Als iemand last van dementie heeft, gaan zijn of haar hersenen steeds minder goed werken.Vooral het geheugen gaat steeds verder achteruit. Dagelijkse dingen zoals wassen, koken en aankleden gaan daardoor minder goed, net als denken en plannen maken.
Je neemt minder makkelijk langetermijnbeslissingen, je gedrag wordt impulsiever. Je hebt meer moeite met plannen, organiseren, informatie verwerken, emoties reguleren, je concentreren en voor jezelf zorgen. En om die chaos in je hoofd te bedwingen, steek je ook nog eens een sigaretje op.
Mentaal vermogen heeft betrekking op emotionele, cognitieve en sociale vaardigheden. Het stelt mensen in staat om hun eigen talent en potentieel te ontwikkelen, om productief en creatief te zijn en om positieve relaties op te bouwen. Iemand met voldoende mentaal vermogen kan flexibel en efficiënt leren.
Emoties en stress kunnen de lichamelijke kwetsbaarheid versterken en kunnen vervolgens leiden tot lichamelijke klachten en pijn. Andersom kunnen lichamelijke klachten ook bijdragen aan mentale symptomen.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Bij mentaal welbevinden gaat het om aspecten als tevredenheid, geluk en kwaliteit van leven. Psychische klachten zijn bijvoorbeeld gevoelens van stress, angst of somberheid. Bij psychische stoornissen is op basis van de aard en ernst van de psychische klachten een diagnose gesteld.
Blijf er vooral niet mee rondlopen. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Als je niemand weet, zoek dan hulp via een docent, jeugdarts of huisarts. Je kunt ook (anoniem) chatten met JouwGGD.
Wees alleen met je gedachten
Je hebt weinig tijd om even rustig na te denken. Probeer toch 10 minuten van je dag te gebruiken om even na te denken. Bewust bezig zijn met je gedachten, even mediteren of zelfs gewoon genieten van de stilte… Deze dingen helpen je om mentaal sterker te worden.
Sport elke dag. En natuurlijk doet regelmatig bewegen je mentale gezondheid ook goed. Niet alleen helpt het de dagelijkse stress te verminderen, maar zorgt het er eveneens voor dat je fijner in je vel zit, energieker bent en geestelijk in evenwicht.
als het met denken en voelen te maken heeft
(Let op: oude spelling) geestelijk; innerlijk, in de geest.
Psychische klachten hebben te maken met gevoelens, gedachten en gedrag. U voelt zich bijvoorbeeld somber, gespannen, eenzaam of moe. U maakt zich misschien veel zorgen, denkt steeds aan angstige situaties of bent snel geïrriteerd. U kunt zich moeilijk concentreren, bent verward of slaapt slecht.
Mensen van 25 tot 35 jaar hebben het vaakst ooit in het leven één of meer psychische aandoeningen gehad en mensen van 55 tot 65 jaar het minst vaak. Stemmingsstoornissen komen het vaakst voor bij mensen van 45 tot 55 jaar, angststoornissen bij 35 tot 45-jarigen en middelenstoornissen bij 18 tot 35-jarigen.
Achter het begrip mentale inspanning is dat net als bij lichamelijke inspanning mentaal inspannende taken als hoofdrekenen, autorijden, een vliegtuig besturen of een lezing houden, gepaard gaan met toename van fysiologische activatie (ook wel arousal genoemd).
Zoek dan eens wat vaker jezelf op.
Alleen jij en jezelf. Maak bijvoorbeeld een boswandeling, ga mediteren of zoek ergens de stilte op. Je zult merken dat je er rustig van wordt, maar ook krachtiger.
Mentaal sterk worden doe je door elke dag dankbaar te zijn voor wat je wél hebt. Geef je geest positieve gedachten. Dit zorgt er op de lange termijn voor dat je meer in jezelf gaat geloven.
Mentale veerkracht wordt beschreven als “de kracht van de geest om zich snel te herstellen” (Van Dale woordenboek) en “de kunst om mee te deinen op de golven van de verandering, om tegenslagen te boven te komen en zelfs te zien als groeimogelijkheden.” (Baeijaert & Stellamans, 2009).
U voelt u bijvoorbeeld somber, verward, angstig of gespannen. Door zulke psychische klachten heeft u minder plezier in het leven. Psychische klachten ontstaan vaak als er meer problemen zijn of heftigere dingen gebeuren dan u aankunt. De balans hiertussen is tijdelijk niet goed.
Burn-out: Fysieke en/of mentale instorting (fase 12)
Er komt helaas niets meer uit je. Al je plannen zijn omgevallen. Het leven dat je hebt opgebouwd stelt niets meer voor. Je ziet de zin en het nut van het leven niet meer in en je kunt zelfs zelfmoordgedachten hebben.
U voelt zich triest voelen of hulpeloos, tot niets in staat. Het lukt niet meer om ergens nog plezier aan te beleven, u verliest interesse in onderwerpen en het is lastiger om zich te concentreren. Andere gevoelens die vaak voorkomen bij depressies zijn prikkelbaarheid, of juist een dof en leeg gevoel van binnen.
Mentaal definities
(Let op: oude spelling) geestelijk; innerlijk, in de geest.
Echter, de term psychisch is wat ruimer dan psychiatrisch. Wanneer we spreken over psychisch, dan kan het gaan over zaken die met de geest te maken hebben, maar niet noodzakelijk een psychiatrische stoornis zijn. Denk hierbij aan het krijgen van buikpijn wanneer je niet naar school of je werk toe wilt.
Alles wat niet fysiek is, maar met de psyche te maken heeft, is mentaal. Dit zijn de dingen die we denken en voelen. Iets wat mentaal is, is abstract. Je kunt het niet aanraken, omdat het puur geestelijk is.
Te lang te veel stress, of spanning, zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vaker dingen gaan vergeten, snel afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Dit is te voorkomen door je hersenen voldoende rustmomenten te geven.