Room is een zuivelproduct verkregen uit koemelk. Als de melk even staat komt er een laag vet bovendrijven, dit romen ze af en zo heb je room. Tegenwoordig gebruiken ze vele andere manieren om allerlei soorten room te maken, maar om echt room te mogen zijn moet het uit tenminste 10% vet bestaan.
Melk heeft in vergelijking met roomsoorten een laag vetpercentage van 0,5% tot 3,5% en is daarom minder geschikt om een romige textuur in een gerecht te creëren. Echter, kun je bijvoorbeeld wel melk gebruiken in een soep in plaats van room voor een variant met minder vet.
Room wordt verkregen uit koemelk door het verwijderen van de bovenste vette laag.Het is dus eigenlijk niets anders dan melk met een extra hoog vetpercentage. Hoeveel vocht, vet en andere melkbestanddelen je aan de melk onttrekt bepaalt het vetpercentage.
In melk die rechtstreeks van een koe komt zit gemiddeld ongeveer 4% vet. Omdat niet alle soorten melk in de winkel zoveel vet mogen bevatten, wordt het vet gedeeltelijk uit de melk gehaald. Dit melkvet wordt 'room' genoemd.
Yoghurt kan een goed alternatief zijn voor room in sauzen en dressings. Doordat het een gefermenteerd product is mag je het niet te hoog verhitten. Laat yoghurt niet meekoken, maar werk je gerecht er op het einde mee af, anders kan je saus schiften.
Je denkt er niet meteen aan, maar yoghurt en kwark kun je ook gebruiken in de bereiding. Yoghurt en kwark zijn dan een alternatief voor kookroom. Let er met deze zuivelproducten wel op dat het niet gaat schiften wanneer je het warm maakt en laat het niet meekoken.
Ontromen is het proces waarbij het vet of de room van de magere melk wordt gescheiden. Daarbij laat men warme melk snel ronddraaien. Op die manier scheidt de middelpuntvliedende kracht het vet van de magere melk. Na ontromen van 100 liter melk heb je 10 liter room en 90 liter magere melk.
Crème fraîche (Frans voor verse room) is aangezuurde room, met 30% melkvet of meer, gemaakt van koemelk of geitenmelk.
Melk van koeien heeft een vetgehalte van 3% ('s winters, in de stal) tot 6% ('s zomers, in de wei), en vormt het hoofdbestanddeel van de room die na verloop van tijd bovenop onbewerkte melk komt drijven.
Kookroom heeft meestal een vetpercentage tot 20%. Daarnaast is aan kookroom vaak ook zetmeel toegevoegd om het schiften te voorkomen. Deze melk, die vrij romig is, wordt gemaakt van vers kokosrasp.Dit wordt gemengd met water en zo ontstaat er een melkachtige substantie.
Yoghurt en kwark zijn dan een alternatief voor kookroom. Let er met deze zuivelproducten wel op dat het niet gaat schiften wanneer je het warm maakt en laat het niet meekoken.
Sojaroom een goede vervanger voor room, omdat het minder kilocalorieën en vetten bevat dan room en kokosroom. Het nadeel van het lagere vetgehalte is wel dat je het minder goed kunt opkloppen. Maar het is prima te gebruiken door soepen en sauzen.
Ongeklopte slagroom om dingen romig te maken, zoals soep of quiche, kun je vervangen door andere soorten room. Die kookroom die je nog altijd in de kast hebt staan, werkt bijvoorbeeld prima. In quiches kun je slagroom ook vervangen door een scheutje volle melk.
Kokosroom is een plantaardig alternatief voor room, het is dus ook geschikt voor veganisten of mensen met een lactose-intolerantie. Het wordt vaak gebruikt in pittige gerechten om de scherpe smaak wat te neutraliseren, maar je kunt het ook in zoete bereidingen gebruiken.
Creme fraiche heeft ook een soortgelijke consistentie en smaak als kookroom en kan daarom als een uitstekende vervanger worden gebruikt. Van crème fraiche kunnen onder andere sauzen, dips en marinades worden bereid.
Creamer voor melk in de koffie
Zoals een creamer. Dat is een melkvervanger die gebruikt wordt voor koffie, of thee, met melk. Een creamer bestaat grotendeels uit plantaardige ingrediënten en bevat geen lactose. Het is dus geen melkpoeder en geen zuivelproduct maar het kan wel sporen bevatten van melkstoffen.
In yoghurt, umer, kefir, yasna, yomio, kwark, pudding, vla, pap, (room)ijs zit melk. Pure yoghurt, kefir, slagroom, zure room, crème fraîche of kwark zijn op basis van koemelk of geitenmelk.
In koude gerechten kun je het prima vervangen door zure room, maar in warme bereidingen is zure room minder geschikt vanwege de hoge kans op schiften. Vervang crème fraîche in soepen en sauzen door slagroom of roomkaas.
Dit product kan de wekelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. In een gezonde dagelijkse voeding passen melkproducten. Er zijn gezondere opties dan Kookroom. Kookroom kun je wel als extraatje eten of drinken.
Wist je dat er ruim 20 liter melk nodig is om 1 kilo boter te maken. De melk wordt eerst omgezet naar room en van de room wordt boter gemaakt. Lurpak wordt alleen gemaakt van natuurlijke ingrediënten en heeft daardoor een hele frisse en verse smaak.
De room werd vroeger op de boerderij met hand urenlang gestampt in een stampkarn tot de vetbolletjes zich afscheidden van de karnemelk. Daarna werden de vetbolletjes ambachtelijk gekneed en eventueel gezouten. De boter werd meestal in boterpotten bewaard en op de markt verkocht.
Je gebruikt kookroom meestal om sauzen of soepen een romige smaak of structuur te geven, maar ditzelfde bereik je ook met ongeklopte slagroom of crème fraîche. Kookroom heeft meestal een vetpercentage van 20%.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.