In geval van zwarte, teerachtige ontlasting met een kenmerkende geur spreekt men van melena. Melena is een veelvoorkomend symptoom, dat per definitie ontstaat bij bloedingen uit de hoge tractus digestivus, dat wil zeggen bloedingen proximaal van het coecum.
Melena is een waarschuwingssignaal dat ernstig genomen moet worden: een hoeveelheid bloed die leidt tot melena wijst op een aanzienlijke bloeding en de kans op herhaling is in veel gevallen levensgroot aanwezig.
Melena ontstaat door vermenging van bloed in de stoelgang, waardoor die zwart wordt. Bloed krijgt namelijk na vertering door maagzuur, enzymen en bacteriën in het maagdarmstelsel een zwarte kleur. Rood bloed in of bij de stoelgang wijst op een oorzaak in de buurt van de aars (bvb. aambeien).
De geur van je ontlasting is daarom een goede indicatie of je spijsvertering goed verloopt. De geur van rotte eieren kan bijvoorbeeld betekenen dat er iets aan de hand is met de eiwitstofwisseling. Daarnaast kunnen bepaalde geneesmiddelen en voedingssupplementen maag-darmproblemen en daarmee stinkende poep veroorzaken.
Zwarte ontlasting is poep vermengd met bloed. De combinatie van bloed en maagsappen zorgt voor de donkere kleur. Door het bloed krijgt de poep ook een plakkerige structuur. Het is belangrijk om te achterhalen waardoor de zwarte ontlasting komt, want bloed in de ontlasting kan gevaarlijk zijn.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Verzakking van de dunne darm (enterocele)
Bij een enterocele is de dunne darm tot laag in het bekken gezakt. De endeldarm wordt daardoor samengedrukt waardoor de ontlasting er niet goed uit kan. Typisch voor deze klacht is dat u vaak 's nachts het gevoel hebt dat u moet poepen.
Scheten zijn meestal gezond
Dat scheten soms een enigszins rottende geur hebben hoeft niets te betekenen. Af en toe een wind laten hoort namelijk bij een gezonde werking van het spijsverteringsstelsel en bepaalde voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat uw winden viezer ruiken.
Oorzaken van hinderlijke flatulentie kunnen zijn: overmatig inslikken van lucht, gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, een onevenwichtig voedingspatroon en een overmaat aan bacteriën in de dikke darm. Winderigheid heeft zelden te maken met een medisch relevante oorzaak.
- Een weinig ecologische maar blijkbaar wel erg populaire oplossing: dikke proppen wc-papier in het toilet gooien, om het geluid enigszins te dempen. - Een kraantje laten lopen dat decibelmatig de aandacht afleidt van wat er op de toiletpot gebeurt.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
Zwarte ontlasting na het drinken van rode wijn
Bepaalde stoffen in rode wijn zorgen ervoor dat je tijdelijk zwarte ontlasting na alcohol krijgt. Doordat alcohol de druk in je dunne darm verhoogt, komt er meer water in de darm en wordt je ontlasting dunner.
Grijze ontlasting duidt meestal op problemen met de alvleesklier. Dit zorgt ervoor dat je stoelgang heel vet wordt wat zorgt voor een grijze massa, ook wel stopverf ontlasting genoemd.
Normaal gesproken heeft poep een bruine kleur door de aanwezigheid van gal kleurstoffen. Gal wordt door de lever geproduceerd en is een belangrijke vloeistof voor de vertering van vetten. Als er onvoldoende gal wordt gemaakt, of als de gal niet in uw darmen terechtkomt, ziet je ontlasting eruit als stopverf (grijs).
Ernstig bloedverlies in de maag of darmen kan gepaard gaan met bloed braken, rood bloed bij de ontlasting, bloedarmoede, buikklachten, duizeligheid, en zelfs shock. Matig bloedverlies geeft deze klachten in mindere mate, de ontlasting is dan meestal plakkerig en diep zwart gekleurd.
Overigens laten de meeste mensen vooral 's nachts winden. Het lichaam ontspant zich dan tijdens de slaap en het gas kan heel gemakkelijk naar buiten. Overigens kunnen maar weinig mensen het waarderen dat er in hun buurt winden worden gelaten. Dat heeft met twee dingen te maken: de stank en het geluid.
Het stinken van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora.
Via je bloedstroom komen de gassen in je longen terecht, waarna je ze uitademt. Als jij even dacht dat je door het inhouden van je scheet vieze luchtjes tegenging had je het mis, een ingehouden wind kan dus voor een slechte adem zorgen.
De scheten van vrouwen stinken erger dan die van mannen
Vrouwenscheten stinken vaak erger dan mannenscheten. Dat komt doordat vrouwendarmen meer waterstofsulfide produceren.
We kennen allemaal de uitspraak wel: “Wie het eerst ruikt, heeft zijn poepertje gebruikt, wie daarop antwoordt, brengt de stank voort.” Misschien niet een heel lekker onderwerp, maar wel een interessante. En we hoeven ons er niet te schamen. Iedereen laat ze, jong en oud, arm en rijk.
Nu blijkt echter dat mensen je juist dankbaar moeten zijn als ze van jouw geur mogen 'genieten'. Uit onderzoek van de universiteit van Exeter blijkt namelijk dat waterstofsulfide, een van de stoffen die scheten hun kenmerkende geur geven, verschillende positieve effecten op de gezondheid heeft.
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
Maar is er een ideaal moment van de dag voor dit speciale bezoekje aan het toilet? 'De meeste mensen zullen het bezoekje in de ochtend afleggen', zegt gastro-enteroloog Kenneth Koch. Dat komt doordat je dunne darm tijdens het slapen aan het werkt gaat om het voedsel van de dag ervoor te verwerken.
Een aanhoudend, ongemakkelijk gevoel in de buik is een signaal dat er iets met je spijsvertering aan de hand is, bijvoorbeeld je darmen. Er kan een tumor in de darmen zitten die het ongemakkelijke gevoel kan geven. Het kan ook een andere, meer onschuldige reden hebben.