.
Het is wel toegestaan om vuurwerk uit categorie F1 en bepaald vuurwerk uit categorie F2 af te steken. Het is toegestaan om legaal vuurwerk af te steken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Vuurwerk afsteken buiten bovenstaande tijden is strafbaar.
Carbidschieten (Nederland), carbuurschieten (Vlaanderen), melkbusschieten, losschieten (Noord-Brabant), pulleschieten, of osterschießen (Oostenrijk) is een plaatselijk gebruik in sommige zuidelijke, noordelijke en oostelijke streken van Nederland.
Carbid (Calcium Carbide) is een vaste stof waarbij, als het met water in contact komt, er een zeer brandbaar gas vrijkomt.
Het is ten strengste verboden om aluminium melkbussen te gebruiken voor het carbid schieten. Aluminium melkbussen kunnen minder grote krachten opnemen dan stalen of ijzeren melkbussen. Dit heeft als risico dat aluminium melkbussen uit één kunnen spatten tijdens het carbid schieten.
De harde knallen bij het carbidschieten kunnen blijvende gehoorschade geven. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Een carbidknal is voor toeschouwers al gauw 100dB.