Ongekookte pasta of spaghetti is ongeveer 2 jaar houdbaar. Omdat ongekookte pasta een gedroogd product is, kun je het lang bewaren en heeft het een lange houdbaarheidsdatum. Bekijk de houdbaarheidsdatum op de verpakking om de houdbaarheid te controleren.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Gedroogde pasta en rijst
Bij pasta is het overigens geen groot probleem als het niet luchtdicht verpakt zit. Zolang er geen water of vocht bij komt kan het niet verrotten en blijft het nog een aantal jaren houdbaar.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Bewaar je pasta in een afgesloten vershoudbakje en zet het binnen 2 uur na koken in de koelkast – zo kan je het nog 2 dagen bewaren.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Kan je pasta invriezen? Ja, je kunt zowel gekookte als verse pasta invriezen. Verse pasta invriezen vereist dat je de pasta eerst lichtjes laat drogen voordat je het in luchtdichte zakken of bakjes doet. Gekookte pasta kan tot drie maanden in de vriezer worden bewaard zonder dat de smaak of kwaliteit achteruit gaat.
Azijn. Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren.
De suikersoort is erg gevoelig voor wisselingen van temperatuur en luchtvochtigheid. Daarom raden we je aan om de suiker in de originele verpakking te laten en om deze in een goed sluitende plastic bus of doos te bewaren. Wanneer je dit doet dan zul je zien dat de basterdsuiker onbeperkt houdbaar is.
De beste manier om te zien of pasta bedorven is door ernaar te kijken, is door te kijken of het gebarsten of broos is . Oude pasta kan beginnen te barsten en te verkruimelen, en dan is het niet meer goed.
Volgens het Voedingscentrum kun je de gekookte pasta nog twee dagen in de koelkast bewaren. Hélène Bonte van het Belgische Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV), vertelt hierover aan VRT Nieuws: “De grootste risicobacterie voor deegwaren zoals pasta en rijst is de 'Bacillus cereus bacterie'.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Ongekookte of gedroogde pasta is ook gewoon lang houdbaar als je de verpakking geopend hebt. Het product is namelijk nog steeds hetzelfde gebleven. Het is nog steeds gedroogde pasta die vrij is van water. Als er geen water in pasta zit, gaat het niet verrotten en blijft het dus lang houdbaar.
Preppers hebben Knorr bijgerechten getest en gegeten die 10 jaar oud zijn. Aangezien rijst, pasta, kruiden en bouillon 30 jaar oude voedingsmiddelen zijn, is er eigenlijk niets dat deze oneetbaar maakt als er een houdbaarheidsdatum op de verpakking staat. Als je je nog steeds zorgen maakt over houdbaarheidsdata, doe dan onderzoek naar houdbaarheidsdata.
Als u voedsel hebt gekocht waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, consumeer het dan niet meer en breng het product terug naar de winkel waar u het hebt gekocht. U kunt ook contact opnemen met uw plaatselijke milieudeskundige. Deze zal de kwestie namens u onderzoeken.
Geen nood: door er een vochtig ingrediënt bij te bewaren, is je suiker binnen de twee dagen weer zacht. Kies voor een stukje brood, een stuk van een sinaasappelschil of enkele marshmallows: ze zorgen ervoor dat de suiker weer vochtig wordt en makkelijk uit elkaar brokkelt.
Suikers hebben echter een houdbaarheidsdatum van ongeveer 2 jaar vanwege kwaliteitszorgen. Dit komt door klonterigheid of verharding in gekorrelde suikers en kristallisatie van suikers in honing en siroop . Het is nog steeds veilig om te gebruiken, zelfs als er klonters of kristallen aanwezig zijn.
Basterdsuiker of bastaardsuiker wordt gemaakt van zeer fijnkorrelige kristalsuiker. De bruine variant heet bruine suiker en in België ook cassonade.
Pasta in blik is zeer lang na de houdbaarheidsdatum nog eetbaar mits het blik dicht en heel blijft (zie Genoeg 91). Op verse, verpakte pasta uit de koeling staat een 'Te Gebruiken Tot'-datum (TGT). Daarna is het niet gezond die nog te eten, tenzij je de pasta meteen na aankoop hebt ingevroren.
Sommige commercieel gedroogde pasta kan tot 2 jaar vers blijven, maar zelfgemaakte pasta is veel korter houdbaar— ongeveer 2-6 maanden voor gedroogde pasta, tot 8 maanden ingevroren of 1 dag in de koelkast.
Volgens Geert Van Aelst van Tiense Suiker heeft suiker geen vervaldatum. "Suiker bevat geen water en daardoor kunnen er zich geen micro-organismen in ontwikkelen. Dus je kan suiker héél lang gebruiken, maar dan moet het pak wel op een droge plaats, zoals een kast, bewaard worden."
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Verpakte pasta's
Als je de verpakking niet geopend hebt, dan gaan de pasta's makkelijk tot één tot twee jaar na THT-datum mee. Verse pasta is dat meestal slechts vier tot vijf dagen. Vries je de verse pasta in, dan is deze zes tot acht maanden houdbaar.