Blefaritis/meibomitis is een ontsteking van het ooglid waarbij de ooglidranden of de talgklieren van de oogleden ontstoken zijn. Blefaritis en meibomitis kan ook in combinatie voorkomen. Het zijn onschuldige oogziekten, maar ze kunnen wel irritatie veroorzaken.
Korstjes (anterieure blefaritis) haalt u weg met behulp van Blephasol (verkrijgbaar bij uw apotheek) of door 3 druppels babyshampoo in een glas warm water op te lossen. Doop hierin een wattenstaafje of gaasje. Trek het ooglid wat van het oog weg, zodat u goed bij de ooglidrand komt.
Blefaritis wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Bacteriën maken een stofje aan dat ervoor zorgt dat de ooglidranden en talgkliertjes ontsteken. Waar de bacterie vandaan komt is niet bekend. Wel is bekend dat blefaritis vaker voorkomt bij mensen die een huidziekte hebben, zoals eczeem, acne en rosacea.
Meibomkliertjes (talgkliertjes op de ooglidrand, net achter de wimpers) maken talg (vetten). Deze talg komt op het oogoppervlakte en dekt het traanvocht af, zodat het traanvocht goed verspreidt en op het oogoppervlakte kan blijven liggen.
Bij herhaaldelijk optreden van oogontstekingen of heel ernstige oogontstekingen is het vaak nodig om bloedonderzoek te verrichten, een longfoto te maken en eventueel zelfs een beetje vocht uit het oog te laten onderzoeken.
Het kan wel 6 tot 8 weken duren, voordat de klachten verdwijnen en zelfs dan kunnen de symptomen weer terugkeren. Daarom is continue behandeling noodzakelijk. Als uw ooglidranden ontstoken zijn, kunt u beter geen make-up gebruiken.
Haal slijm en pus regelmatig weg met een wattenstaafje of wattenschijfje met kraanwater (ongekookt). Bij veel slijm of pus kunt u ook een schoon nat washandje gebruiken. Strijk van de buitenste naar de binnenste ooghoek (richting de neus). Draag een zonnebril, vooral bij veel licht.
Kamille is een heel nuttig plantje voor dieren en mensen. Het is het meest bekend vanwege haar rustgevende werking. Daarnaast heeft het een kalmerende werking op de huid en slijmvliezen, bijvoorbeeld in de ogen.
Behalve ontstoken oogleden ook last van rode ogen? Gebruik de oogdoekjes dan in combinatie met de Rode ogen oogdruppels van Similasan.
Hoe ziet blepharitis eruit ? De verschijnselen bestaan uit een stekend, branderig gevoel en pijnlijke, rode oogleden. Er kunnen complicaties ontstaan, waarbij het oog zelf geïnfecteerd raakt. Aantasting van het hoornvlies door zweer vorming komt soms voor.
Blefaritis is een ontsteking van de ooglidrand. Het gaat vaak gepaard met jeuk, irritatie en soms een rood oog. Meestal is er sprake van meer schilfers in de ochtend en ook dan een rood oog. Het is bijna altijd een chronisch probleem.
De meibomklieren zitten aan de bindvlieszijde van de ooglidrand. Deze klieren zorgen voor de olieachtige laag die uiteindelijk de vetlaag van een traan vormt. Dankzij deze vetlaag verdampt het waterige deel van de traan niet meer, waardoor het oog vochtig blijft.
Wat is Meibomklierdysfunctie? De ontsteking en infectie bij blefaritis treedt vaak op als er al langer een verandering van de kliertjes van Meibom bestaat. De Meibomkliertjes kunnen verstopt zijn, maar ook te veel talg afgeven. Beide situaties worden Meibomklierdysfunctie genoemd.
Gelukkig zijn voor de meeste mensen de klachten goed te verminderen met kunsttranen. Kunsttranen zijn er om de klachten te verzachten, maar genezen de onderliggende oorzaak niet. Als u met de kunsttranen stopt, komen de klachten meestal weer terug.
Een chronische infectieuze conjunctivitis is vaak het gevolg van een ooglidrandontsteking (blefaritis) en wordt veroorzaakt door pathogene (ziekmakende) stafylococcen, die vanaf de ooglidrand in de conjunctivale zak (overgang slijmvlies van oogbol en ooglid) terechtkomen.
Vooral groene en zwarte thee zijn effectief, omdat hier veel cafeïne inzit wat vochtafdrijvend werkt. Kruidenthee kan ook helpen bij oogproblemen, maar werkt door de kruiden eerder verzachtend en tegen roodheid.
Venkel werkt heilzaam bij oogontstekingen. Net zoals kamille heeft het drinken van venkelthee ook een ondersteunende werking. Gooi ook deze theezakjes niet weg! Laat het zakje afkoelen en knijp het water op een watje.
Je zou het haast niet zeggen, maar water is echt een wondermiddeltje. Dit komt omdat water ervoor zorgt dat je ogen kunnen tranen. De tranen in je ogen zorgen ervoor dat je kunt knipperen. Als je niet genoeg water drinkt dan kunnen je ogen uitdrogen, het gevolg hiervan is dat ze vervelend kunnen gaan prikken.
UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
Hygiëne is bij een oogontsteking wel belangrijk, omdat het virus of de bacterie overgedragen kan worden op andere mensen. Een oogontsteking is dus besmettelijk. Ook kan een oogontsteking ontstaan door herpes of een soa, zoals chlamydia of gonorroe. Deze vorm van oogontsteking heeft vaak wel een behandeling nodig.