Net zoals melatonine is magnesium een natuurlijk slaapmiddel. Het werkt zelfs samen met het slaaphormoon melatonine. Samen zorgen zevoor betere regulatie van je bioritme. Dit betekent dat je consistenter op vaste tijden slaapt en wakker wordt.
Davitamon Magnesium voor de Nacht bevat magnesiumoxide en magnesiumhydroxide.
De beste vormen voor de nacht zijn dus magnesiumtauraat en magnesiumbisglycinaat. Maar ons advies is om bisglycinaat in te nemen voor het slapen, vanwege de verbinding tussen magnesium en twee (bis) moleculen van het aminozuur glycine.
Magnesium kan je zowel 's ochtends als 's avonds innemen. Neem je het 's ochtends in, dan geeft het je een energieboost voor de dag die komt. Neem je magnesium een uur voor het slapengaan, dan helpt het je ontspannen en goed doorslapen.
Wanneer magnesium nemen? Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere mineralen- en vitaminesupplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
De juiste dosis magnesium
Wanneer slik je magnesium voor het slapen gaan? De beste tijd is ´s avonds, zo'n 2 uur voor je gaat slapen. Dan kan je lichaam het mineraal het beste verwerken. Het wordt aangeraden om niet meer dan 600mg per dag in te nemen.
Door bijvoorbeeld intensief te sporten maar ook door veel stress stijgt de magnesiumbehoefte. Gebruik je supplementen; probeer dan onder de aanvaardbare bovengrens, gesteld door het Voedingscentrum, van 250 mg per dag te blijven.
Magnesium veroorzaakt geen gewenning of verslaving en het tast ook de reflexen niet aan. Het heeft alleen maar gunstige effecten.) Dankzij zijn natuurlijke kalmerende werking draagt magnesium bij tot een rustige, verfrissende slaap.
Een langdurig of extreem magnesiumtekort kan zelfs leiden tot hartkloppingen, astma of problemen met de bloeddruk. Magnesium is ook cruciaal voor de goede opname van andere mineralen zoals calcium en kalium die belangrijk zijn om het gevaar op vroegtijdige botontkalking of osteoporose te verminderen.
Bij normale inname van magnesium zijn er geen bijwerkingen. Maar, als je naast je gewone voeding meer dan 250 milligram per dag binnen krijgt, kun je spreken van een overschot. Je krijgt dan eigenlijk te veel magnesium binnen. Volgens het voedingscentrum kunnen er dan darmklachten ontstaan, zoals diarree.
Magnesium heeft een ontspannende werking op je zenuwstelsel. In die zin kan het dus zeker helpen om beter te slapen. Want wie meer ontspannen is, valt vlotter in slaap. Naast diverse andere lichaamsprocessen, speelt magnesium ook een belangrijke rol in de aanmaak van melatonine, hét slaaphormoon.
Kruidvat Magnesium Citraat is goed voor de geestelijke balans, ondersteunt het energieniveau en speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Citraat is de best opneembare vorm van magnesium en het is een goede aanvulling tijdens en na het sporten.
Magnesium kan dus mogelijk een middel zijn om aderverkalking en daaropvolgende hart- en vaatziekten bij een nierziekte te beperken. Gesteund door de Nierstichting is daarom inmiddels een nieuw project gestart waarin ook bij patiënten de effecten van magnesium worden onderzocht.
Magnesium is een mineraal dat voorkomt in bijvoorbeeld graanproducten, groente, noten en melkproducten. Het is nodig voor onder andere de vorming van bot en spieren en speelt een rol bij de goede werking van spieren en overdracht van zenuwprikkels. Een tekort aan magnesium komt niet snel voor.
Gedroogde abrikozen en vijgen bevatten ook veel magnesium. Met een handje vijgen of abrikozen zit je al snel op 60 microgram magnesium. Je kunt vijgen of abrikozen dippen in pure chocolade om op een lekkere manier een extra magnesium boost binnen te krijgen.
Een van de manieren om bij te dragen aan een goede diepe slaap, is niet te zwaar te tafelen en geen alcohol te drinken in de laatste uren voor het slapengaan. Een goed verduisterde omgeving speelt een belangrijke rol: de aanmaak van melatonine, het hormoon dat u slaperig maakt, wordt afgeremd door licht.
Magnesiumbisglycinaat bevordert slaap en ontspanning. Ideaal om in te zetten bij angst en stress en slaapproblemen door spanning. Slik de supplementen voordat je gaat slapen. Magnesiumcitraat kan goed zijn om in te zetten bij vermoeidheid.
Melatonine is een lichaamseigen hormoon wat je slaap- en waakritme regelt. Door voor het slapengaan extra melatonine in te nemen, kun je beter in- en doorslapen. Van alle slaapmiddelen is melatonine het meest onschuldig.
Wanneer er hartritmestoornissen optreden kan dit een gevolg zijn van een magnesiumtekort. Extra magnesium kan dan helpen bij het opheffen of verminderen van hartritmestoornissen. Een tekort aan magnesium is vaak een combinatie van slechte voeding en leefstijl in combinatie met genetische aanleg.
Magnesium bij stress
Voor iedereen is die plek anders, maar feit is dat je spieren meer aangespannen zijn in periodes van stress, waardoor je spieren meer magnesium nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Magnesium bevordert de spierontspanning. En werkt dus kalmerend. Zo vermindert het ook direct stress.
Magnesium zorgt voor de omzetting van vitamine D naar de lichaamseigen, actieve variant. Als er een tekort aan magnesium is dan zal dit proces minder goed functioneren. Zodra mensen veel vitamine D3 toegediend krijgen omdat zij een tekort hebben, dan valt suppletie met magnesium aan te raden.
Het blijkt dat magnesiumcitraat bij sommige mensen meer energie-opwekkend werkt, waardoor je dit beter in de ochtend kunt nemen. Magnesiumbisglycinaat heeft een meer ontspannende werking en kan beter in de avond worden genomen om de nachtrust te bevorderen.
In de praktijk neemt het gebruik van magnesiumsupplementen tegen hoge bloeddruk geen grote rol in. Het aangetoonde effect is erg klein, en mogelijk alleen van belang bij mensen die een magnesiumtekort hebben. Ook is niet aangetoond dat magnesium helpt ter voorkóming van een hoge bloeddruk.