Met MGO wordt aangegeven hoeveel milligram methylglyoxal de honing minstens bevat per kilogram. Zo moet Manuka honing MGO 100 +, minstens 100 milligram methylglyoxal per kilo bevatten.
MGO lijkt geen schade toe te brengen aan de menselijke cellen, maar dus wel goed werkt tegen bacteriën wat de genezing van bijvoorbeeld wonden en infecties kan bevorderen. Manuka honing is ook rijk aan antioxidanten en ook die dragen bij aan de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van de honing.
Manukahoning is een monoflorale honing geproduceerd uit nectar van de Mānukaboom, die uitsluitend voorkomt in Nieuw-Zeeland en Zuidoost-Australië.
Volgens Molan werkt Manuka honing vooral genezend bij wonden. Het zou helpen bij het genezen van de wondomgeving, littekens en vermindert de wondgeur. Het wordt door natuurartsen gebruikt bij het behandelen van geïnfecteerde wonden, brandwonden of drukplekken.
Het is een stof die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en planten. Toen werd het grote verschil tussen gewone en manuka-honing duidelijk: bij gewone honing is de verhouding met MGO 20-50 mg/kg, en bij manuka-honing kan dat tot 800 mg/kg oplopen. Dat verklaart ook meteen waarom de honing zo bizar duur is.
Bij Honingwinkel.nl hebben we alleen maar echte Manuka honing te koop. Op deze manier ben je verzekerd dat de waardes van de MGO kloppen en de honing uit Nieuw-Zeeland afkomstig is en daar is gekeurd.
Zo moet Manuka honing MGO 100 +, minstens 100 milligram methylglyoxal per kilo bevatten.
Doordat honing infecties tegengaat en ontstekingsremmend werkt, kun je het gerust op een wondje smeren. Bovendien is honing verzachtend waardoor wonden sneller genezen. Ook is honing uitstekend te gebruiken voor huid en haar.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Hierbij hebben imkerhoning en Manukahoning een grote antibacteriële werking op E. coli. Imkerhoning heeft ook een effect op de groei van S. aureus.
Het wordt vaak aanbevolen om de honing in te nemen met een lepel, maximal vijf keer per dag. Houd een lepel op je tong en laat de honing smelten. Vermijd ander eten en drinken gedurende minstens 15 minuten. Kies je favoriete smoothie recept, voeg hier Manuka honing aan toe en mixen maar!
Manukahoning is donkerder dan rauwe honing. En ook dikker van textuur. Dat laatste maakt het dan ook minder smeerbaar. Manukahoning heeft superieure antimicrobische eigenschappen.
Honing is rijk aan antioxidanten
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.
WAT DOET MGO? Methylglyoxal is als verbinding uitsluitend verantwoordelijk voor de stabiele zeer sterke unieke antibacteriële werking die uniek is voor de Nieuw Zeelandse Manuka Honing.
Voordeel 1: Antibacterieel en genezend
Uit diverse studies blijkt dat honing een antibacteriële en genezende werking heeft op de huid. Dit is dan ook de reden dat honing wordt gebruikt voor het helen van wonden, zoals een snee, schram of open wond.
Honing kan een hoge bloeddruk helpen verlagen omdat het kalium, magnesium en zink bevat, die helpen het natriumgehalte van het bloed te reguleren. Honing bevat ook vitamine B6, die de bloedsomloop verbetert en helpt het hart gezond te houden.
Honing werkt ontstekingsremmend en verzachtend en de huid geneest sneller en mooier. Inwendig versterkt honing het immuunsysteem, de darmen, het voedt je lichaam door de voedingstoffen en de darmvriendelijke bacteriën.
Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
De duurste kilogram sidr-honing bracht ooit (in Abu Dhabi) 500 dollar op. Maar ook in Europa betaal je al snel 25 euro voor een potje van 250 gram. Sidr-bomen in Jemen, de bijen en de sidr-honing: goud voor de economie van Jemen. In veel landen wordt sidr-honing gebruikt als voedsel én als medicijn.
Manuka honing is de enige honing ter wereld met significante niveaus van methylglyoxal (MGO), variërend van 30 mg/kg tot meer dan 800 mg/kg. Alle andere wereldwijd geteste honingen variëren van 0 tot 5 mg/kg. Hoe hoger het niveau van methylglyoxal des te sterker de antibacteriële activiteit van de honing is.
Wanneer de pollen aanwezig in een bepaalde honing voor minstens 50% afkomstig zijn van één enkele bloemensoort, spreekt men van monoflorale honing.
Ingrediënten. Manuka honing met een gegarandeerde MGO-factor van minimaal 250. 100% natuurlijk zonder toevoegingen en biologische gecertificeerd.
Honing hydrateert de huid, helpt veroudering van de cellen tegen te houden en misschien nog beter: honing bestrijd bacteriën. Tevens zit rauwe honing vol antioxidanten en bestaat het uit helende enzymen. De honing in de supermarkt is vaak warm geslingerd of gepasteuriseerd.
Manukahoning is een krachtige honing die afkomstig is van de manuka, een struikachtige boom uit Nieuw-Zeeland. Manukahoning heeft vele bijzondere eigenschappen, maar is vooral bekend geworden om haar antibacteriële en antioxiderende eigenschappen.