"Vuile, vochtige vaatdoekjes, keukendoeken en afwassponsjes zitten vol met bacteriën. Daarom is het belangrijk om je vaatdoekje elke dag te verschonen en dus altijd een schone vaatdoek te gebruiken." "Veilig omgaan met eten vermindert de risico's op ziek worden", zegt Schutte.
Gemiddeld wordt het vaatdoekje één keer in de twee weken vervangen. Terwijl je dit eigenlijk elke dag hoort te doen. Tijd om daar verandering in te brengen. Was je vaatdoekje elke dag en het liefst op minimaal 60 graden, anders gaan de bacteriën alsnog niet dood.
Vaatdoekje. Vaak wordt een vaatdoekje pas vervangen als het stinkt, terwijl het meer bacteriën bevat dan een hondentong. Vervang het daarom iedere dag voor een schoon exemplaar en was het minimaal op zestig graden. Je kunt het ook één minuut op vol vermogen verhitten in de magnetron, dit doodt de bacteriën.
Wist je dat…
Een vaatdoekje na 24 uur meer dan 4 miljard bacteriën kan bevatten. Meer dan de wc-bril van een openbaar toilet of een hondentong. Bacteriën in vaatdoekjes zich elke 15-30 minuten kunnen verdubbelen. Een vaatdoek vaak pas wordt vervangen als het stinkt.
Stop de vaatdoek in de vaatwasser
Zorg er hierbij wel voor dat het doekje niet rond kan vliegen om klem kan komen in de wasarmen. U kunt het doekje bijvoorbeeld in de bestekbak stoppen. Wanneer de vaatwasser klaar is heeft u weer een fris doekje om de keuken mee te reinigen.
Microvezel Bamboe schoonmaakdoeken zijn ideaal als vaatdoekje, hygiënisch schoon door de antibacteriële werking tijdens de hele levensduur van de doeken.
“Het wassen van de thee- of handdoek hangt eigenlijk van het gebruik af. Gebruik je deze dagelijks en wordt de theedoek ook dagelijks erg nat, dan kun je deze ook het beste dagelijks vervangen”, zegt Van der Vossen. “Maar gebruik je de thee- of handdoek minder frequent, dan is het vervangen ook minder snel nodig.
Toch kun je handdoeken en theedoeken beter niet samen wassen. Je zou misschien denken dat een theedoek niet zo vies kan zijn. Je droogt er immers je schone handen of schoon servies mee af. Toch zitten ze vaak vol bacteriën.
Volgens Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit, kun je prima de doekjes bij je ondergoed, sokken, handdoeken en beddengoed gooien. Wassen op 60 of desnoods 90 graden is dan wel noodzaak, vertelt Zwietering aan de Volkskrant. Bacteriën gaan namelijk dood in de kookwas.
Zowel je vaatdoekjes als de afwasborsteltjes kan je gewoon afwassen in je afwasmachine. Door ze in de vaatwasser te wassen, zijn ze volledig bacterievrij!
Wassen op 90 graden werd vroeger ook wel de kookwas genoemd. Luiers werden bijvoorbeeld altijd op deze hoge temperatuur gewassen. Tegenwoordig is dit niet meer nodig door de moderne wasmiddelen en kost het wassen op 90 graden alleen maar heel veel energie.
Om de handdoeken goed schoon te krijgen, dien je deze te wassen met een 60 graden wasprogramma. Deze temperatuur is heet genoeg om alle bacteriën en schimmels te doden en vlekken te verwijderen. Een handdoek van goede kwaliteit zal op 60 graden niet krimpen.
Om de hygiëne te behouden is het wel aan te raden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan wel echt te wassen, de bacteriën zijn dan wel niet schadelijk maar hopen zich wel op, waardoor de handdoek op een gegeven moment niet zo fris meer is.
Expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Nederlandse Voedingscentrum: “Het wassen van de keukenhanddoek hangt eigenlijk van het gebruik af. Gebruik je deze dagelijks en wordt de handdoek ook dagelijks erg nat, dan kun je deze ook het beste dagelijks vervangen.
Ga je de theedoek wassen? Doe dit dan op 60 graden, want zo dood je alle bacteriën.
Om de theedoeken mooi glad te krijgen, wordt deze eerst gestreken. Daarnaast zorgt het strijken van een theedoek er voor dat eventuele bacteriën gedood worden. Wanneer een theedoek wordt gestreken, komen de stof én de bacteriën in aanraking met een hoge temperatuur.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
Handdoeken kun je het beste op 60 graden wassen. Een temperatuur van 60 graden doodt bacteriën, waardoor de handdoeken hygiënisch schoon uit de wasmachine komen.
Als er veel vlekken op het wasgoed zitten, kies je voor 90 of 95 graden. Gebruikte handdoeken en dweilen die niet erg bevlekt zijn, was je op 60 graden.
Zoveel keukenlinnen is genoeg:
Uitgaande van een klein gezin, met een vaatwasser heb je 7 vaatdoekjes, 2 keukenhanddoeken en 3 theedoeken nodig. In totaal is dat dus 12 stuks keukentextiel.
Een washandje gebruik je het liefst maar één keer. Washandjes worden veel natter en vuiler dan een handdoek - denk maar aan make-upresten en dode huidcellen. Omdat het langer duurt voordat een washandje is opgedroogd, is het in de tussentijd de perfecte broeihaard voor bacteriën en schimmels.
Een goede vuistregel zijn twee volledige sets handdoeken per persoon in jouw huishouden. Het valt aan te raden om jouw handdoeken elke week te wassen, of na drie of vier keer gebruiken, en om jouw handdoeken elke twee jaar op te frissen.
Wanneer je te weinig handdoeken koopt, moet je vaak haasten met wassen. Om dit te voorkomen, is er een handige vuistregel. Zorg dat er voor elk persoon in jouw huishouden drie volledige handdoekensets aanwezig zijn. Één handdoekenset bestaat uit één handdoek, één badlaken, één gastendoekje en één washandje.