Wat is uw huis precies waard? Wij hebben geen informatie over de actuele waarde van uw huis. Daarvoor kunt u een taxatie laten doen door een makelaar of taxateur. Met de gegevens uit onze Eigendomsinformatie, Koopsominformatie en het Woningrapport kunt u een inschatting maken van de waarde van een woning.
gmak berekent gratis de waarde van je woning. Na het invullen van je postcode en huisnummer en het selecteren van het type woning, wordt de waarde direct getoond. Informatie over bijvoorbeeld het woonoppervlak wordt opgehaald bij het kadaster.
Concluderend kunnen we dus stellen dat de WOZ-waarde geen invloed heeft op de verkoopwaarde van jouw woning. De uiteindelijke verkoopprijs is naast feiten ook zeker afhankelijk van sfeer, woningconcurrentie, inrichting en emotie.
Deel de verkoopprijs door de totale oppervlakte. Vermenigvuldig de prijs per vierkante meter met het aantal vierkante meter van je woning. Zo krijg je een idee van de waarde van je woning. Een andere indicatie voor de waarde van je huis vind je op de site van de FOD Economie.
De betekenis van de marktwaarde van een woning is de waarde van een woning als deze vrij op de markt kan worden verkocht (in tegenstelling tot executiewaarde of de WOZ-waarde).
Wat is de WOZ-waarde van een woning? U kunt de WOZ-waarde van uw huis inzien via het WOZ-waardeloket. Als huizenbezitter ontvangt u ieder jaar een brief (beschikking) van uw gemeente met de nieuwe WOZ-waarde. Meer informatie leest op de pagina WOZ-waarde.
Makelaars bieden gratis schattingen aan, net als sommige notarissen en verzekeraars. We bellen voor deze test een aantal makelaars op. Maar je kan de schatting van je huis ook door een notaris en erkende schattingsbureau's laten uitvoeren. Je kan je huis zelfs laten schatten door een bank.
Waar kan ik terecht? Voor een schatting kan je terecht bij een vastgoedmakelaar, notaris of landmeter/vastgoedexpert. Online kan je gemakkelijk een kantoor bij jou in de buurt vinden dat je hiermee kan helpen.
De rekensom is eigenlijk heel eenvoudig: als je je huis en al je bezittingen verkoopt, en je leningen aflost met je spaargeld, dan weet je hoeveel je waard bent. Het is een manier om meer inzicht in je financiële situatie te krijgen. Want wees eerlijk, vaak kijken we niet verder dan ons banksaldo en spaartegoed.
De vraagprijs is dus het startpunt van de verkoop en geeft je de kans om een voorstel richting de verkoper te doen. Dit zegt dus niets over de taxatiewaarde of de koopsom.
“Heel kort door de bocht wordt de taxatiewaarde (ook wel marktwaarde) bepaald door een taxateur en de WOZ-waarde door de gemeente”, aldus Van Overbeek Makelaars. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor het bepalen van de hoogte van de gemeentelijke heffingen en belastingen.
Over het algemeen kun je er van uit gaan dat de taxatiewaarde van jouw woning hoger uitvalt dan de WOZ-waarde. Daarentegen is een lagere WOZ-waarde niet altijd gunstig. Aangezien iedereen de WOZ-waarde van jouw woning in kan zien, kan dit ook van invloed zijn op de uiteindelijke verkoopprijs van jouw woning.
De kosten voor een taxatierapport staan niet vast en de prijzen verschillen per taxatiebureau en makelaar en zijn soms onderhandelbaar. Over het algemeen kun je uitgaan van een bedrag van tussen de € 550 en € 1.000, afhankelijk van het aantal uren dat een taxateur aan een rapport kwijt is.
Bekijk de stijging van de huizenprijs in elk jaar sinds 1995. In 2020 steeg de gemiddelde huizenprijs met maar liefst 10 procent, wat Nederland een Europese podiumplaats opleverde. Sinds 2013 is er sprake van een vrijwel lineaire toename. Begin 2021 staat de gemiddelde verkoopprijs op ruim 357.000 euro.
In theorie is er geen verschil tussen taxatiewaarde en verkoopwaarde. Een taxateur stelt de waarde van een huis vast, dit is het bedrag dat je kunt lenen bij de hypotheekverstrekker. De wet heeft bepaald dat je niet meer dan 100 procent van de woningwaarde mag lenen.
Notaris en vastgoedmakelaar
Je krijgt dan geen uitgebreid verslag. Wil je dat wel, dan hangt hier een prijskaartje aan vast. Hoeveel dat precies is, is afhankelijk van de waarde van het huis en de complexiteit van het dossier. Gemiddeld ligt de vanafprijs voor een schattingsverslag rond 250 euro exclusief btw.
Notaris Dirk Michiels geeft volgend antwoord: “Er is geen wettelijke 'vervaltermijn' voor een schatting, maar 1 jaar lijkt een redelijke termijn. Nadien past men de schatting best aan, en dit aan de evolutie van de vastgoedprijzen voor het desbetreffende onroerend goed in die streek.
Ze bekijken de markt en vergelijken prijzen van gelijkaardige woningen in de buurt. De schatter brengt steeds ook een bezoek waarbij hij alle ruimtes van de woning inspecteert. Een opgeruimd huis maakt het voor de schatter makkelijker om zijn werk uit te voeren.
Afhankelijk van de manier waarop jouw woning wordt verkocht, kan de verkoop zelf kosten met zich meebrengen. In de meeste gevallen zal een vastgoedmakelaar voor zijn diensten tussen de 2% en 5% van de verkoopprijs in rekening brengen. In het geval van een openbare verkoop kan deze commissie zelfs oplopen tot 15%.
De Realo Schatting® houdt geen rekening met de kwaliteit van recente renovaties, gebruikte materialen, de afwerkingsgraad of de eigenheid van het pand. Daarom raden we toekomstige verkopers aan om de Realo Schatting® steeds aan te vullen met een schatting van hun pand door een erkend vastgoedmakelaar of schatter.
De woonoppervlakte is het aantal vierkante meters van het eigendom dat effectief bewoonbaar is. Alle ruimtes binnen de woning worden meegerekend, maar de tuin, oprit en andere buitenruimtes tellen niet mee in de woonoppervlakte.
In 2030 kost een bescheiden woning ongeveer 700.000 euro. Waanzin? Het is de uitkomst van een eenvoudig lineair rekensommetje. Volgens de recentste cijfers van de federale overheidsdienst Economie bedraagt de gemiddelde prijs voor een woning in ons land 172.077 euro.
Voor sommige huizen is 2% overbieden al voldoende, bij andere huizen kan de prijs tot wel 20% boven de vraagprijs stijgen. Voordat je meegezogen wordt in een biedingen oorlog moet je het volgende weten: Sinds 2018 mag je niet meer lenen dan de waarde van een woning.
Huispedia voegt de informatie uit meerdere openbare bronnen samen en biedt dit aan als commercieel bedrijf. Het kan dus wat vreemd overkomen om gedetailleerde informatie over jouw huis te vinden op Huispedia maar het is volledig legitiem.